Zondag 22/05/2022

Ook parket van Gent sluit X1-onderzoek af

Nadat dit ook al gebeurde in Antwerpen en Brussel sluit het parket van Gent zijn onderzoek rond de verklaringen van Regina Louf af. Het besluit kwam er net voor de gedeeltelijke bekentenissen van T., de man die Regina Louf aanwees als haar pooier. In een mededeling sprak het Gentse parket gisteren van 'een relatie' tussen het toen 12-jarige meisje en de 39-jarige T. De moeder van Regina Louf was daarvan blijkbaar op de hoogte.

BRUSSEL / GENT.

EIGEN BERICHTGEVING

'Nee, ons besluit is niet dat Regina Louf alles heeft verzonnen', zei de Gentse substituut Nicole De Rouck gisteren. "Wij kunnen alleen maar zeggen dat wij haar verklaringen over de moord op Carine Dellaert tot in de kleinste details hebben nagetrokken en dat dit geen enkel bewijs heeft opgeleverd dat er iets klopt van haar beweringen." Het onderzoek naar de moord wordt andermaal zonder gevolg geklasseerd.

Carine Dellaert (16) verdween op maandag 30 augustus 1982. Drie jaar later, op 24 september 1985, werd haar lijk per toeval ontdekt bij graafwerken langs de Kuhlmankaai in Gent. Het verkeerde in verregaande staat van ontbinding. Nadat het gerechtelijk onderzoek in 1989 al was afgesloten, begon Regina Louf tijdens haar derde verhoor door speurders van de antenne-Neufchâteau op 13 oktober 1996 te praten over "Clo", een meisje dat ze naar eigen zeggen had leren kennen in een netwerk van kinderprostitutie. Tijdens haar vierde verhoor, op 25 oktober, verklaarde Regina Louf dat "Clo" wellicht niet haar echte naam was, dat het meisje zwanger was geworden en dat ze de dood vond tijdens de bevalling. Na een nogal emotionele scène wees ze een foto van Carine Dellaert aan als zijnde "Clo".

Aan de hand van de tijdsaanduiding die Regina Louf opgaf, waren de BOB'ers erachter gekomen dat er in deze periode inderdaad in Gent een meisje was verdwenen dat "Clo" kan zijn geweest. Dat vermoeden sloeg bij de speurders om in een zekerheid toen ze in december 1996 in het bezit kwamen van het oude gerechtelijke dossier van het parket van Gent. Daarin viel hun oog op het autopsierapport dat wetsdokter Timperman na de ontdekking van het lijk opstelde.

Daarin waren indicaties aanwezig dat Carine Dellaert kort voor haar dood bevallen was. De familie Dellaert was hiervan nooit op de hoogte gebracht. Ook de pers repte er met geen woord over. Dat ene element was doorslaggevend voor het statuut van Regina Louf als kroongetuige. Bij het afsluiten van het onderzoek rijst dan ook de onvermijdelijke vraag hoe het Gentse parket kan besluiten dat er "niets klopt" van de getuigenis van Regina Louf.

"In het rapport-Timperman waren er helemaal geen indicaties van een zwangerschap", zei substituut De Rouck gisteren. Op de vraag of het parket, als dat zou kloppen, niet een jaar eerder tot die bevinding kon komen, wou De Rouck niet ingaan. "Ik spreek mij niet uit over details. Ik kan alleen formeel zeggen dat in het rapport-Timperman nooit sprake was van een zwangerschap."

In een syntheseverslag dat de antenne-Neufchâteau op 7 januari 1997 opstelde over het dossier-Dellaert wordt het rapport-Timperman uitvoerig geciteerd. Het was een van de hoekstenen van de X1-piste in het dossier-Dellaert. In het rapport is sprake van "een stuk laminariastift" dat in het bekken van Carine Dellaert werd ontdekt. Dit gynaecologische middel werd in het verleden gebruikt om de baarmoederhals te vergroten tijdens een bevalling en kon ook dienen om een abortus op te wekken. In het rapport was ook sprake van een zwelling van de borsten bij het slachtoffer en van vochtverlies zoals "frequent voorkomend bij nulliparae". Nulliparae zijn vrouwen die voor het eerst bevallen.

Door ons gecontacteerd, zei de inmiddels gepensioneerde wetsdokter Timperman gisteren dat de verwijzingen naar een zwangerschap "berusten op deductie vanwege politiemensen". Timperman zegt dat hij in zijn autopsierapport nooit iets als een zwangerschap heeft gesuggereerd... In het rapport waarover de redactie beschikt, staat iets totaal anders (zie facsimile). In het oude dossier-Dellaert zitten overigens nog andere indicaties over een zwangerschap. Het was de basis voor de arrestatie van een verdachte in 1985.

Het parket van Gent bevestigde gisteren de eerder in deze krant vermelde - en her en der meteen tegengesproken - informatie over de gedeeltelijke bekentenissen van T., de man die Regina Louf aanwees als haar "pooier". Volgens het parket hadden T. en Regina vanaf 1981 "een relatie". Regina Louf was op dat ogenblik 12 jaar oud, T. was toen 39. Nog steeds luidens het parket was de moeder van Regina Louf "hiervan blijkbaar op de hoogte". T. vertelde dat hij over een sleutel van het ouderlijke huis beschikte en Regina mocht komen ophalen wanneer hij dat wou. De relatie duurde tot Regina zestien jaar werd.

Voor de X1-dossiers heeft de partiële bekentenis weinig of geen belang meer. De feiten - vermeende aanranding van een minderjarige - zijn allang verjaard. Ze werpen wel een geheel nieuw licht op de interventies van een aantal familieleden van Regina Louf en T. zelf, na het uitbreken van de X1-storm, in januari.

De bekentenis kwam er op een merkwaardig moment: donderdagavond na een confrontatie tussen T. en Regina Louf. De confrontatie werd even na 18.00 uur aangevat bij de BOB van Gent. Enkele uren eerder hadden de bevoegde magistraten op een coördinatievergadering al besloten om een punt te zetten achter de X1-onderzoeken. Het was de bedoeling dat dit na afloop van de vergadering in een persmededeling kenbaar zou worden gemaakt. De ontsnapping van Marc Dutroux doorkruiste dat voornemen.

Annemie Bulté

Douglas De Coninck

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234