Dinsdag 24/09/2019

Rookverbod

Ook Vlaanderen krijgt rookverbod in auto met kinderen

Vlaanderen wil rookverbod invoeren in auto in bijzijn van kinderen. Beeld ANP XTRA

Nadat de Waalse regering bekendmaakte om roken te verbieden in auto's met kinderen, maakt ook Vlaams minister Schauvliege er werk van. Ook het Brussels Gewest onderzoekt een verbod. Allen in actie, omdat een federaal verbod op zich laat wachten.

Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) zei woensdag in het Vlaams Parlement dat ze in navolging van haar Waalse collega een rookverbod wil invoeren in auto's met minderjarigen aan boord. Wie dan toch nog een sigaret in de auto opsteekt in bijzijn van kinderen, en betrapt wordt door een agent, riskeert een boete. Het Waalse initiatief gaat uit van boetes tot 150 euro. Vlaanderen zoekt nog uit welk bedrag het zal hanteren. 

Het initiatief van Minister Schauvliege kon rekenen op goedkeuring van het hele parlement. Er is in België een groot draagvlak voor, zo bewees een onderzoek van Stichting tegen Kanker. 93 procent van de Belgen staat achter een verbod en bij de rokers gaat het om 88 procent van de ondervraagden. 

Minister Schauvliege zal de reglementering in overleg met minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) uitwerken en dat kan op enkele weken geklaard zijn. Een datum waarop de regel in voege zou treden is nog niet gekend. Ook Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault wil een dergelijk verbod invoeren. Tenzij het federale niveau alsnog in actie schiet. 

Want de reden dat de regio's het heft in handen nemen, is dat er federaal al sinds februari 2016 een wetsvoorstel stof vergaart. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is al langer voorstander van een dergelijk verbod.  

Het voorstel van de liberale fractie verbiedt roken in de auto in het bijzijn van kinderen tot 16 jaar. Alle partijen zijn het daarmee eens, maar CD&V zou die leeftijd liever op 18 jaar zien. En N-VA koppelt het wetsvoorstel aan andere maatregelen. 

Een voorstel van Renate Hufkens (N-VA) wil de leeftijdsgrens voor het kopen van een sigaret optrekken van 16 naar 18 jaar. N-VA is ervan overtuigd dat dat meer effect zal hebben op het aantal rokers dan een verbod op roken in de auto in aanwezigheid van kinderen.

Maar Open Vld is tegen. Zo zei minister De Block eerder al: "Als je met 16 oud ­genoeg bent voor seks, ben je dan te jong om ­sigaretten te ­kopen?"

Met het kersverse politieke akkoord op Vlaams en Waals niveau, hoopt de liberale fractie om haar rookvoorstel los te koppelen van dat van N-VA. En dus toch een federaal verbod op roken in de auto in de komende weken erdoor te krijgen, voor minister Schauvliege hen in snelheid pakt.

"Alle partijen zijn het nu blijkbaar eens dat er een verbod op roken in de wagen moet komen", zegt minister De Block. "Waarom dan koppelen aan iets waar op dit moment nog geen politiek akkoord over is?"

De komende dagen zullen de liberale kamerleden die het wetsvoorstel hebben ingediend samenzitten met de rest van de meerderheid om tot een akkoord te komen. 

Intussen valt het nog te bekijken of de initiatieven van de gewesten ook voorbij de Raad van State geraken. In principe gaat het om federale materie. De regio's schakelen hun minister van Leefmilieu in voor wat in weze een gezondheidsprobleem is.

"Ik heb het even nagegaan", zegt Schauvliege. "Er is een decretale bevoegdheid die spreekt over de link tussen luchtkwaliteit en gezondheid. Dat zouden we kunnen aangrijpen om dat verbod effectief in Vlaanderen door te voeren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234