Dinsdag 20/04/2021

Ook Ronald Janssen verhoord over moord op Jolanta

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

In het zeer uitvoerige onderzoek naar de dood van de 42-jarige Jolanta Hapunowicz uit Hasselt is zelfs drievoudig moordenaar Ronald Janssen verhoord. Dat bleek tijdens de uiteenzetting van de speurders die het onderzoek deden. Hoofdverdachte is nu haar zoon Hubert Hapunowicz, maar die probeert zijn onschuld staande te houden. Een vriend van het slachtoffer meende ooit Jolanta samen met Janssen te hebben gezien op het terras van een Hasselts café.

Om alles uit te sluiten hebben de Hasseltse speurders Janssen hierover verhoord. Het onderzoek gebeurde op vraag van de verdediging van Hubert. De gsm van Janssen werd op 5 of 6 mei 2009 niet gecapteerd onder de masten in Hasselt. "Hij kende het bewuste café niet en zei dat hij nooit op een terras zou gaan zitten. Hij had de vrouw in kwestie nooit gezien of haar naam gehoord. Naar eigen zeggen werd hij plots overal herkend. 'Waar gaat dit eindigen? ', reageerde een geïrriteerde Janssen naar verluidt.

Frappant was ook beeldmateriaal waarop te zien was hoe Hubert bij een ander audiovisueel verhoor totaal niet reageerde op vragen van twee speurders. Hij bleef als een standbeeld op zijn stoel, met zijn ogen gefixeerd op een punt voor zich uit staren zonder ook maar één woord uit te brengen. De politiemensen wilden Hubert confronteren met de ontdekking van de tekeningen in de behuizing van zijn pc. Daarop was te zien hoe een vrouw telkens op een andere manier gedood werd. Dat gebeurde onder meer met een kettingzaag, via onthoofding en aan de galg. Minutenlang hield Hubert zonder een reactie de lippen stijf op elkaar.

Er was ook een reconstructie te zien van hoe een pop, die op het lichaam van Jolanta moest lijken, in een deken getransporteerd werd. Ze lag op het stuur en het zadel van een mountainbike. De eindbestemming -het Albertkanaal tussen Stokrooie en Kuringen- lag zeven kilometer verderop. Als deze hypothese klopt, zou hij al wandelend langs de fiets een uur over het traject gedaan hebben.

De laatste getuige op de derde procesdag was Olivier Beullens. De federale politieman voerde de leugendetectortest uit, maar moest die afbreken omdat de beschuldigde het resultaat trachtte te beïnvloeden.

"Toen hij zijn ademhaling veranderde, zag ik op het toestel dat het geen natuurlijke reactie was. Ik heb gezegd dat hij ermee moest stoppen, maar hij bleef doordoen. Het afbreken van een test met een leugendetector gebeurt bijna nooit", zei Beullens. Vandaag gaf Hubert opnieuw toe dat hij de test beïnvloed had omdat hij die naar eigen zeggen onbetrouwbaar vond. Hij liet ook zien dat hij er plezier in schepte.

Volgens assisenvoorzitter Dirk Thys vond Hubert de polygraaftest zelfs ronduit belachelijk. Eigenlijk onderging Hubert twee testen, eentje over het verdachte overlijden van zijn moeder en eentje over het opzettelijk toebrengen van slagen aan een vriend van zijn moeder in Bree.

Irritaties bij verdachte
Hubert stemde blijkbaar onmiddellijk in met de test over de feiten in Bree omdat hij die makkelijk zou passeren. Over de test inzake zijn mogelijke betrokkenheid bij de dood van zijn moeder deed hij wel twee jaar om de knoop door te hakken. Toen openbare aanklager Boyen Hubert hierover aanpakte, reageerde die zichtbaar geïrriteerd. De verdediging stelde uiteraard ook de betrouwbaarheid van dergelijke testen in vraag.

Hubert nam uiteindelijk rond 20.30 uur zelf als laatste het woord. Hij had het er moeilijk mee dat hij meteen na de feiten in de media omschreven werd als de moordenaar van Jolanta en dat verschillende mensen zich daardoor achteraf bepaalde verhalen zouden gaan herinneren. Morgen staan negentien getuigen op het programma, onder wie medestudenten van Hapunowicz en buren van Hubert en zijn moeder. In de namiddag komen onder meer de wetsdokter en de onderzoeksrechter aan het woord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234