Zaterdag 23/01/2021

Ook nieuwe wet zal homohaat op internet niet bestraffen

De federale regering is van plan om pesterijen en haatzaaien op internet harder aan te pakken, maar zal uiteindelijk het tegenovergestelde effect bereiken. In principe zal straffeloosheid regeren, zegt professor mediarecht Dirk Voorhoof.

Justitie wil van criminaliteit op internet en sociale netwerken haar nieuwe prioriteit maken en haalt daarvoor de grove middelen boven. Een gemeenschappelijke omzendbrief, die het opsporings- en vervolgingsbeleid bij discriminatie en haatmisdrijven uit de doeken doet, waarschuwt echter dat een strafbare mening op een "website die door iedereen bezocht kan worden" automatisch een drukpersmisdrijf vormt dat voor het hof van assisen moet komen.

"Maar al decennialang komt dat soort misdrijven niet meer voor assisen", legt professor Dirk Voorhoof van de Universiteit Gent uit. "Het is weinig waarschijnlijk dat wie nu hetzelfde doet in een tweet of in een bericht op Facebook opeens wél wordt doorverwezen. Mogelijk zal dat pas het geval zijn bij het systematisch, manifest en herhaaldelijk online aanzetten tot haat of geweld."

Cyberpesters die het slim aanpakken kunnen zo perfect door de mazen van het net glippen. "Filmpjes met strafbare inhoud vallen bijvoorbeeld ook onder het drukpersmisdrijf van zodra je ze laat vergezellen door een tekstboodschap", aldus Voorhoof.

Persmisdrijven met racistische en xenofobische motieven zijn een uitzondering op de regel. Wie op een blog oproept tot racisme zal dus wél door een beroepsrechter veroordeeld kunnen worden, maar wie oproept tot homo- of moslimhaat, ontspringt dankzij het gunstregime van het persmisdrijf dus de dans. "Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft nochtans benadrukt dat aanzetten tot haat of geweld tegen homo's even verwerpelijk is als haat of geweld wegens etnische afkomst", weet Voorhoof. "De Belgische grondwet moet worden aangepast om die discriminatie weg te werken, zodat ook in dat geval effectief kan worden vervolgd en veroordeeld."

Wie online oproept tot homohaat, op een blog of via Twitter, zal daar dus normaal niet voor bestraft worden. Het parket houdt wel een ander wapen achter de hand: het kan beledigende sites platleggen of zelfs discriminerende reacties op nieuwssites van het internet laten halen. "Maar dat kan een reëel gevaar betekenen voor de vrijheid van meningsuiting", vindt Voorhoof. "Hoe kan men weten wat het parket beledigend of aanstootgevend vindt? De transparantie van dit beleid is totaal zoek. Het parket handelt als een soort censor zonder rechterlijke controle. Dit is een zeer verregaande en bedenkelijke vorm van overheidsinmenging en politioneel toezicht."

Intimidatie

Het parket lijkt er nog een schepje bovenop te doen door ook beheerders van Belgische discussiefora te viseren. Zij kunnen voortaan via een strafvordering gevraagd worden om bepaalde berichten "ontoegankelijk" te maken. Dat houdt in dat het parket zelfs zou kunnen eisen dat reacties van nieuwssites gehaald worden. Webmasters en internetpro- viders die niet meewerken, kunnen beschouwd worden als medeplichtig. "Dat neigt naar intimidatie", vindt Voorhoof. "Ze hebben bijna geen andere keuze dan om op elk verzoek van het parket in te gaan." Voor fora in het buitenland erkent de omzendbrief dat de overheid niet over de zekerheid beschikt dat daar op de vraag zal worden ingegaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234