Woensdag 19/05/2021

Update

Ook vandaag nog staking op Brussels Airport

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Bij afhandelaar Swissport op de luchthaven van Zaventem wordt ook vandaag nog gestaakt. De directie van Swissport en de vakbonden zijn gisterennamiddag zonder akkoord uit elkaar gegaan. Vandaag om 9 uur wordt het overleg hervat. Zolang er geen aanvaardbare oplossing wordt gevonden, zal er voort worden gestaakt, waarschuwde Kurt Callaerts van ACV Transcom. Gisteren ondervonden al heel wat reizigers hinder door de actie. Het aantal bagagestukken op de luchthaven neemt intussen toe. Intussen liggen er al 10.000 koffers te wachten, en dat aantal zal alleen maar toenemen.

Het personeel van Swissport legde zondagavond het werk neer. Ze protesteren tegen de onderbezetting, die voor een te hoge werkdruk zorgt en de veiligheid van het personeel in het gedrang zou brengen. Bij het bedrijf heerst al maanden sociale onrust.

Om 13 uur was een verzoeningsvergadering gepland tussen de vakbonden en de directie, maar die bracht geen oplossingen. Vanochtend zitten alle partijen opnieuw rond de tafel.

Verzoeningsoverleg
Volgens Thierry Vuchelen van de liberale vakbond heeft de directie het probleem van de hoge werkdruk erkend, maar kwam ze niet met antwoorden. Pas als er concrete voorstellen worden gedaan, zijn de vakbonden bereid om het stakingswapen op te geven. "Het ongenoegen zit heel diep bij de mensen. De stakingsaanzegging was ons laatste redmiddel en ook daarop kwam wekenlang geen reactie, tot nu", illustreerde Callaerts.

Het ziet er dus naar uit dat er ook vandaag, net als gisteren, geen bagage in en uit de vliegtuigen zal worden geladen. Reizigers die vliegen met luchtvaartmaatschappijen die door Swissport worden bediend, zullen hoogstwaarschijnlijk enkel de handbagage kunnen meenemen. Callaerts waarschuwde dat de bonden niet kunnen aanvaarden dat derden - bijvoorbeeld de luchtvaartmaatschappijen zelf - de toestellen zouden afhandelen. "Dat zou neerkomen op het breken van de staking."

Bom gebarsten
Vandaag vonden de meeste vluchten evenwel plaats, maar met vertragingen. Een aantal vluchten van Lufthansa en enkele andere maatschappijen die door Swissport afgehandeld worden, werd afgeschaft. "Alle diensten liggen plat. De nieuwe ploegen volgden meteen het ordewoord. Cleaning, passage, check-in, loading, bagage-sort, ... alle personeelsleden hebben zich aangesloten bij de actie", zei Callaerts vanmorgen.

"Als ACV Transcom hebben we de actie zo lang als mogelijk proberen te vermijden, maar zondag (gisteren, nvdr.) barstte de bom", verduidelijkte Callaerts. De bond kaartte aan dat Swissport een normale werkshift wil optrekken tot 11u, in combinatie met ploegenarbeid en werken in het weekend en op feestdagen. "Met deze combinatie vliegen we enkele eeuwen terug in de tijd". Volgens de bond heeft de directie meer dan genoeg mogelijkheden om flexibel te werken.

Klantenportefeuille
Nog volgens Callaerts wil de Zwitserse directie dergelijke manier van werken bovendien invoeren, zónder dat bij de bonden al een globaal beeld geschetst is van de klantenportefeuille van Swissport. Sinds april is Swissport Jetairfly als klant verloren aan concurrent Aviapartner, en zou de directie negotiëren met nieuwe klanten.

"Eigenlijk zou eind mei al zicht moeten geweest zijn op de klantenportefeuille, maar we houden hier rekening met een marge van enkele weken aangezien onderhandelingen met potentiële klanten kunnen uitlopen. (...) Maar zolang wij geen zicht hebben op het totale werkvolume voor onze mensen, kunnen wij niet akkoord gaan met eisen van meer flexibiliteit of een eventuele herstructurering", klonk het.

(Lees verder onder de video)

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Grote hinder
Callaerts voorspelde eerder gisteren dat de staking wellicht nog de hele dag zal doorgaan. "Aangezien het conflict al zeer lang aansleept en de directie al verschillende keren de afspraken en cao's schond, vrees ik bovendien dat het niet makkelijk zal zijn en dat we voor een aantal dagen vertrokken zijn", zei de vakbondsman.

De staking van de Swissport-medewerkers bracht intussen heel wat hinder mee voor de reizigers op de luchthaven van Zaventem. De meeste vluchten vonden evenwel plaats. Een aantal vluchten van Lufthansa en enkele andere maatschappijen die door Swissport afgehandeld worden, was afgeschaft. Er waren ook aanzienlijke vertragingen.

Handbagage
Vertrekkende passagiers werd gevraagd om indien mogelijk enkel handbagage mee te nemen. "Dat betekent 1 stuk binnen de opgegeven gewichten en afmetingen", verduidelijkte luchthavenwoordvoerder Jan Van der Cruysse. Aankomende passagiers werd gevraagd om, indien zij hun bagage niet op de band zien verschijnen, niet te blijven wachten op de luchthaven. Ze kunnen een dossier opstellen via de website van hun luchtvaartmaatschappij, waarna de bagage in de komende dagen thuisbezorgd zal worden.

Ook de directie van afhandelaar Swissport adviseerde reizigers om enkel met handbagage te reizen.

Luchthavenwoordvoerder Jan Van der Cruysse. Beeld PHOTO_NEWS
Luchthavenwoordvoerder Jan Van der Cruysse.Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234