Wetenschap
Ook vleermuizen houden zich aan de afstandsregel (als ze ziek zijn)
De afstandsregel is één van de basisregels die gelden in de strijd tegen de coronapandemie. Het doel van deze regel is de verspreiding van het virus te dwarsbomen. Een simpele regel waar velen het moeilijk mee hebben, maar bij sommige soorten in het dierenrijk wordt deze techniek automatisch toegepast. Zo blijkt uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in Behavioral Ecology, dat vampiervleermuizen minder tijd doorbrengen met soortgenoten zodra ze ziek zijn.
Het is al langer geweten dat sommige insecten in zelfisolatie gaan wanneer ze zich ziek voelen. Bijen gaan nog een stapje verder en verbannen zieke bijen zelfs uit de kolonie om zo de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Met de intrede van het coronavirus SARS-CoV-2 hebben mensen de afstandsregel eveneens geïntroduceerd in de maatschappij en zelfs verplicht. Zo’n regel is overbodig bij vampiervleermuizen, zo blijkt uit onderzoek van de Oxford University. Zieke vleermuizen – die dodelijke virussen voor de mens én zichzelf kunnen dragen en verspreiden – brengen automatisch minder tijd door met hun gezonde soortgenootjes.
De wetenschappers van Oxford University onderzochten 31 vrouwelijke vleermuizen die ze op de archeologische vindplaats Lamanai in Belize, Centraal-Amerika, vingen. De helft ervan spoten ze in met een stof die een hevige immuunreactie opwekt. De overige helft kreeg een zoutoplossing (placebo). Tot slot kregen alle vleermuizen een chip opdat ze gevolgd konden worden, en werden ze weer vrijgelaten.
Wat bleek? De zieke vleermuizen, waarbij een immuunreactie was opgewekt, zagen op drie dagen tijd gemiddeld vier soortgenoten minder dan een gezonde vleermuis. En als de zieke vampiervleermuizen een gezonde soortgenoot ontmoetten, werd de tijd die ze met elkaar spendeerden zowat een halfuur ingekort. Die verschillen namen af eenmaal de zieke vleermuizen genezen waren.
De onderzoekers besluiten dat de afstandsregel ook voor de vleermuizen een effectieve methode is om de verspreiding van een virus tegen te gaan.