Dinsdag 17/09/2019

‘Oost-Congolese rebellen rekruteren volop kindsoldaten’

Diverse gewapende groeperingen in Oost-Congo zijn sinds september opnieuw volop kinderen aan het ronselen. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een persbericht. Het vredesproces in de regio is mogelijk in gevaar.

Op basis van gesprekken met verschillende rekruten die wisten te ontsnappen, besluit HRW dat sinds september meer dan duizend jongens en jonge mannen werden ingelijfd. Minstens 261 van hen waren jonger dan 18 jaar. Volgens Congolese en internationale wetten is het verboden kinderen onder de 18 jaar in te zetten voor de gewapende strijd. De nieuwe golf van gedwongen rekruteringen doet de vrees ontstaan dat het vredesproces in de regio in gevaar is.

“De gewapende groeperingen in het oosten zoeken de jongeren in scholen, huizen of op de velden en ze verplichten hen te vechten”, zegt Anneke Van Woudenberg, Congospecialiste bij de mensenrechtenorganisatie. “De Congolese regering moet hier zo snel als mogelijk een einde aan maken en de verantwoordelijken voor de rechter brengen.”

Vooral de Congolese legergeneraal Bosco Ntaganda en enkele van zijn officieren, zetten volgens HRW volop kinderen in. Ntaganda is een voormalige rebel van het CNDP, de beweging waar Laurent Nkunda vroeger de sterke man was. Hij heeft de voorbije maanden honderden jongens en jonge mannen uit Noord- en Zuid-Kivu ingelijfd.

De sleutelrol van Ntaganda bleek onder meer uit de getuigenis van een jongen van 17, uit de streek van Nyanzale, die uit het leger van Ntaganda kon ontsnappen. “Officieren zeiden hem dat ze pas zouden vechten tegen de regering, als Ntaganda daar het bevel toe gaf”, aldus HRW. De vrees bestaat nu dat Ntaganda een nieuw offensief wil beginnen tegen de regering, ook al maakt hij vandaag officieel deel uit van het Congolese leger.

Al in 2006 vaardigde het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) een internationaal aanhoudingsbevel uit tegen de krijgsheer, onder meer voor het inzetten van kindsoldaten in Ituri. Tot dusver weigerde Kinshasa Ntaganda aan te houden, officieel omdat dit het vredesproces in gevaar zou brengen. HRW vindt dat de Congolese regering een einde moet maken aan het gebruik van kindsoldaten en zo snel als mogelijk krijgsheer Ntaganda moet arresteren.

Naast de milities van Ntaganda maakt ook de Rwandese rebellenbeweging FDLR, de Maï-Maï milities en de Patriotes résistants congolais (PARECO) zich schuldig aan deze praktijken. Recent zouden de FDLR minstens 83 Congolese minderjarigen hebben geronseld. Sommigen van hen waren nog maar 14 jaar oud.

In bepaalde streken is de dreiging voor kinderen zo reëel dat ze zich verbergen in de bossen, om zo een gedwongen rekrutering te ontlopen. Of ze vluchten naar de stad. “Deze kinderen hebben dringend bescherming nodig van hun regering en van de VN-blauwhelmen”, benadrukt Van Woudenberg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234