Donderdag 09/04/2020

Ook rulings voor de bakker

De fiscus onderzoekt honderden geheime en dubieuze afspraken die Belgische kmo's en zelfstandigen via één tussenpersoon gemaakt hebben in Luxemburg. Ook kappers, kruideniers en kmo's ontwijken daar op een agressieve manier belastingen.

De Belgische belastinginspectie buigt zich over een lijvig dossier waarbij één enkele tussenpersoon voor zijn klanten honderden rulings afsloot met de Luxemburgse fiscus. Die tussenpersoon onderhandelde voor elke klant apart een afspraak. Het gaat om belastingdeals voor Belgische kmo's en zelfstandigen uit allerlei sectoren. Opmerkelijk: de klanten zelf kregen de belastingdeal zelf niet in handen. Zo wou Luxemburg er voor zorgen dat de afspraken bij zo weinig mogelijk mensen belandden.

De tussenpersoon moest beloven dat hij de afspraak niet zou doorspelen aan de vennootschap. De belangrijkste reden daarvoor is dat Luxemburg die fiscale geschenkjes enkel wou bekendmaken aan gepriviligeerde partners, waaronder de vier grote auditkantoren (E&Y, Deloitte, PwC, KPMG) en sommige boekhoudkantoren. Dat suggereert dat Luxemburg zelf heel goed besefte dat de afspraken die het maakte niet door de beugel kunnen.

Het groothertogdom toonde zich zeer gul, zo blijkt uit het onderzoek van de Belgische fiscus. "Zolang de uiteindelijke begunstigden geen inwoners van Luxemburg waren en de entiteit in Luxemburg geen economische activiteit ontwikkelde, was nagenoeg alles mogelijk", zegt een bron bij de belastinginspectie. Bij de afspraken gaat het soms om een regeling voor intellectueel eigendom, waar ook Rode Duivels gebruik van maken, en waarbij een effectieve belastingvoet van 1,5 procent geldt, een fractie van wat er in België betaald moet worden.

In andere gevallen gaat het om een ingenieuze regeling waarbij gebruik gemaakt wordt van de verschillende belastingssystemen in twee landen, met als resultaat dat er in geen van beide landen belasting betaald wordt. Dat de belastingplichtige zelf de ruling niet kon inkijken, levert voor de betrokkenen problemen op. Zeker wanneer de Belgische fiscus vragen stelt en de Luxemburgse administratie de afspraak eenzijdig intrekt, zoals in enkele gevallen gebeurde.

Gunstig fiscaal regime

Dat Luxemburg een belastingparadijs is of toch zeker was, is geen nieuws. Maar dat het groothertogdom ook met Belgische kmo's en zelfstandigen niet altijd even koosjere belastingdeals sloot, is een veel minder bekend feit.

Zo nam een groep van tien vooraanstaande fiscale experts onlangs nog de discriminatie tussen multinationals en kmo's in ons land onder vuur. Ze riepen op om ook kleine zelfstandigen en bedrijven toe te laten een deel van hun winst te versluizen naar landen met een gunstig fiscaal regime. Uit het onderzoek van de fiscus blijkt dat die dat sowieso al deden.

Toch houdt fiscaal expert Michel Maus vol dat het voor kleine zelfstandigen en kmo's heel moeilijk is om dezelfde constructies op te zetten, omdat je er activiteiten moet ontplooien en dergelijke meer. Voor multinationals is dat volgens Maus een stuk makkelijker dan voor kmo's en kleine zelfstandigen.

Bij het onderzoek vorderde de Belgische fiscus een bedrag tussen 5 en 15 miljoen euro terug. Naar verluidt werkt Luxemburg goed mee bij het onderzoek. Europa wil dat rulings als deze in de toekomst spontaan uitgewisseld worden tussen landen. Toch zijn er nog achterpoortjes om daar aan te ontsnappen.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) kon gisteren niet reageren op het onderzoek van de fiscus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234