Vrijdag 12/08/2022

NieuwsVastgoedmarkt

Ook prijs van woonhuizen daalt: is het plafond van de vastgoedmarkt eindelijk bereikt?

null Beeld Peter Hilz
Beeld Peter Hilz

Er werden het voorbije kwartaal minder woningen verkocht. De huizenprijzen daalden de voorbije drie maanden ook, weliswaar zéér beperkt. Dat blijkt uit de jongste notarisbarometer. “Vooral jongeren kopen nog, uit schrik voor een nog duurdere woonlening”, vertelt notaris Bart Van Opstal.

Sven Ponsaerts

De jarenlang oververhitte vastgoedmarkt in ons land is aan het afkoelen. Lichtjes, weliswaar. De eerste voorzichtige signalen daarvan waren er al in maart. Die maand noteerden de notarissen 3,5 procent minder verkopen. Die trend heeft zich in de drie maanden daarop voortgezet. Van april tot en met juni waren er 5,7 procent minder transacties dan in dezelfde periode van vorig jaar, zo blijkt uit de vastgoedbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Maar vooral vorige maand was het opvallend minder druk op de Belgische vastgoedmarkt, met liefst 12,7 procent minder verkopen dan in juni 2021. Genoeg om van een afkoeling van de vraag te spreken.

Over de hele eerste jaarhelft gezien is de daling van de vastgoedactiviteit met 1,8 procent al bij al nog beperkt, aldus notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be. “Het is wel al lang geleden dat het aantal transacties in alle regio’s er op achteruitging. Enkel bij de eerste coronalockdown vanaf maart 2020 – toen er geen huisbezichtigingen mogelijk waren – zagen we de activiteit overal dalen.”

De notarissen komen met een plausibele verklaring: “Het is niet onlogisch dat kopers op de rem gaan staan: de rentevoeten zitten in de lift, de energieprijzen swingen de pan uit en er heerst veel onzekerheid over hoe onze economie in de komende maanden zal evolueren.”

Gematigdere prijzen

Minder vraag, dat leidt sowieso tot meer gematigde prijzen. Ook die kentering lijkt nu ingezet. Eindelijk, zo zal menig huizenjager vinden. Al moet wie momenteel naarstig op zoek is naar een huis nog niet meteen een vreugdedansjes inzetten. Over de hele eerste jaarhelft gezien werd een woonhuis in ons land nog gemiddeld 6,3 procent duurder in vergelijking met wat in 2021 werd betaald. “Dat is nog steeds een stijging, maar als je rekening houdt met de inflatie, die voor vastgoed in de eerste 6 maanden 7,7 procent bedroeg, daalde de gemiddelde reële prijs”, aldus Van Opstal.

Ingezoomd op de voorbije 3 maanden ging ook de nominale verkoopprijs van een huis ietsje naar beneden, gemiddeld met 3.282 euro (-1,04 procent). Een huis in België kost nu gemiddeld 312.719 euro. In Vlaanderen was die daling met 2.705 euro (-0,8 procent) beperkter. Daar betaal je voor een huis nu gemiddeld net geen 340.000 euro.

Woonhuis echt goedkoper?

De prijsdalingen blijven vooralsnog dus erg beperkt. Beperkter ook dan de prijsdaling die er al eind vorig jaar was, 1,7 procent toen in Vlaanderen. Die daling werd een kwartaal later wel ruimschoots gecompenseerd. Gezien het huidige economische klimaat is nu mogelijk wel een langdurige stagnering of zelfs daling van de prijzen ingezet.

Vraag is wel of kandidaat-kopers met deze afkoelende prijzen ook werkelijk beter af zijn, nu tegelijk de rentevoeten voor woonleningen pijlsnel de hoogte ingaan. Allerminst, zo leert een rekenvoorbeeld. Wie vandaag 200.000 euro leent op 20 jaar aan een vaste actuele rentevoet van 2,79 procent lost maandelijks 1.084 euro af. Begin dit jaar was dit (bij een rentevoet van 1,40 procent) nog maar 955 euro per maand. Over de hele looptijd moet nu al 31.000 euro méér worden afbetaald. En de verwachting is dat de rentevoeten nog verder zullen oplopen.

Kopers steeds jonger

Dat is natuurlijk ook kandidaat-kopers die een aanzienlijk bedrag moeten lenen niet ontgaan. Het aantal kopers van 30 jaar en jonger nam dit jaar opvallend toe, zo blijkt nog uit de vastgoedbarometer. De gemiddelde leeftijd van een koper bedraagt nu 39 jaar. Maar bijna een op de drie is 30 jaar of jonger. Notaris van Opstal: “Jonge kopers waren de afgelopen maanden al opvallend actief op de markt, vooral in Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen. Jongeren verwachten een verdere stijging van de rentevoeten. Velen springen nu nog snel op de boot om verdere verhogingen te vermijden.” Het aandeel kopers van 51 tot 65 jaar oud daalde dan weer in vergelijking met 2021, tot minder dan 1 op de 6.

Gemiddelde prijs appartement in Vlaanderen: 267.482 euro

Nu minder massaal tegen mekaar wordt opgeboden, lijkt dus ook prijsmatig een afkoeling van de vastgoedmarkt ingezet. Tenminste, voor wat de huizenmarkt betreft. De lichte prijsdaling geldt niet voor appartementen. Die werden (met uitzondering van West-Vlaanderen) de voorbije drie maanden overal nog duurder. Gemiddeld kwam er 4.567 euro bij (+1,7 procent). Een appartement in Vlaanderen kost nu gemiddeld 267.482 euro.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234