Vrijdag 01/07/2022

Ghelamco

Ook ziekenhuis betaalde voor 'slecht gelegen skybox'

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Er heerst onduidelijkheid over hoeveel belastinggeld er is gebruikt om etentjes te betalen in de skybox die de stad Gent bezit in de Ghelamco Arena. Het is alleszins meer dan de 5.000 euro die eerst opdook.

JBG

Het bedrag leek in eerste instantie bescheiden: 5.159 euro had stad Gent in drie jaar moeten betalen voor de catering in hun loge in de skybox in het stadion van AA Gent. De slechtst gelegen loge van het hele stadion, zo verdedigde Daniël Termont zich afgelopen weekend nog. Maar het bedrag van 5.159 euro blijkt alleen de rekening van één schepen te zijn.

Christophe Peeters (Open Vld) nodigde als schepen van Financiën ongeveer één keer per seizoen mensen uit die op kosten van stad Gent tijdens een match mochten eten en drinken. "Het ging onder meer om bedrijfsleiders van binnen en buiten Gent", zegt Peeters. "Maar ook onze contacten in de bankwereld en onze pensioenfondsbeheerder heb ik eens uitgenodigd."

Het is de nv Buffalo (een vennootschap waarvan de stad meerderheidsaandeelhouder is) die de loge officieel beheert en de factuur voor de catering betaalt aan AA Gent. Voor twaalf personen - de maximale capaciteit - schommelt de kostprijs tussen 1.200 en 1.500 euro. Dat bedrag mag de nv Buffalo vervolgens aan de organisator doorrekenen. "In mijn geval was dat de nv Buffalo zelf", zegt Peeters. "Want ik ben daar voorzitter." Die nv krijgt zijn werkingsmiddelen echter rechtstreeks van stad Gent, dus aan het einde van de rit wordt dat met belastinggeld vereffend.

Onmogelijk na te gaan

Peeters benadrukt echter dat hij niet de enige schepen is die mensen uitnodigt in de skybox. Ook kandidaat-burgemeester Rudy Coddens (sp.a) of schepen voor Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) maken soms gebruik van de loge. Net als burgemeester Daniël Termont (sp.a).

Lees meer: Stad Gent onder vuur over aanbestedingsprocedure Ghelamco Arena

Hun factuur wordt echter verrekend via de structuren waar ze een mandaat bekleden. Dat maakt het onmogelijk om na te gaan hoeveel belastinggeld er gespendeerd is in de skybox. "Het is afgesproken dat de cateringkosten gedragen worden door de instantie die uitnodigt", zegt Peeters. "Voor Watteeuw was dat bijvoorbeeld het Gentse mobiliteitsbedrijf, voor Coddens was dat het AZ Jan Palfijn. En voor burgemeester Termont was dat gasintercommunale Fluxys."

Het leeuwendeel van de kosten zijn echter gemaakt door sogent, het stadsontwikkelingsbedrijf van Gent. Zij palmden de loge het vaakst in en namen de factuur voor hun rekening. Maar ook dat is dus belastinggeld. Omdat de kosten over zo veel verschillende stadsbedrijven en intercommunales zijn gespreid, is het onduidelijk hoe hoog de totale rekening de voorbije drie seizoenen is opgelopen.

Voor de Gentse oppositie is het noodzakelijk dat daarover klaarheid komt. "We willen weten wie de etentjes betaalt en hoe hoog het bedrag oploopt", aldus Veli Yüksel (CD&V).

Siegfried Bracke van N-VA was zelfs zo verbolgen over de onthullingen, dat hij prompt ontslag nam uit de cvba die de Ghelamco Arena beheert. Daar zat hij twee jaar in de raad van bestuur. "Er is in die periode nooit met één woord gerept over een skybox, laat staan dat er op kosten van de belastingbetaler gegeten en gedronken werd", zegt Bracke. "Maar wat ik gisteren via de media heb vernomen, én wat ik intussen aan bijkomende info heb verzameld, is van die aard dat ik daarmee van ver of dichtbij niets meer te maken wil hebben."

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

De N-VA'er vindt het ook noodzakelijk dat het stadsbestuur vertelt wie er de voorbije jaren aan tafel is geschoven. Volgens onze info gaat het over een uiteenlopend publiek: van advocaten en notarissen over projectontwikkelaars en bankiers tot bedrijfsleiders en medewerkers van de unief. "Niks mis mee", reageerde Peeters gisteravond bij VTM Nieuws. "Wij mogen ons niet laten uitnodigen door bedrijfsleiders, want dat is tegen de deontologische regels. Dus moeten we het omgekeerde doen en hén uitnodigen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234