Woensdag 21/08/2019

Brug Genua

Ook na de ramp in Genua lijkt de rol van de maffia nog niet uitgespeeld

De Morandi-brug vanop de grond gezien. Beeld REUTERS

De rol en invloed van de Italiaanse maffia mag niet onderschat worden bij de instorting van de brug in Genua. Dat schrijft de Italiaanse criminologe Anna Sergi. 

Sergi merkt op dat de regio Ligurië (waar de stad Genua is gelegen, red.) hoog scoort als het gaat om maffia die het maatschappelijke leven infiltreren. In het gebied hebben de maffiaclans uit Calabrië zwaar geïnvesteerd in de bouwsector. Zo voeren ze geregeld openbare aanbestedingen uit en exploiteren ze delen van de wegen en vaarroutes in de haven van Genua om hun illegale handel te bewerkstelligen.

De
 'Ndrangheta waar Sergi het over heeft, wordt vandaag gezien als de maffia met het meeste macht in Italië. Bij de ramp met de Morandi-brug in Genua, zo zegt ze, kunnen we enkele potentiële problemen blootleggen die verband houden met de maffia-activiteit. Ten eerste zijn er twijfels over de kwaliteit van de materialen die worden gebruikt voor de bouw van de brug. Toen de brug in de late jaren 60 werd gebouwd, was de 'Ndrangheta al aanwezig in het gebied en investeerde ze toen ook al in de bouwsector.

Lees hieronder verder.

Beeld Photo News

Corruptie in de bouw

Sindsdien zijn investeringen in de bouwsector de kernactiviteit geworden van de Calabrische clans in Ligurië, en ook in Genua. Dat blijkt uit recent onderzoek van in de regio door de anti-maffia-eenheid van het departement justitie, genaamd Operation 'La Svolta' (het keerpunt, red.).

Er is vooralsnog geen bewijs dat 'Società Italiana Condotte D'Acqua Spa' (de bouwgroep die de Morandi-brug heeft gebouwd, red.) directe banden heeft met de maffia. Het bedrijf bezit 31 procent van de aandelen van bedrijven die de bouw van de Terzo Valico beheren  een snelweg tussen Genua en Milaan, gericht op het verbeteren van het verkeer tussen de haven van Genua en de spoorwegen in Noord-Italië en de rest van Europa.

Een eerder onderzoek uit 2012 heeft wel al aangetoond dat er aantoonbare linken zijn tussen sommige managers van 'Società Italiana Condotte D'Acqua Spa' en clans van de 'Ndrangheta, tijdens de aanleg van andere wegen. Daarna zijn een aantal arrestaties gevolgd en in maart van dit jaar is zelfs de directeur van het bedrijf gearresteerd. Hij staat nog altijd onder huisarrest.

Lees hieronder verder.

De Morandi-brug in Genua. Beeld REUTERS

Maffia helpt bij noodhandel

Grootschalige rampen bieden de maffia ook kansen om te profiteren van crises en noodtoestanden, zo schrijft Sergi. Dit staat in Italië bekend als "de noodhandel". In de afgelopen decennia zijn maffiagroepen bijvoorbeeld vaak betrokken geweest bij de wederopbouw.

Wanneer de overheid een noodtoestand afkondigt, worden er doorgaans extra middelen toegewezen om de getroffen mensen en plaatsen te ondersteunen. Maar om de hulpverlening te versnellen, kunnen de controlemechanismen voor het herzien van offertes voor overheidsopdrachten laks zijn, wat de deur opent voor maffia-groepen om bij het proces betrokken te worden. Zo is de maffia ook geïnfiltreerd in noodhulpsystemen en ondersteuningsfondsen die bijvoorbeeld zijn gekoppeld aan migratiecentra.

Recente onderzoeken zullen nu moeten uitwijzen of de onderhoudswerkzaamheden aan de brug zijn toegewezen aan 'beruchte' aannemers en onderaannemers en of er dus een link bestaat tussen het bedrijf en de Italiaanse maffia. 

Bij de instorting van de brug zijn op 14 augustus 43 mensen om het leven gekomen. De brug verbond de oostelijke en westelijke delen van Genua.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden