Woensdag 28/07/2021

Oorlog lokt steeds meer controverse uit in Amerikaans Congres

'Amerikaanse troepen zijn een katalysator voor geweld in Irak'

Topdemocraat en 'havik' John Murtha eist terugtrekking uit Irak

Ondanks de vloed van kritiek heeft de invloedrijke Democraat John Murtha zijn eis tot een terugtrekking uit Irak herhaald. Murtha, een gedecoreerd Vietnamveteraan die in 2003 nog voor de inval in Irak stemde, vindt steeds meer bijval in zijn verzet tegen de oorlog. Waarnemers gewagen zelfs van een kentering in het Irak-debat in het VS-Congres.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ayfer Erkul

Het Democratische parlementslid John Murtha heeft gisteren zijn eis herhaald om de Amerikaanse troepen uit Irak terug te trekken. Volgens hem was dat ook wat de Amerikaanse bevolking wil. "De bevolking keerde zich tegen de oorlog voordat ik mij ertegen verzette", zei hij, verwijzend naar het voorstel dat hij vorige week donderdag had ingediend waarin de onmiddellijke terugtrekking van de troepen wordt geëist. "We kunnen deze strijd niet winnen. Onze eigen tactieken beletten ons daarvan", verklaarde hij tijdens een toespraak in zijn thuisstad Johnstown, Pennsylvania.

Donderdag had de 73-jarige Murtha verklaard dat het tijd werd dat de Irakezen hun eigen lot in handen namen en dat de Amerikaanse troepen een katalysator voor geweld waren geworden in Irak. Murtha's voorstel maakte het Witte Huis woedend en het duurde niet lang of een golf van kritiek overspoelde de Democraten en Murtha zelf.

De Democraten kregen ervan langs omdat zij kritiek gaven op de oorlog en omdat zij Bush beschuldigden van het manipuleren van inlichtingen om Irak binnen te vallen. Maar, zo zei het Witte Huis, ook de Democraten geloofden destijds dat Saddam in het bezit was van massavernietigingswapens en stemden voor de oorlog. De Democraten, zo ging het team van Bush voort, ondermijnden het moreel van de troepen en stuurden een boodschap van zwakheid naar de vijand.

De aanvallen op John Murtha waren persoonsgerichter. Hij werd een antipatriot genoemd, een ultraliberaal (wat in de VS slaat op iemand uit het uiterst linkse kamp) die de troepen wilde overleveren aan de terroristen. Murtha werd zelfs vergeleken met filmmaker Michael Moore, die in zijn documentaires de regering-Bush zwaar op de korrel neemt.

Waarom net Murtha, vroeg de Amerikaanse pers zich af en zocht naar de beweegreden van de man die ze beschreven als een havik, een conservatieve Democraat en een grote voorstander van de oorlog in Irak. Maar dat klopt niet helemaal. Murtha was zelfs tegenstander van de eerste resolutie die in het Congres werd ingediend tot er een aantal ingrijpende veranderingen in werd doorgevoerd. Na de inval heeft hij bovendien de oorlog minstens twee keer openlijk bekritiseerd.

Net omdat zijn standpunt niet zwart-wit is, heeft het Witte Huis, en met name defensieminister Rumsfeld en vice-premier Cheney, het moeilijk om Murtha te counteren en het Irak-debat naar zijn hand te zetten. John Murtha is immers een van de opvallendste verschijningen in het Congres. In 1991 was hij een van de eerste Democraten die president Bush senior destijds steunden bij de aanval op Irak, nadat Saddam Koeweit was binnengevallen. Hij kreeg er zelfs problemen mee in zijn eigen partij.

Murtha is ook bekend als de eerste Vietnamveteraan die in het Congres werd verkozen. Hij was kolonel bij de marine en kreeg later twee Purple Hearts, een Bronze Star en een Vietnam Cross of Gallantry van Zuid-Vietnam. Hij is ook een grote voorstander van het Amerikaanse militaire apparaat. Hij spreekt zelden met de media, maar als hij het doet, wordt naar hem geluisterd. Zoals vorige week nog maar eens bleek.

En net omdat het om Murtha draait, sprak president Bush afgelopen weekend verzoenende woorden om nog meer controverse over Irak te vermijden in het Congres. Bush verklaarde vanuit Peking, tijdens zijn rondreis door Azië, dat hij het politieke gekissebis over de oorlog in Irak een waardig debat vond. Hij weerhield er zich van om degenen die tegen waren een gebrek aan patriottisme te verwijten. Ook zei hij dat hij niet wilde dat het conflict zou ontaarden in partijpolitieke spelletjes. "Iedereen die zijn mening over Irak geeft, moet zich op zijn gemak voelen", citeerde The Washington Post Bush in Peking. "Ik hoorde iemand zeggen dat het misschien niet patriottisch is om met mij te verschillen van mening. Die gedachte verwerp ik volkomen. Dit is geen kwestie van wie wel patriot is en wie niet. Dit is een kwestie van een eerlijk, open debat over de weg voorwaarts in Irak."

Bush maakte duidelijk dat hij er niet aan dacht om de troepen terug te trekken, maar ging wel, zonder dat iemand er aanleiding toe had gegeven, over tot het loven van de Democraat John Murtha. "Parlementslid Murtha is een goede man, die de VS met eer en onderscheiding heeft gediend in Vietnam en dat momenteel doet in het Congres."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234