Woensdag 05/08/2020

Ook VN ontdekken banden clan Nassour met illegale diamanthandel met Afrika

Brussel

Eigen berichtgeving

Georges Timmerman

Het controlesysteem dat de Antwerpse diamanthandel heeft opgezet om 'bloeddiamanten' uit oorlogsgebieden te weren, is zo lek als een zeef. Dat zegt een nieuw onderzoeksrapport van de VN-veiligheidsraad, dat eind vorige maand werd gepubliceerd. Het rapport beschrijft hoe Antwerpse diamantfirma's de internationale embargo's omzeilen en conflictdiamant blijven invoeren uit Afrika. Een van die firma's kocht in Kongo illegaal diamanten van Victoria Diamonds, een firma die wordt gecontroleerd door de Antwerps-Libanese clan Nassour. Het Antwerpse gerecht verdenkt een ander lid van dezelfde familie van diamantsmokkel uit Sierra Leone. De opbrengst daarvan was mogelijk bestemd voor de financiering van het al-Qaeda-terreurnetwerk van Osama bin Laden (DM 24/4).

Met de dood van Jonas Savimbi, de leider van de Unita-rebellenbeweging, die op zijn eentje een groot deel van de diamantsmokkel uit Angola controleerde, is er geen einde gekomen aan het probleem van de Afrikaanse conflictdiamanten. De circuits hebben zich gewoon verplaatst, onder meer naar de rebellenbewegingen in Oost-Kongo. De Belg Philip Surowicz bijvoorbeeld, die vroeger diamant opkocht van het Unita, opereert sinds eind 1998 vanuit Kisangani, in het gebied dat wordt gecontroleerd door de RCD-rebellen, die gesteund worden door Rwanda. Het VN-rapport stelt dat een Antwerpse diamantair, wiens naam niet in het rapport wordt genoemd, in Kisangani tussen 1999 en 2001 grote hoeveelheden diamant kocht van Victoria Diamonds, een onderdeel van de Oegandese Victoria Group. "De invoer van die pakjes diamanten, ter waarde van meer dan 1 miljoen dollar per maand, werd door de Antwerpse autoriteiten toegestaan", schrijft het rapport, "hoewel op de facturen werd vermeld dat ze afkomstig waren van het RCD en ondanks het feit dat er een burgeroorlog aan de gang was in de Democratische Republiek Kongo. Dat de invoer duidelijk van een rebellenbeweging afkomstig was, alarmeerde geen enkele autoriteit en er werd in dit geval geen enkele maatregel genomen."

De Belgische regering bevestigde aan de VN-onderzoekers dat de zaak inmiddels in handen is van de Diamond Task Force Intelligence en dat de Belgische inlichtingendiensten, zowel de staatsveiligheid als de militaire inlichtingendienst Adiv, "nauwlettend" de activiteiten van de betrokken diamanthandelaar volgen. Onderzoekers van de Antwerpse ngo International Peace Information Centre (Ipis) bevestigen aan de redactie dat Victoria Diamonds gecontroleerd wordt door Khalil Ibrahim Nassour, die ook bestuursmandaten heeft in een reeks andere diamantfirma's van de Libanese clan in Antwerpen. Nassour opereerde vanuit een comptoir in het Sheraton-hotel in de Oegandese hoofdstad Kampala. Ten tijde van de Zaïrese dictator Mobutu speelde di Libanese zakenman al een sleutelrol in operaties van twijfelachtig allooi, zoals de invoer van vliegtuigladingen vol vals Zaïrees geld dat in Argentinië werd gedrukt. De Oegandese krant New Vision schreef dat de Victoria Group kon rekenen op de hoge bescherming van generaal James Kazini, de stafchef van het Oegandese leger. Kazini bekende onlangs dat hij er persoonlijk voor heeft gezorgd dat de groep geen belastingen hoefde te betalen.

De VN ontdekten voorts dat de Antwerps-Israëlische firma Limo Diamonds valse herkomstverklaringen afleverde voor diamanten ter waarde van 10 miljoen dollar. Limo Diamonds, geleid door Moshe en Israel Fisher, beweerde dat de steentjes van Zambiaanse origine waren, terwijl zulke diamanten niet uit een land kunnen komen dat alleen kleine hoeveelheden, vooral industriële diamant produceert. Volgens het rapport is het duidelijk dat Limo Diamonds in de illegale diamanthandel met Angola zit. De conflictdiamanten werden aangekocht via "de grootste illegale diamantdealer in Luanda", José Francisco alias Chico, en naar Antwerpen gesmokkeld door ene Carl Van Tures.

De Hoge Raad voor Diamant reageert ontgoocheld op het nieuwe rapport en wijst op de grote inspanningen die de laatste jaren werden geleverd om de handel in Antwerpen te zuiveren van conflictdiamant.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234