Vrijdag 31/03/2023

NieuwsEnergie

Ook Vlaanderen pakt energiefactuur aan: huishoudens krijgen jaarlijkse korting van 50 tot 60 euro

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA). Beeld BELGA
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA).Beeld BELGA

Ook Vlaanderen wil de hoge energiefactuur aanpakken. Een gemiddeld huishouden mag rekenen op een korting van ongeveer 50 à 60 euro per jaar.

Jeroen Van Horenbeek

De hoge energieprijzen zorgen al weken voor politieke hoogspanning. Volgens de energieregulator zal een gemiddeld huishouden tot 700 euro meer betalen. En dat kan nog oplopen.

In het begrotingsakkoord van Vivaldi is daarom een stevig energiehoofdstuk opgenomen. De federale coalitie maakt meer dan 760 miljoen euro vrij. In de eerste plaats voor de verlenging van het sociaal tarief tot het voorjaar. Dit helpt 1 miljoen financieel kwetsbare huishoudens uit de nood. Deze groep ontvangt ook een eenmalige ‘winterkorting’ van 80 euro.

De Vlaamse regering kan uiteraard niet achterblijven. Maandag - wellicht niet toevallig een dag voor de voorstelling van het federale akkoord - liet Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) weten dat ze “170 tot 200 miljoen euro” aan lasten en heffingen uit de energiefactuur wil halen. Concreet zal dit een gemiddeld huishouden 50 tot 60 euro per jaar opleveren, laten meerdere bronnen weten. De vuistregel is dat 100 miljoen euro lasten uit de factuur takelen gelijk staat aan een besparing van 30 euro voor een huishouden.

Verschuiven en besparen

Hoe Demir aan die 170 tot 200 miljoen wil raken, is onduidelijk. “We zijn dit aan het berekenen. In samenwerking met de coalitiegenoten”, luidt het op haar kabinet. Vrijdag zit de ministerraad samen om de knoop definitief door te hakken. Binnen de regering wordt gezegd dat Demir wellicht zal schuiven met Vlaamse lasten. Bijvoorbeeld richting de algemene middelen. Sinds haar aantreden heeft Demir al het nieuwe Vlaamse energiebeleid in de begroting zelf gestopt.

Een N-VA-bron vertelt: “We zullen verschuiven en besparen.” Wat minister Demir alvast niet zal doen, is het geld uit het Vlaams klimaatfonds gebruiken om de energiefactuur te verlichten. “Dat geld moet voor groene maatregelen dienen. Daar is het voor bedoeld”, meldt haar kabinet.

Oppositiepartij Vooruit ziet vooral heil in een herverdeling van de kosten voor zonnepanelen en windmolens op de factuur. “Vandaag wordt de kost van groenestroomcertificaten volledig afgewenteld op gezinnen en kmo’s, die op het laagspanningsnet zijn aangesloten”, verduidelijkt Vlaams Parlementslid Bruno Tobback. “Wij vinden dat deze kost voortaan ook gedragen moet worden door de grotere bedrijven, die op het middenspanningsnet aangesloten zijn.”

Tobback wijst erop dat die grotere bedrijven nu niet bijdragen aan het Vlaams subsidiesysteem voor zonnepanelen, terwijl ze wel vaak (grote) installaties op hun daken hebben liggen en hier de financiële vruchten van plukken. Tobback: “Dit lijkt ons geen correcte situatie meer.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234