Zaterdag 27/02/2021

Sociale onrust

Ook vakbondscentrales uit transport- en metaalsector dienen stakingsaanzegging in

Met de stakingsaanzegging wil de Algemene Centrale alle werknemers dekken die deelnemen aan de komende vakbondsacties. Beeld PHOTO_NEWS
Met de stakingsaanzegging wil de Algemene Centrale alle werknemers dekken die deelnemen aan de komende vakbondsacties.Beeld PHOTO_NEWS

De Algemene Centrale, de grootste arbeiderscentrale binnen de socialistische vakbond, heeft een stakingsaanzegging ingediend voor al haar sectoren en bedrijven, en dit tot eind april. "We willen de handen vrij hebben om naar het stakingswapen te grijpen", aldus algemeen secretaris Werner Van Heetvelde. De druk op de regering neemt bovendien nog verder toe, want ook andere vakbondscentrales - uit de transport- en metaalsector - dienden inmiddels een aanzegging in.

De aanzegging van de Algemene Centrale is gisteren verstuurd en blijft van kracht tot 30 april. De arbeiderscentrale wil met de aanzegging alle werknemers dekken die deelnemen aan de komende vakbondsacties, bijvoorbeeld op 11 maart (militantenbijeenkomst in Brussel), 29 maart (Hart boven Hard) en regionale manifestaties in de week van 30 maart. "Maar we willen ook de werknemers dekken die deelnemen aan spontane acties", aldus Van Heetvelde.

Een grote bezorgdheid, aldus de algemeen secretaris, is vandaag de regeringsbeslisisng omtrent de versoepeling van de beschikbaarheid van SWT'ers. "Er komen hoe dan ook heel snel acties indien de regering het akkoord van de Groep van Tien niet overneemt." Maar er is meer, aldus nog Van Heetvelde. "Er is de index, de fiscaliteit, de pensioenen, de tweede pijler. Het is een amalgaam van zaken die zich opstapelen."

Transport- en metaalsector

Ook de socialistische transportcentrale BTB en ACV-Transcom hebben vandaag een actieaanzegging ingediend. "Die dekt alle acties in de sector die spontaan zouden kunnen uitbreken, of die georganiseerd zouden zijn door onze regionale afdelingen", klinkt het in een persbericht. "Indien de ministerraad beslist om het akkoord van de Groep van Tien niet te bekrachtigen, zullen beide centrales specifieke acties organiseren in de sector."

Eenzelfde geluid bij de centrale van de socialistische vakbond die de Waalse en Brusselse metaalarbeiders verenigt (MWB). Zij diende een aanzegging in die elke vakbondsactie in een bedrijf uit de sector dekt tot 6 april.

Acties vanaf maandag

De socialistische bediendenbond BBTK waarschuwde gisteren al voor acties vanaf maandag indien het akkoord over de versoepeling van de beschikbaarheid van SWT'ers niet integraal wordt overgenomen. De christelijke bediendebonden LBC-NVK en CNE sluiten zich daar nu bij aan. Ze eisen dat het akkoord van de Groep van Tien over SWT en oudere werkzoekenden onverkort wordt uitgevoerd.

"Het kan niet anders of er zal worden gestaakt", voorspelt LBC-algemeen secretaris Ferre Wyckmans. In een gemeenschappelijk bericht noemen de christelijke en socialistische bediendebonden acties "onvermijdelijk" als de regering niet toegeeft. Ze roepen op tot acties vanaf maandag als de regering het akkoord niet aanvaardt. "Als het nodig is, zal er ook worden gestaakt", luidt het in de mededeling.

De vakbonden gaan morgen overigens actievoeren aan de Wetstraat in Brussel, om de druk op de regering op te voeren. Hoeveel mensen worden verwacht, is niet duidelijk.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234