Dinsdag 17/05/2022

Ook voor deze kinderen ging zeven jaar voorbij

De waarheid. De catharsis. Het land dat weer rustig zal kunnen ademen. Voor een heleboel is het echter nog even wachten, misschien wel voor altijd. Hoe zat dat met al die andere vermiste of vermoorde kinderen?

Door Anne de Graaf

De kranten stonden in augustus 1996 bol met dit soort lijstjes. Vele families werden uitgenodigd in het parlement. Speurders lieten ouders kijken naar bergen kleren die bij Dutroux en zijn kompanen waren teruggevonden. Maar ook voor die families verstreken zeven jaren.

Elizabeth Brichet (12) verdween op 20 december 1989 bij haar huis in Saint-Servais bij Namen. Het parket in Namen onderzoekt sinds kort, op vraag van haar ouders, via dna-stalen of er een verband is tussen de verdwijning van Elizabeth Brichet en beschuldigden in het dossier-Dutroux, maar ook de relatie tussen Jean-Marc Houdmont en Michel Nihoul is van belang. 'Cineast' Houdmont, een hoofdverdachte in het dossier-Brichet, kwam om in een auto-ongeval in februari 1997 toen hij op weg was naar het gerechtsgebouw om een belangrijke verklaring af te leggen in verband met de zaak-Brichet.

In de zaak-Brichet is één persoon tot vandaag in beschuldiging gesteld: Monique Cherton, de partner van Houdmont. Het parket in Namen lijkt echter niet zo sterk meer in dit spoor te geloven. De moeder van Elizabeth Brichet, Marie-Noëlle Bouzet, lag in 1996 aan de basis van de witte mars. Zij emigreerde enkele jaren later met niets dan desillusies naar Canada, maar is sinds kort weer in België.

Simon Lembi (16) woonde met zijn ouders in Sint-Gillis toen hij begin november 1999 de flat van de familie verliet om naar de studentenclub te gaan. Op het middaguur verdween hij. Sindsdien zijn de ouders zonder spoor. Kodra Merita (15) raakte op 8 juni 2001 vermist in het centrum van Aalst. Haar familie lanceerde diverse opsporingsacties maar die draaiden op niets uit. Merita is van de aardbol verdwenen.

Jonathan Vicart (een baby van zes maanden) werd op 13 juni 1986 uit het Institut Médico-Chirurgical in Doornik ontvoerd. De ouders zagen het kind nooit meer. Volgens het parket is het onderzoek nooit stopgezet, en hoopt men op het berouw van de onbekende die de jongen meenam. De moeder klampt zich vast aan de hoop dat haar zoontje gelukkig is in het gezin waar hij opgroeit.

Sylvie Carlin (19) vertrok in december 1994 uit haar huis in Rocourt om op de kinderen van haar zus te passen maar ze kwam nooit aan. Haar moeder Anita Crul kreeg pas na de zaak-Dutroux inzage in het dossier en zag toen de naam van Michael Diakostavrianos staan. Ook haar ex-schoondochter bleek banden te hebben met de weduwe van de met Dutroux bevriende schroothandelaar Bruno Tagliaferro. Het parket van Neufchâteau vroeg in 1996 het dossier van Carlin op, maar dat leidde tot niets.

Nabil Akachar (10) verdween afgelopen woensdag uit zijn ouderlijke woonst in Evere. Hij liep de Haachtsesteenweg af en verdween toen van de aardbol. Childfocus beschouwt de zaak als zeer zorgwekkend.

Carola Titze (14) keerde op 10 juli 1996 niet terug naar de bungalow van de familie in SunParcs in De Haan. Vijf dagen later werd haar verminkte lijk in de bosjes teruggevonden. Het onderzoek wees in de richting van een Oost-Duitse tiener maar niemand reageerde op de robotfoto. Vorig jaar trokken speurders naar Duitsland op zoek naar verdachten. Getuigen zouden ook Dutroux en zijn handlanger Lelièvre op 10 juli in De Haan gezien hebben. In het onderzoek lijkt echter geen enkele evolutie meer te zitten.

Vinciane Closset (17) verdween op 15 november 1991 op weg naar een dancing in Walhain-Saint-Paul, 'Le Manoir'. Drie weken na haar verdwijning werd haar verminkte lijk in de Maas teruggevonden vlak bij Herstal. De moordenaar werd nooit gevat.

Nathalie Geijsbregts (10) verdween op 26 februari 1991 in Leefdaal op weg naar school. Van in het begin van het onderzoek leidden vele pistes naar de Nederlandse trucker Michel Stokx, maar bekentenissen kwamen er nooit: Stokx stierf in zijn cel in Nederland, officieel door zelfmoord. Ook Nathalies dossier belandde in 1996 op de tafel van procureur Michel Bourlet in Neufchâteau. Haar vader Eric Geijsbregts is ervan overtuigd dat zijn dochter dood is.

Ken Heyrman (8) verdween samen met zijn zusje Kim (12) op 4 januari 1994 in de Antwerpse Noordwijk. Vijf weken later komt Kims vermoorde lichaam in het Asiadok bovendrijven. Van Ken geen spoor, ondanks de tip dat Ken in de oude mijnsite van Jumet ligt waar het gerecht nog enkele van hier vernoemde kinderen hoopt te vinden. Tiny Mast, de moeder van de kinderen, maakte veel indruk tijdens de hoorzittingen van de commissie-Dutroux maar inmiddels tien jaar na de verdwijning zit het onderzoek nog altijd muurvast.

Tanja Groen (18) raakte vermist in 1993 op de terugweg van een ontgroeningsfeestje in Maastricht. Tanja's fiets was ook verdwenen: het leek alsof ze in rook was opgegaan. Zeven jaar geleden kwamen de ouders naar België om te zoeken naar zaken van Tanja in de spullen van Dutroux, maar ze vonden geen aanwijzing. Met het proces-Dutroux loven de ouders 40.000 euro uit voor een tip omtrent hun dochter.

In de Nederlandse De Telegraaf wijst de moeder van Tanja Groen vandaag op een mogelijke betrokkenheid van Marc Dutroux bij de verdwijning. Zij vindt de wijze waarop die Sabine Dardenne - op de fiets - schaakte erg overeenkomstig met wat geweten is over de verdwijning van haar dochter.

Ilse Stockmans (19) raakte vermist op 17 februari 1987, ergens tussen het station van Leuven en Aarschot. Het is nog het pre-Dutroux-tijdperk: agenten maken een proces-verbaal op, maar de volgende ochtend blijkt dat weer verdwenen. Ook haar dossier wordt, gebundeld met dat van Nathalie Geijsbregts, in 1996 overgemaakt aan Bourlet. In 1997 wordt Ilses moeder gevraagd om naar Neufchâteau te komen kijken naar 4.497 kledingstukken die bij Dutroux gevonden zijn, maar het levert weer niets op.

Conrad Bosman (20) is niet meer gezien sinds 6 oktober 1988, toen hij werkte in een tankstation in Etterbeek. Eind 1998 meende Bosmans moeder de spijkerbroek van haar zoon te hebben herkend tussen de kledingstukken van de Dutroux-verdachten, later bleek dat ze zich vergist had. De moordenaar van Loubna Benaïssa, Patrick Derochette, die werkte in een ander tankstation aan de Generaal Jacqueslaan, zou Bosman hebben bezocht. Christine Van Hees (16) werd op 13 februari 1984 vermoord teruggevonden in een champignonkwekerij in Oudergem. Lang werden allerlei sporen onderzocht, maar de zaak werd pas echt bekend dankzij de getuigenissen van X1-getuige Regina Louf en het speurwerk van de Brusselse BOB, die tal van verbanden aantoonde met het milieu rond Michel Nihoul. Van Hees hield er een geheim dubbelleven op na, zei kort voor haar dood tegen vriendinnen dat ze deel uitmaakte van een "groep waar vrije seks wordt beoefend" en correspondeerde met een toenmalig lid van een sekte die volgens de staatsveiligheid werd geleid door Annie Bouty. Het Brusselse parket zoekt al een poos niet meer in deze richting en blijft geloven dat Christine Van Hees werd vermoord door een groepje dolgedraaide punks, een spoor dat in de jaren tachtig echter al doodliep. Dankzij een aanpassing van de strafwet is de zaak nog niet verjaard.

Hanim Ayse Mazibas (8) werd op 9 maart 1988 ontvoerd op een volksbraderij in Schaarbeek. Haar ouders, een Turks migrantenpaar, stootten op een muur van onbegrip bij de politie en werden uiteindelijk vertegenwoordigd door een pro-deoadvocaat. Mazibas' lichaam werd teruggevonden in het Brusselse kanaal. Eén verdachte werd opgepakt maar na enkele dagen voorarrest vrijgelaten. Ook deze moord werd tijdens de X1-episode kortstondig heronderzocht. Volgens haar familie "gebeurde er sindsdien niets meer".

Katrien De Cuyper (15) verdween op 17 december 1991 in Borgerhout, nadat ze op bezoek was geweest bij haar vriend. Maanden later werd haar lijk op een braakliggend terrein teruggevonden in de Antwerpse haven. Ook haar zaak kwam weer in de actualiteit door de X1-getuigenissen. Het parket van Antwerpen hechtte er geen waarde aan. De zaak is nog steeds "in onderzoek", maar zonder enig resultaat.

Carine Dellaert (16) verdween op 30 augustus 1982. Haar moeder was gaan werken. Later werd ze vermoord teruggevonden in een aalput op een Gents fabrieksterrein. De autopsie wees uit dat het meisje na haar verdwijning nog minstens acht à negen maanden moet hebben geleefd en wellicht zwanger was, wat speurders deed geloven dat zij 'Clo' was uit de geschriften van getuige X1. Het onderzoek is inmiddels alweer afgesloten door het Gentse parket.

Lieveke Desmet (13) raakte in 1984 vermist nadat ze van thuis naar school was gefietst in Tielt. Ze werd maanden later vermoord teruggevonden in een maïsveld in Aarsele. De moord werd nooit opgehelderd.

Wendy Willems (8) verdween op 4 april 1983 niet ver van haar woonst in Stabroek. Ze werd later vermoord teruggevonden aan de watermolen van Minderhout. De zaak is inmiddels geklasseerd. Laurence Mathues (16) raakte vermist in pretpark Walibi in augustus 1992, waar ze als jobstudente werkte. Enkele dagen later werd ze dood teruggevonden in Fernelmont, bij Namen. Meteen volgde de politie de zelfmoordpiste, maar de vraag bleef hoe het slachtoffer langs de snelweg was terechtgekomen en zo gedrogeerd raakte. Ook de zaak-Dutroux gaf het onderzoek helemaal geen impuls: nochtans liet Marc Dutroux meer dan eens uitschijnen dat hij hier "meer over weet". Dutroux was een geregelde bezoeker van Walibi. Mathues was bevriend met de familie van zijn klusjeman Claude Thirault, die hem in de jaren negentig trachtte te verklikken bij de rijkswacht. Aangenomen wordt dat Dutroux onzin verkoopt in deze zaak.

Puia Marinescu (9) verdween op 20 juli 1999 nadat hij was gaan bedelen in de Rotterdamstraat in Antwerpen in opdracht van zijn Roemeense ouders. Nauwelijks een week later werd zijn lijk opgehaald uit het Lobroekdok in Antwerpen, op een boogscheut van de vindplaats van Kim Heyrman. Zijn lijk zat verpakt in een zwarte sportzak en is verminkt. De politie tast in het duister.

Marc Vanherf (14) wordt sinds 14 augustus 1983 vermist in Zichen-Zussen-Bolder. Volgens de gerechtelijke diensten in Tongeren is Marc "gewoon" weggelopen, maar met die uitleg nam Marcs vader, Guillaume, nooit genoegen. Tien jaar na de verdwijning werd hij als getuige opgeroepen voor de commissie-Dutroux. De vader van Eefje Lambrecks hielp hem aan een advocaat. De parlementsleden luisteren ingehouden naar zijn verhaal maar het baat allemaal niets. Vader Vanherf is inmiddels gestorven zonder dat hij weet wat er met zijn zoontje is gebeurd.

Gevrye Cavas (6) gaat op 6 februari 1985 in rook op nabij de ouderlijke woning in Molenbeek. De zaak geraakt vrijwel meteen in het slop maar krijgt dankzij het Dutroux-drama toch nieuwe impulsen. Drie krotten werden afgegraven en getuigen gehoord maar het levert weer niets op. Ook de uitzending van een foto in het tv-programma Oproep 2020 blijkt zinloos, net zoals een rogatoire commissie naar Turkije. De zaak van Gevrye werd ten titel van inlichting overgemaakt aan Neufchâteau, zonder resultaat.

Liam Van den Branden (2) verdwijnt zomaar van de aardbol op 3 maart 1996 in Mechelen nabij het Zennegat, vlak bij de ouderlijke woonst. Omdat het huis pal tussen de Leuvense Vaart en de Dijle ligt, wordt er rekening mee gehouden dat het jongetje mogelijk is verdronken. De ouders van Liam blijven er bij dat hun zoontje werd ontvoerd. Ook Liams dossier wordt toegevoegd aan het bundeltje dat in 1996 naar Neufchâteau vertrekt. Het leverde niets op.

Even was er hoop. Ouders mochten komen kijken naar kinderkleren uit de huizen van Marc Dutroux. Even later werden ze weer vergeten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234