Zaterdag 16/01/2021

Entertainment

Ook tijdens een Huiskamerquiz moet iemand de pintjes halen

De Belpop Bonanza Huiskamerquiz wordt in uw living geleverd in de meest ideale omstandigheden.Beeld RV

Quizzen is een nationale sport. Het kan zelfs nu de parochiezalen gesloten zijn. Met een computer en een gsm wordt uw bubbel de perfecte ploeg. Wij speelden alvast de quiz van Belpop Bonanza.

Pintelieren met de vrienden, neuten over Zwarte Piet of quizzen om te winnen. Stuk voor stuk zijn het vormen van recreatief tijdverdrijf die ingebakken zitten in onze volkscultuur. Ook in coronatijden zijn er creatieve oplossingen, zelfs voor een vragenspel met meerdere spelers.

Volgens de regionale pers was het de Aarschottenaar Stefaan Andries die als eerste in het gat der quizgemis sprong. Eind maart organiseerde hij de eerste Huiskamerquiz van Aarschot op Facebook. Van achter zijn eigen webcam stelde hij als quizmaster de vragen. Enkele duizenden speelden al acht weken mee van thuis, met een afgedrukt antwoordblad.

Twee meestervertellers kruiden hun veertig vragen én antwoorden met een overdosis weetjes.Beeld RV

“Heel wat organisaties en verenigingen zien hun jaarlijkse quiz in het water vallen”, zei de man begin mei in Het Laatste Nieuws. “Ik ben daarom op zoek gegaan naar een alternatief om online toch te quizzen. Maar ik wou geen ingewikkelde platformen met daarbovenop moeilijke vragen.” Een concept dat ze ook smaakten bij de krant. Op 1 mei presenteerden Andries en VTM-nieuwsanker Freek Braeckman samen de De Huiskamerquiz van Vlaanderen volgens Aarschots recept, inclusief afdrukbare antwoordbladen.

Intussen was er een andere speler opgestaan. Ze noemen zich de Quizfabriek en organiseren al sinds 2015 quizzen met digitale verwerking. De vragen worden nog steeds op een podium gesteld voor een zaal vol kandidaten, maar het klungelen met papieren wordt verholpen door een toepassing op de smartphone. Die registreert de antwoorden, wat een leukere flow met instantantwoorden oplevert. Bovendien vermijdt het menselijke fouten bij de telling. 

Sinds de lockdown experimenteert de Quizfabriek met dezelfde digitale toepassing, met spelers vanuit hun eigen kot. Daarvoor recupereerden ze eerder gespeelde quizzen, die opnieuw werden gepresenteerd door een huisquizmaster voor zijn webcam. Mensen thuis volgden de livestream op YouTube en speelden mee met hun gsm, via een url die enkel valt te openen met een toegangscode en in realtime een meerkeuzescherm aan antwoorden weergeeft. 

Omdat er live gespeeld wordt, moet u lineair volgen.Beeld RV

Die smartphonetoepassing is een uitvinding van het Gentse CatLab Interactive. Hun techniek werd vorige zaterdag ook gebruikt bij de eerste Huiskamerquiz van Working Class Heroes, een managementkantoor voor artiesten. Jan Delvaux en Jimmy Dewit van de Belpop Bonanza theatershow – technisch werkloos thuis – mochten de spits afbijten met twee uitverkochte onlineshows, om 20 en 22 uur.

De basis blijft dezelfde: een leuke, niet té moeilijke quiz die elke bubbel van achter het computerscherm kan meespelen. Alleen hebben we hier te maken met twee gediplomeerde meestervertellers die hun veertig vragen én antwoorden kruiden met een overdosis weetjes van het type ‘die vertel ik later aan mijn vrienden op café’. In de veronderstelling dat we ooit nog samen op café kunnen, natuurlijk.

Die trivia zitten soms vervat in de vragen zelf. Of wie wist nog dat de eerste groep van Ben Crabbé The Singles heette? Of dat er op de hoes van ‘Pussy’ van Lords of Acid een katje boven op een vrouwelijk geslachtsorgaan stond gefotoshopt? Of dat The Pebbles ooit in het voorprogramma van Jimi Hendrix speelden? De groep zat bij het label van bon vivant Eddie Barclay, waardoor ook Johnny Hallyday op de eerste rij zat van het bewuste concert in Parijs. En hun manager heette Louis de Vries. Jawel, van de failliete voetbalploeg Lokeren. Dank Delvaux en Dewit voor zoveel gratis weetjes.

Jimmy Dewit van Bonanza stelt de vragen.Beeld RV

Internet testen

Terug naar de eigen bubbel. De Huiskamerquiz is geen De slimste mens ter wereld die u uitgesteld kunt bekijken, al was het maar om die vervelende reclame door te spoelen. Omdat er live gespeeld wordt, moet u lineair volgen. En om stress te vermijden, test u beide schermen en hun internetverbinding best tijdig voor de start. Een vraag gemist, een punt niet verdient.

Een huishouden wordt dus een quizploeg. De teamleden die maar weinig van het onderwerp weten, zijn minstens even belangrijk. Zo moet er altijd wel iemand klaarstaan om frisse pintjes te halen om die knetterende breinen te voeden. Of de schouders te masseren van de ploegkapitein, wanneer het internet even wegvalt en een vraag maar half is begrepen. Ja, quizzen is een ploegsport, maar tegelijk een hele opgave voor stresskippen.

Onze redacteur strandde op plaats 131 van de 500 deelnemers.Beeld RV

Uiteindelijk strandde deze stresskip op plaats 131 van de 500 deelnemers. Voor de podiumbekleders waren er échte prijzen. En wie op plaats 250 eindigde, kreeg een soort troostprijs der middelmatigheid. Als bij toeval werd die plek bekleed door mijn beste vriend Jelledie speelde vanuit zijn eigen bubbel. 

De komende weekends organiseert Working Class Heroes nog wat Huiskamerquiz-varianten, onder meer rond wetenschap met Lieven Scheire namens Nerdland. Wetend dat ondergetekende bijna een herexamen fysica kreeg in zijn laatste jaar middelbaar, wordt dat zondag dus geen hoogvlieger. Maar zoals gezegd, elke quizploeg heeft iemand nodig om te pintjes te halen. De beste weetjes vertel ik nadien aan vriend Jelle. Als we weer op café mogen.

Nerdland Huiskamerquiz op 23-24/5, Bahamontes Huiskamerquiz op 30/5, De Luidste Huiskamerquiz op 6/6, De Grote Werchterquiz van Belpop Bonanza op 27/6, huiskamerquiz.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234