Maandag 01/03/2021

Ook TVM-directie aan de tand gevoeld over epo

Goed een week na het losbarsten van het eposchandaal bij de Festina-ploeg, ziet het er naar uit dat ook TVM een diepgaand onderzoek mag verwachten. Gisteren werden de ploegleider en zijn adjunct, Cees Priem en Hendrik Redant, en een mecanicien ondervraagd over een lading epo-ampules die in maart in een van hun vrachtwagens werd gevonden. John Lelangue, woordvoerder van de Société du Tour de France, meldde dat de mensen van TVM niet in voorlopige hechtenis werden genomen, maar alleen voorgeleid werden voor ondervraging. 'In tegenstelling tot Festina, bij wie de producten in een wagen van de Tour werden gevonden, schaden zij niet het imago van de Tour. Tenzij er ernstiger zaken aan het licht zouden komen kan TVM de Tour verderzetten.' De renners zelf zien alvast niet op tegen een onderzoek: 'Wij hebben niets te verbergen.'

PALMIER.

TONY LANDUYT

En wij die dachten een vredige dag te hebben. Eens lekker te kunnen genieten van de rustdag, hier aan het zwembad of in bed. En dan dit." Jeroen Blijlevens schudt niet begrijpend het hoofd. De spurter van TVM zit naast het zwembad van hotel La Rocade temidden van een tiental Nederlandse journalisten. "Ik weet niet wat er juist aan de hand was," doet hij zijn verhaal. "Ik werd om negen uur wakker van gestommel op de gang. Ik zag een aantal vreemde mannen rondlopen. Even later wist ik pas echt wat er gaande was. Politie in burger op bezoek. Ze doorzochten de wagens en verdwenen even later met Priem, de dokter en de mecanicien. Tot mijn grote verbazing werden onze kamers ongemoeid gelaten. Ik had nochtans niets liever gewenst. Wij hebben niets te verbergen."

Even verder heeft manager Guido Van Calster moeite om zijn tranen te bedwingen, terwijl hij tekst en uitleg verschaft aan een van de talrijke televisiestations die hotel La Rocade hebben ingenomen. "Ik ben niet zo blij met deze gang van zaken," vertelt hij. "We wisten dat er een onderzoek liep in deze zaak. We wachtten de resultaten van dat onderzoek af. Maar dat onze mensen zouden opgepakt worden voor ondervraging, daar hadden wij nooit op gerekend. Dit is de zaak-Festina niet. Waarom nu en niet na de Tour? Dit komt zeer ongelegen."

Bij TVM verwachtte men anders wel iets tijdens de rustdag. Woensdagavond liep in de perszaal het bericht binnen dat het jaarlijkse mosselfeest niet zou doorgaan. "Er is geen reden om te feesten," liet de ploegleiding weten.

Hendrik Redant, die in de namiddag werd opgepakt, sliep nog toen de actie op gang kwam. "Onze drie mensen waren al weggevoerd toen ik beneden kwam. Over de actie zelf kan ik bijgevolg niet veel vertellen. Maar hoe dan ook, ik vind het onverantwoord juist de rustdag uit te kiezen. De Jong heeft knieproblemen. Wie gaat deze jongen verzorgen nu de dokter weg is. De renners krijgen juist het tegenovergestelde van rust. Ze worden geconfronteerd met heisa en worden voortdurend met de zaak lastig gevallen."

"Een laffe streek," vond Blijlevens. "Ik ben er zeker van dat France 2 op voorhand getipt was over de inval. Toen de actie startte stonden er al cameraploegen voor de deur van het hotel."

De zaak trof de ploegleiding zo onverwacht dat er nog niet aan een noodplan was gedacht om de rol van Priem over te nemen. Van Calster had alleen de grote patron Ad Bos al opgebeld. "Nee, hij komt niet. Hij heeft ons sterkte toegewenst."

"Ik sta klaar om de rol van Priem over te nemen," zei Redant. "Maar ik hoop dat niet te moeten doen. Ik sta achter Priem." In de loop van de namiddag werd echter ook Hendrik Redant naar het politiebureau van Palmier overgebracht voor verhoor en bij het ter perse gaan van deze editie waren zij nog niet vrijgelaten.

Bij TVM houdt men er voorlopig geen rekening mee dat de ploeg, zoals Festina, uit de Tour zal worden gezet. "Het is geen zaak zoals Festina," verduidelijkt Van Calster. "Ik denk dat de affaire werd opgeraapt door wat er de voorbije dagen bij Festina aan het licht is gekomen."

"Ik geloof nooit dat ze ons uit de Tour kunnen zetten," maakt Jeroen Blijlevens zich sterk. "Ten eerste is het een zaak die dateert van maart. En het gebeurde niet in een wagen van de Tour de France. Als de Tourdirectie eenzelfde maatregel treft als bij Festina dan gaat de Société du Tour de France juridische problemen krijgen. De details moet ik niet kennen, maar ik zou wel graag een stand van zaken krijgen over wat er op politiebureau is gezegd. Ik weet dat Priem onmiddellijk na de feiten zelf op onderzoek is uitgegaan. Ik fietste in de Ronde van Murcia. Daar werd me gevraagd of ik iets afwist van een pakketje ampullen dat in de vrachtwagen door douaniers was teruggevonden. Ik zei van niets te weten."

Terwijl Oetsjakov en Voskamp een duik in het zwembad nemen, kijkt Peter Van Petegem glimlachend toe. "Vervelende zaak voor de ploeg," zegt hij schouderophalend. "Ik durf nochtans benadrukken dat er vanuit de ploeg geen verboden middelen te krijgen zijn. En zelf met spul experimenteren zou erg dom zijn. Ik kan moeilijk risico's lopen en mijn carrière op de helling zetten."

In Tirreno-Adriatico werd Van Petegem op de hoogte gebracht dat er epo-ampullen bij TVM onderschept waren. "Ik heb er weinig aandacht aan besteed," zegt hij. "Dit is een zaak van de ploeg. Uiteraard geen leuke, maar ik ben vooral met mezelf bezig. Voor mij zou het slechter zijn als ik op een positief plasje word betrapt. In dat geval ben ik het slachtoffer. Ik heb nooit doping genomen. De controles bewijzen dat. Ik neem geen risico's. Bovendien is mijn lichaam me meer waard. Na mijn rennerscarrière heb ik nog een heel leven te gaan."

Of de recente onthullingen een positief effect kunnen hebben op de antidopingstrijd? Peter Van Petegem: "Men is al jaren bezig met het product op te sporen, maar tot nog toe blijkt het niet gevonden te kunnen worden. Voor mij zou het nochtans geen probleem zijn. Hoe sneller hoe liever. Hoewel, ik vermoed dat de hematocrietwaarde van de meeste renners toch onder de grens van vijftig zit."

Die marge maakt het ook mogelijk dat het verschil wordt aangevuld, bepaalde dokters pleiten daar ook voor. "Valt te zien met welke producten," aldus Van Petegem. "Een renner die ijzer te kort heeft, moet ijzer bijkrijgen. Hetzelfde geldt voor het aanvullen van suikers en vitamines B12. Hoe dan ook, ik heb vertrouwen in onze ploegarts. Ik weet perfect wat hij me toedient. Ieder product wordt getoond. Kan de man het eerlijker spelen?"

"Een ploegarts is van levensbelang," vervolgt hij. "Een renner die uitgeput geraakt, heeft maar één man waarop hij kan terugvallen: de dokter. Wij renners kunnen wel slim zijn, maar hebben niet de wetenschappelijk bagage van een dokter. Voor Tourrenners is het beter dat ze dagelijks van dichtbij gevolgd worden."

Ondanks het klimaat van verdachtmakingen proberen de TVM-renners toch geconcentreerd te blijven. Van Petegem: "We hebben gefietst zoals altijd op een rustdag. Uiteraard werd er over de zaak gepraat. Maar we proberen ze toch van ons af te zetten en ons alleen op de Tour te concentreren. Affaire of geen affaire, we hebben gedaan wat we altijd doen. Zolang ik weet dat ik onschuldig ben, durf ik iedereen in de ogen te kijken. Ik hoef me niet op te sluiten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234