NieuwsOnderwijs
Ook Vlaamse leerlingen uit tweede en derde graad secundair vanaf 10 mei opnieuw voltijds naar school
Scholen van het secundair onderwijs kunnen vanaf 10 mei opnieuw voltijds contactonderwijs aanbieden aan alle scholieren. Dat zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) na overleg met de onderwijspartners en virologen. Het is evenwel geen verplichting voor de scholen.
Sinds de herfstvakantie krijgen scholieren van de vier laatste jaren van het middelbaar maximaal 50 procent onderwijs op de schoolbanken. Vanaf 10 mei kan het dus weer voltijds. Maar directies worden niet verplicht. “Scholen zijn zelf het beste geplaatst om de lokale situatie en de lokale noden het beste in te schatten”, luidt het.
Vanaf juni mogen scholen ook opnieuw meerdaagse uitstappen in eigen land organiseren in de klasbubbel. Er wordt gevraagd om dat wel zo laat mogelijk in de maand te doen. Buitenlandse uitstappen zullen dit schooljaar wellicht niet meer kunnen.
Het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs blijven werken volgens de veiligheidsmaatregelen van code rood.
Dinsdag ligt de positiviteitsratio nog altijd hoog, op 9,2 procent. Bij de tieners is dat zelfs 13,6 procent, blijkt uit het epidemiologisch rapport van Sciensano. Momenteel zijn nog 892 bedden op intensieve zorgen bezet.
Minister Weyts roept de scholieren dan ook op om zoveel mogelijk het collectief vervoer te vermijden en om buitenschoolse activiteiten te beperken tot één hobby. Aan de brede samenleving wordt gevraagd om de hygiënemaatregelen strikt na te leven, uit solidariteit met het onderwijs. “We vragen aan iedereen om prioriteit te geven aan het onderwijs”, zegt Weyts. “In de laatste rechte lijn van het schooljaar willen we álle leerlingen terug voltijds naar school brengen”.
Zelftesten
Leerkrachten kunnen zich twee keer per week preventief laten testen met sneltesten op een 45-tal plaatsen in Vlaanderen. Scholen kunnen ook sneltesten aanvragen om op school af te nemen. Volgende maand starten proefprojecten met (bestelde) zelftesten die leerkrachten zelf kunnen afnemen.
Vlaanderen wil al langer zelftesten inzetten in het onderwijs, maar moest tot eind maart wachten op de goedkeuring van een federaal kader. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zei eind maart dat hij mikt op 400.000 zelftesten per week. Na de goedkeuring van het federale kader ging de Vlaamse regering meteen op zoek naar offertes, maar de procedure voor de zelftesten heeft intussen wat vertraging opgelopen.
Volgens Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke doet het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid er alles aan om de zelftesten “zo snel als mogelijk” ter beschikking te stellen. “Maar de vooropgestelde momenten zijn niet gehaald”, geeft de CD&V-minister toe. Er is nu sprake van “midden mei”, aldus Beke.
In afwachting van die zelftesten wil de Vlaamse regering de resterende sneltesten prioritair inzetten in het onderwijs. Volgens Beke gaat het om zo’n 600.000 testen. De afname van die sneltest moet wel gebeuren door medisch geschoold personeel. Maar volgens Beke kan daarvoor een beroep gedaan worden op de medische expertise in het onderwijs en op de bestaande samenwerking met het Rode Kruis.
De oppositie verwijt de Vlaamse regering dat ze te lang heeft gewacht en had moeten anticiperen op de goedkeuring van het federale kader. Minsiter Beke weerlegt die kritiek. “Je kan geen bestelling plaatsen als je niet weet wat het kader is. De Vlaamse overheid moest wachten op het federale kader”, klinkt het.
Vraagsteller Koen Daniëls vraagt aan de Vlaamse regering om druk te zetten op de snelle levering van de zelftesten. Hij pleit er ook voor om de sneltesten te kunnen inzetten als zelftesten.
Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog.