Woensdag 01/02/2023

Oorlog in Irak en 'contrarekruteerders' bezorgen Pentagon kopzorgen

Sinds invasie van Irak zijn al meer dan 5.500 Amerikaanse militairen gedeserteerd

VS-leger kampt met groot tekort aan rekruten

Steeds meer deserteurs en steeds minder nieuwe rekruten - generaal-majoor Michael Rochelle, bevelhebber van de Army Recruiting Command in Fort Knox, krijgt er grijze haren van. 'De trend is alarmerend', waarschuwde hij onlangs. De afschrikking van de oorlog in Irak en de inspanningen van contrarekruteerders beginnen zwaar te wegen op de Amerikaanse strijdkrachten.

New York

Van onze correspondent

Tom Ronse

Gezien de aanhoudende onrust in Irak en Afghanistan en de gespannen relatie met landen als Iran en Noord-Korea kan het Pentagon zich geen inkrimping van de strijdkrachten veroorloven. Toch dreigt dat te gebeuren. De landmacht alleen al heeft jaarlijks ruim 100.000 nieuwe rekruten nodig om haar personeelsbestand te handhaven. Minder dan 10 procent daarvan biedt zich vrijwillig aan. De rest moet gerekruteerd worden in middelbare scholen en het hoger onderwijs. De rekruteerders hebben er echter steeds minder succes. In alle takken van de strijdkrachten daalt het aantal nieuwe rekruten. De daling is het grootst bij de Nationale Garde. Die verwacht dit jaar een achteruitgang van 26 procent.

Volgens de militaire krant Stars and Stripes is het aantal zwarte re-kruten sinds 2000 met 41 procent gedaald. Hoewel zwarten slechts 12 procent van de Amerikaanse bevolking uitmaken, leverden ze tot enkele jaren geleden 25 procent van de nieuwe rekruten. Dat is nu gedaald tot slechts 14 procent. Volgens een legerrapport is oppositie tegen de oorlog in Irak daar de belangrijkste oorzaak van. Van bij het begin was er een brede oppositie tegen de invasie bij de zwarte bevolking. Op de eerste verjaardag van de invasie was nog 78 procent van de blanken maar slechts 29 procent van de zwarten voor de oorlog.

Het aantal vrouwelijke rekruten is ook gevoelig gedaald. Volgens een poll zegt 80 procent van de zwarten en 71 procent van de vrouwen dat ze door de oorlog minder geneigd zijn om dienst te nemen.

Sinds het begin van de Irak-oorlog zijn intussen al meer dan 5.500 Amerikaanse militairen gedeserteerd. De GI Rights Hot Line kreeg in 2004 ruim 33.000 telefoontjes van soldaten die hulp zochten om uit het leger weg te gaan. Het aantal soldaten die een aanvraag indienen voor het statuut van gewetensbezwaarde, is meer dan verdrievoudigd sinds de oorlog begon.

De legerleiding wil de trend ombuigen. Er is een uitgekiende reclamecampagne op tv die volgens een jonge deserteur "rechtstreeks mikt op de testosteron van een 18-jarige jongeman. Je wordt er bijna seksueel opgewonden van." Er zijn ook nieuwe stimulansen om re- kruten te lokken. De premie om dienst te nemen is verdubbeld tot 20.000 dollar. Wie binnen 30 dagen vertrekt, krijgt er nog 9.000 dollar bij. Wie na zijn legerdienst wil studeren, krijgt een studiebeurs van 70.000 dollar en desgewenst een lage-rentelening van 65.000 dollar.

Volgens Steve Woolford van de GI Rights Hot Line gebeurt het echter ook steeds vaker dat rekruteerders liegen om jongeren over de streep te halen. Zo zouden de kandidaat-rekruten vaak wijsgemaakt worden dat ze het leger kunnen verlaten als het hen niet bevalt. Als ze aan hun training beginnen, ontdekken ze snel dat dat niet het geval is. Woolford neemt het de rekruteerders niet echt kwalijk. Zij staan volgens hem onder zware druk om hun quota van nieuwe rekruten te halen. Lukt hen dat niet, dan riskeren ze verlies van loon en promotiekansen.

Tegenstanders van de oorlog hebben een nationaal netwerk gevormd van 'contrarekruteerders', die de militaire rekruteerders proberen te schaduwen. In de mate van het mogelijke bezoeken ze de scholen en universiteiten waar de rekruteerders actief zijn om de jongeren attent te maken op alternatieve toekomstmogelijkheden.

Jim Murphy, een 59-jarige New Yorkse Vietnam-veteraan, is een van hen. "Ik zeg niet tegen de jongens dat ze niet bij het leger mogen gaan", vertelt hij, "maar ik probeer de militaire propaganda te ontmaskeren. Ik leg hen uit hoe het voelt om in een gevechtssituatie te belanden - een schok die je voor de rest van je leven bijblijft."

In vele scholen zijn de 'contrarekruteerders' allesbehalve welkom. In Los Angeles verkreeg de vakbond van het onderwijzend personeel dat scholen waar het leger rekruteert ook contrarekruteerders moeten toelaten. Maar in de meeste andere plaatsen mogen de contrarekruteerders de scholen niet binnen en kunnen ze enkel aan de ingangen vlugschriften uitdelen en met de studenten praten.

In New York en San Francisco voerden studenten deze maand protestacties tegen de aanwezigheid van militaire rekruteerders op hun campussen. In beide steden kwam het daarbij tot incidenten. Donderdag demonstreerden studenten van de City University in Harlem (de alma mater van Colin Powell) tegen de aanhouding van drie contrarekruteerders.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234