Woensdag 23/06/2021

Ook Vlaanderen doneerde aan de Clinton-stichting

De Vlaamse regering heeft 780.000 euro gestort aan de Clinton Foundation. Volgens Amerikaanse media kocht Vlaanderen zich daarmee toegang tot de Amerikaanse overheid, maar dat blijkt niet te kloppen.

Het e-mailschandaal rond Hillary Clinton krijgt een Vlaams tintje. Verschillende Amerikaanse websites melden in hun berichtgeving dat de Vlaamse overheid 780.000 euro heeft gestort aan de Clinton Foundation. De liefdadigheidsorganisatie, opgericht door de Amerikaanse presidentskandidaat Hillary Clinton en haar man Bill, zou Vlaanderen in ruil toegang hebben verschaft tot hoge functionarissen in de Amerikaanse overheid.

Opmerkelijke informatie, want het bovengenoemde bedrag wordt ook vermeld op de website van het departement Internationaal Vlaanderen. Alleen is er daarbij geen sprake van wederkerige diensten. Volgens de website zou het geld gedoneerd zijn aan de Clinton Health Access Initiative (CHAI), een afdeling die aids en andere ziektes bestrijdt in ontwikkelingslanden. Het geld vloeit naar een project in Mozambique dat moeder- en kindersterfte tegengaat.

Economisch auteur Thierry Debels legde de tegenstrijdigheid gisteren bloot. Op het Martelarenplein gingen meteen alle alarmsignalen af, want de voorbije maanden werden in de VS duizenden e-mails gelekt die de enorme belangenverstrengeling rond de Clinton Foundation blootleggen. De stichting nam jarenlang donaties aan van buitenlandse regeringen in ruil voor lucratieve deals en exclusieve ontmoetingen.

Vraag is: heeft Vlaanderen zich ingekocht bij de Clintons? Het antwoord is neen. Al is het maar omdat de Amerikaanse bron van die informatie niet betrouwbaar is. De donorlijst van de Clintons waarnaar Debels verwijst, verscheen vorige week op Wayne Madsen Report, de website van een Amerikaanse journalist die regelmatig complottheorieën de wereld instuurt. De lijst is veelvuldig gekopieerd, maar de oorsprong blijft vaag.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois schrok zich een hoedje. Hij ontkent alles. "Ik weet absoluut niet hoe wij op die lijst zijn beland. Het is waar dat wij 780.000 euro hebben geschonken aan het CHAI voor Mozambique, maar die donatie staat volledig los van onze diplomatieke contacten. Wij hebben geen liefdadigheidswerk nodig om toegang te krijgen tot de Amerikaanse overheid."

Wat Bourgeois echter niet kan verklaren, is waarom de 'afkoopsom' die opduikt in de Amerikaanse media overeenstemt met de Vlaamse donatie aan ontwikkelingssamenwerking. Puur toeval? Mogelijk. "Voor mij is dat ook een raadsel. Ik weet wel dat de Vlaamse regering al sinds 2002 projecten ondersteunt van ngo's in Mozambique, toen nog onder Kris Peeters (CD&V). Dat gebeurt altijd perfect gecontroleerd en transparant."

Tussenkop

Het klopt dat het CHAI ontwikkelingswerk verricht, maar dat neemt niet weg dat de organisatie door de Clintons werd gebruikt voor politieke doeleinden. Daarover gaan de e-mails. Bovendien zijn de VS een onmisbare handelspartner voor Vlaanderen. De verstrengeling tussen beide, zowel diplomatiek als economisch, is groot.

"Je kunt je wel vragen stellen of zo'n stichting zoveel geld moet krijgen van de overheid", zegt Bogdan Vanden Berghe, algemeen directeur van 11.11.11. "Meestal stopt de overheid haar geld in multilaterale agentschappen of kleine, lokale initiatieven. Zo'n stichting is toch eerder iets voor rijke mecenassen."

Eerder dan de legaliteit van de Vlaamse donaties, werpt de discussie dan ook vragen op over de transparantie. Had dit niet vermeden kunnen worden? Bourgeois meent dat dit niet het geval is. Alle Vlaamse middelen aan het CHAI worden op een aparte rekening gestort, klinkt het, zodat ze makkelijk traceerbaar zijn. "De voorbije jaren is het CHAI altijd een betrouwbare partner gebleken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234