Maandag 20/01/2020

Ook Vlaanderen heeft nu een Partij voor de Dieren. Sterker, er zijn er twee

Als het aan de kat lag, kocht ze Whiskas. Wie in 2011 zijn stem wil uitbrengen voor een Vlaamse evenknie van de Nederlandse Partij voor de Dieren (PvdD), krijgt het een stuk lastiger. ‘Zij hebben ons idee gepikt’, zegt de Partij voor Dierenwelzijn (PvD). ‘Wij waren eerst.’ Nietes, zegt de PvdD.

De kortste weg naar parlementair pluchen is mogelijk niet langer een opvolgersplaats bij Vlaams Belang of Lijst Dedecker, maar een dierenpartij. Nadat Marianne Thieme in 2006 in Nederland vriend en vijand verbaasde door drie parlementszetels in de wacht te slepen, herhaalde haar Partij voor de Dieren (PvdD) vorige maand bij de gemeenteraadsverkiezingen haar stunt door opnieuw een hele rist mandaten te veroveren.

Donderdag stond het in allerlei kranten en op nieuwssites: ‘Dierenpartij hoopt op zetel in parlement’. De Vlaamse tegenhanger van Marianne Thieme is Jan Van Puyvelde, ooit zes jaar lang gemeenteraadslid voor Open Vld in Sint-Gillis-Waas. Hij kroonde zichzelf tot voorzitter van de Vlaamse Partij voor de Dieren (PvD), ziet die in 2011 in heel Vlaanderen kandidatenlijsten neerleggen en vlotjes over de kiesdrempel van 5 procent gaan. Van Puyvelde kondigde in de Coreliokranten aan dat er al “verschillende BV’s” zijn gestrikt: “Ik geef geen namen, maar we hopen dat ook prins Laurent ons steunt. Voorts screenen we onze mensen goed. Het zijn geen goudzoekers die gewoon verkozen willen raken, maar eerlijke vrijwilligers.”

Jan Van Puyvelde zegt al zes jaar bezig te zijn met het uitbouwen van partijstructuren en al 900 leden rond zich te hebben verzameld. De Partij voor de Dieren heeft ook al een begin-van-programma. Er moet een aparte sociale zekerheid komen voor dieren en patiënten moeten hun viervoeter kunnen meenemen als ze in een rust- of ziekenhuis terechtkomen. Dat recht, vindt Van Puyvelde, moet ook gelden voor wie in de gevangenis belandt. De hond of de kat mee in de cel. “Zo krijgen de gedetineerden verantwoordelijkheidszin, dat is goed voor hun reïntegratie.”

Johan Blomme, voorzitter van de vzw Dierenrecht, is al drie dagen aan het proberen zichzelf tot rust te brengen, wat tot nu toe niet goed lukt. “Hij heeft al die ideeën van ons gepikt”, zegt Blomme, samen met Danny De Cort uit Wilrijk stichter-bezieler van de Partij voor Dierenwelzijn, de PvD. “Hoe ik ons gevoel bij dit alles zou moeten omschrijven? Roodgloeiend. We zijn woedend.”

Het bizarre toeval wil dat Blomme en De Cort volgende week, op donderdag 15 april een afspraak hebben bij de notaris om de oprichting van hun nieuwe partij bij notariële akte vast te leggen, zodat een afkondiging in het Belgisch Staatsblad snel kon volgen. “Dan waren we vertrokken, dachten we”, aldus Blomme. “Vanaf dat moment konden we beginnen aan de uitbouw van afdelingen en het aantrekken van leden. Wij hebben sterke vermoedens dat de informatie over onze afspraak met de notaris is uitgelekt en het geen toeval is dat uitgerekend nu de Partij voor de Dieren voor het voetlicht treedt. (leest hardop voor uit nog te verspreiden persmededeling) Wij betreuren ten zeerste dat ons werk om alles in goede banen en volgens de wetgeving in orde te krijgen wordt misbruikt door een zogezegde Partij voor de Dieren.”

Er kwam in 2004 al eens een Partij voor de Dieren op in Antwerpen. Ze behaalde toen 0,24 procent van de stemmen. “Het was een grote flop,” zegt Blomme. “Door een totaal verkeerde aanpak. Ook toen al waren allerlei strubbelingen met andere personen binnen deze partij, zodat de partij nooit van de grond is gekomen. Juist daarom wilden wij het allemaal een beetje laten bekoelen en in alle rust een nieuwe structuur uitbouwen.”

Jan Van Puyvelde kondigde woensdag in de kranten aan dat hij “gesprekken gaat voeren met de Partij voor Dierenwelzijn”. De Partij voor Dierenwelzijn laat van haar kant in een e-mail weten dat ze “inderdaad open staat voor een constructief gesprek met de mensen achter de Partij voor de Dieren”. Dat klinkt alsof weinig een fusie, een kartel of zelfs maar een gesprek in de weg hoeft te staan. Maar zo eenvoudig is het duidelijk niet.

“Tot op heden hebben zij onze mailoproepen nog steeds niet beantwoord”, zegt Blomme. “Dat ze openstaan voor een gesprek, is alweer iets dat we hebben moeten vernemen via de krant.”

De Partij voor de Dieren heeft alvast de naam van de Nederlandse succesformule ingepalmd, de website www.partijvoordedieren.be en ook het (bijna identieke) logo met de op een grasspriet kauwende koe. Daar tegenover staat, dixit Blomme, de steun van bestaande dierenrechtenorganisaties als BSPCA en Dierenrecht. “Die staan allemaal achter ons”, zegt hij. “Het gaat om een hele grote groep mensen. Echte dierenvrienden, en geen tafelspringer zoals die Van Puyvelde. Ik heb die man overigens nog nooit ontmoet. Ik weet niet of daar zonodig verandering in moet worden gebracht.”

Als twee honden vechten om een been is er natuurlijk altijd een derde. En jawel, ook in het Oost-Vlaamse Wetteren is er een dierenpartij, genaamd ‘Respect voor de Dieren’. Die deed vorig jaar mee aan de Vlaamse verkiezingen, met drie opvolgersplaatsen op de lijst van de Wetterse zakenman Walter Govaert, een dissident van Lijst Dedecker. Het is die ervaring, zegt Johan Blomme, die hem behoedzaam heeft gemaakt voor het aangaan van gesprekken met mensen die een dierenpartij willen helpen oprichten. “We hadden afgesproken in Wetteren, om eens te praten. Opeens duikt daar een fotograaf op, en de volgende dag staan we met ons drieën op de regiopagina’s van de krant: ‘Luc Eeckhaut houdt nieuwe partij boven de doopvont.’ Ja, zo gaat dat dus niet.”

Jan Van Puyvelde laat weten dat de Partij voor de Dieren openstaat voor iedereen, ook voor de Partij voor Dierenwelzijn. “Wij staan zelfs open voor niet-vegetariërs. Het hoort in deze ook niet te gaan om wie de baas is, Johan of ik. Het debat zou moeten gaan over zij waar wij het allemaal voor doen. De dieren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234