Maandag 14/10/2019

Onderwijs

Oorlogsverklaring aan middenveld: Vlaamse onderhandelaars leggen afschaffing ‘detachering’ leraars op tafel

Beeld thinkstock

Bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering loopt de spanning op rond één cruciaal domein: onderwijs. CD&V, Open Vld en N-VA onderhandelen daar vandag opnieuw over. Een maatregel om de afvaardiging (‘detachering’) van leerkrachten af te schaffen, ligt op tafel. De maatregel moet het lerarentekort stelpen, maar is een oorlogsverklaring aan het middenveld.

De Vlaamse onderhandelaars schuiven vandaag weer aan tafel. Onderwijs is een van de onderwerpen die op de agenda staan. Ook op die agenda: een maatregel om de detachering van leerkrachten af te schaffen. Dat bevestigen bronnen binnen het middenveld en binnen de CD&V.

Die detachering laat toe dat benoemde personeelsleden vanuit onder meer scholen tijdelijk een andere taak opnemen buiten het onderwijs. Concreet: leerkrachten kunnen gedurende een jaar iets anders doen dan lesgeven, bijvoorbeeld meewerken aan een handboek over hun vak of meehelpen aan onderwijsonderzoek. Ze kunnen op die manier ook een periode meedraaien in de pedagogische begeleidingsdiensten in een van de koepels.

Het systeem telt jaarlijks meer dan duizend personeelsleden. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van voormalig Vlaams Parlementslid Jos De Meyer (CD&V) aan Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). In het schooljaar 2016-2017 werden in totaal 1.325 van zulke verloven wegens (bijzondere) opdracht aangevraagd. Deze personeelsleden maken een belangrijk en gewaardeerd deel uit van onder meer verschillende organisaties, zoals Katholiek Onderwijs Vlaanderen en de onderwijsvakbonden.

Maar op dit moment is het onzeker of dit systeem in de toekomst behouden blijft. Volgens verschillende bronnen wordt in het kader van de regeringsonderhandelingen over een afschaffing gesproken. Naar verluidt zijn vooral N-VA en Open Vld, die geen commentaar wensen te geven, daarvoor gewonnen. En hoewel het nog niet vaststaat dat de maatregel er ook daadwerkelijk zal komen, zorgt het bespreken ervan alvast voor de nodige ongerustheid in het middenveld. Onlogisch is dat niet: een radicale ingreep zou de slagkracht van onder meer de onderwijskoepels en vakbonden aantasten.

Petitie

Niet alleen de detachering ligt op tafel. Ook het al dan niet invoeren van gestandaardiseerde netoverschrijdende proeven – een vorm van centrale examens – kan opnieuw door de onderhandelaars worden besproken. Eerder lekte al het voorstel uit om een uur godsdienstles te schrappen. Dat zou een extra uur Nederlands mogelijk moeten maken. Het idee, dat nog steeds voorwerp is van debat, zorgt voor de nodige deining. Op de website van Thomas, het platform voor Vlaams godsdienstonderwijs, werden drie open brieven, gericht aan CD&V, Open Vld en N-VA, gelanceerd. In een bijbehorende petitie, die inmiddels door meer dan 3.400 mensen werd ondertekend, wordt gepleit voor het behoud van twee uren godsdienst.

Het is ondertussen overigens hoogst twijfelachtig of de symbolische deadline van maandag 23 september gehaald wordt. Dat is de dag waarop de toekomstige Vlaamse minister-president normaal zijn Septemberverklaring houdt in het Vlaamse parlement, de toespraak die de lijnen van de Vlaamse regering voor het komende jaar uitzet. Jan Jambon (N-VA) had die toespraak graag willen combineren met het voorstellen van zijn volgende Vlaamse regering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234