Zaterdag 18/01/2020

Oorlog in Palestina verhit gemoederen in België

Antwerpen

Van onze verslaggever

Marc Schoetens

De stijgende spanning in België na de bezetting van Palestina door Israëlische troepen is gisteravond uitgemond in een veldslag in de Antwerpse binnenstad. Het kwam er tot zware rellen na een betoging op de Meir, vlak bij de joodse diamantwijk. Zo'n 3.000 manifestanten, het merendeel jonge allochtonen, kwamen daar om te protesteren tegen "de Israëlische agressie", een deel van hen riep op tot de jihad.

In eerste instantie bleef het bij het verbranden van de vlag van de VS en enkele Israëlische vlaggen, daarna keerden de betogers zich tegen de politie, die een cordon rond de manifestatie had gelegd. Net na 19 uur kwam het tot zware rellen tussen de jonge betogers en de ordediensten. Ze gooiden met alles wat ze konden grijpen en lieten een spoor van vernieling na. Onder andere in de nabijgelegen winkelstraat de Offerandestraat sneuvelden winkelvitrines van Syriërs, Pakistani's en Indiërs. De ontredderde eigenaars probeerden het noodnummer van de politie te bellen maar daar kregen ze enkel te horen dat "alle lijnen bezet waren". De vreedzame betogers distantieerden zich ondertussen van het geweld en startten een gebed om de doden in Israël te herdenken.

De manifestatie liep uit de hand toen een harde kern van enkele honderden manifestanten - onder wie gemaskerde en met stokken bewapende jongeren - probeerden door het politiecordon te breken richting joods diamantkwartier. De politie sloeg de aanval af met het waterkanon. Dat kon niet beletten dat diverse groepen zich over de omliggende straten verspreidden. De ordediensten werden met stenen bekogeld en in de Ommeganckstraat kwam het tot een ware veldslag. De lokale politie sloot met de hulp van de federale politie een honderdvijftigtal betogers in. Die kregen rake klappen en er ontstond grote paniek. Sommigen vluchtten zelfs op het dak van de aanpalende Zoo. De straat lag bezaaid met tientallen schoenen. De jongeren bleven een tijd ingesloten en werden gefouilleerd en later, na identiteitscontrole, vrijgelaten. In totaal zijn volgens het parket enkele tientallen jongeren aangehouden. Het kat-en-muisspelletje met de ordediensten duurde nog enkele uren en leidde in meerdere straten tot vernielingen. Ook enkele bussen raakten beschadigd. Vervoersmaatschappij De Lijn besloot daarop het openbaar vervoer in het centrum tot vanmorgen stil te leggen.

De rellen waren het orgelpunt van een dag die gekenmerkt werd door kleinere incidenten. In Brussel dook een pamflet op waarin werd opgeroepen om Israëlische doelwitten aan te vallen. In Antwerpen werd woensdagochtend gepoogd met molotovcocktails een kleine synagoge in brand te steken. Hoewel het incident werd geminimaliseerd, liet het gerecht alvast weten dat er een nultolerantie zou worden gehanteerd.

Nog in de Scheldestad moest een reisbureau dat zich specialiseert in reizen naar Israël het ontgelden. Het Antwerpse stadsbestuur trok gisterochtend al het aantal permanent aanwezige politieagenten in de diamantwijk op van twee tot twintig. Ondertussen kondigden ook de joodse studentenbewegingen aan dat ze de rest van de joodse paasweek controles zullen uitvoeren aan de drukbezochte Antwerpse synagogen. Zondagnacht was een synagoge in Anderlecht al doelwit van een aanslag.

Om de gemoederen te bedaren belegde vice-premier Laurette Onkelinx (PS), tevens minister van Gelijke Kansen, voor vrijdag een uitgebreide vergadering waaraan onder anderen vertegenwoordigers deelnemen van de verschillende gemeenschappen die direct betrokken zijn bij de escalatie van geweld in het Midden-Oosten. Pagina 5

Pro-Palestina-betoging ontaardt in Antwerpse veldslag

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234