Woensdag 08/12/2021

Ook professoren niet op één lijn over financieringswet

Ivan Van De Cloot. Beeld UNKNOWN
Ivan Van De Cloot.Beeld UNKNOWN

Het akkoord over een nieuwe financieringswet laat ook specialisten en academici niet onberoerd. De reacties over de precieze impact op de Belgische geldstromen lopen dan ook uiteen. "Een goed akkoord", klinkt het bij de ene. "Niet meteen een revolutie of een complete omwenteling", tempert de andere.

De Leuvense econoom André Decoster is relatief positief. Volgens hem zijn de goede elementen uit de oude wet behouden, terwijl een aantal transfers en perverse effecten worden stilgelegd. Zo komt onder meer een eind aan de zogenaamde "Lambermontturbo", waardoor het Vlaamse onderwijs meer kreeg dan strikt gezien nodig was. In ruil kan Vlaanderen uitkijken naar een schrapping van de perverse effecten van het solidariteitsmechanisme, die economische groei minder aantrekkelijk maakten. Tegelijk betekent de nieuwe verdeelsleutel voor het terwerkstellingsbeleid "een serieuze transfer naar Vlaanderen en dus niet omgekeerd", argumenteerde Decoster voorts in De Morgen en op de VRT-radio.

Split-rate
Anders klonk het bij VUB-professor Herman Matthijs. "Er is wel sprake van meer verantwoordelijkheden voor de gewesten, maar die zogenaamde responsabilisering vind ik toch maar eerder beperkt", luidt zijn oordeel. Bovendien zal de echte impact pas duidelijk zijn als ook in de bevoegdheidsoverdrachten en de budgettaire sanering alle knopen zijn doorgehakt, waarschuwt hij. Het behoudt van het "dotatiesysteem" is voor hem een gemiste kans. Itinera-econoom Ivan Van de Cloot ziet echter wel voordelen aan het systeem met opcentiemen. Je kunt daarover discussiëren, "maar het is wel transparanter en eenvoudiger", luidt het. "Dit model is minder complex dan wat in alle voorgaande nota's stond. Bij de split-rate of andere oude modellen had niemand nog zicht op zijn eigen belastinginkomsten", verduidelijkt hij. De extra speelruimte van de 'uitgebreide opcentiemen' komt trouwens "dicht bij de door N-VA gevraagde split-rate", klinkt het dan weer bij Decoster.

500 miljoen
De beruchte 500 miljoen aan tijdelijke compensaties vindt Van de Cloot "niet abnormaal". Hij spreekt tegen dat daardoor meer geld uit Vlaanderen naar Wallonië zou vloeien. "Dat bedrag blijft de eerste tien jaar hetzelfde, waardoor het eigenlijk steeds minder waarde heeft" door inflatie, aldus Van de Cloot in De Morgen. "Na die eerste tien jaar wordt het ook langzaam afgebouwd. Als je het totaalplaatje bekijkt, levert dit zeker geen verarming op voor Vlaanderen", besluit de econoom van het Itinera-instituut. Ook Decoster spreekt een verarmd Vlaanderen tegen. "Op lange termijn kan ik het zeer sterk maken dat Wallonië verliest", verwees hij op de VRT-radio nog naar de afgebouwde solidariteit en de nieuwe sleutel voor het tewerkstellingsbeleid.

Bevoegdheden
VUB-professor Matthijs ziet dat anders. Hij hamerde op de impact van de bevoegdheidsoverdrachten en de budgettaire sanering van 20 miljard euro. "Beide zullen nog enorme gevolgen hebben" op de eindafrekening. Bovendien omvat ook de sociale zekerheid nog zes à zeven miljard euro aan transfers, merkte hij op. Al lagen die de voorbije weken niet op de onderhandelingstafel. (belga/tma)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234