Vrijdag 27/11/2020

Ook morgen nog hinder verwacht in Delhaize-winkels

Beeld PHOTO_NEWS

Het ziet ernaar uit dat er ook morgen nog hinder zal zijn in de winkels van Delhaize. Tenzij de directie haar plannen zou intrekken, zeggen de vakbonden in de distributiecentra te blijven staken tot zondagavond. Bij ruim honderd vestigingen van Delhaize blijven vandaag de deuren gesloten. De vakbonden protesteren op die manier tegen de geplande herstructurering en besparingen. De vakbonden voor de arbeiders bij Delhaize zullen maandagnamiddag om 14.00 uur samenzitten met de directie van de warenhuisketen voor een verzoeningsvergadering. Dat meldt Delhaize-woordvoerder Roel Dekelver. De vergadering zal plaatsvinden in Brussel bij de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Het is niet uitgesloten dat er morgen ook weer supermarkten gesloten blijven. Alvast één winkel zal volgens de vakbond zeker sluiten: die van Louvain-la-Neuve. Daar kon om praktische reden vandaag nog niet gestaakt worden. In winkels die wel open zijn, kunnen dagelijks geleverde verse producten mogelijk ontbreken.

Delhaize zegt er alles aan te doen om de producten in zijn eigen winkels en bij de franchisewinkels te leveren. "Wij hebben verplichtingen tegenover de winkels en onze klanten", zegt woordvoerder Roel Dekelver. Zo blijkt nu dat Delhaize logistiek bedrijf Katoen Natie heeft ingeschakeld, tot ongenoegen van de vakbonden in de depots. "We hebben geanticipeerd op stakingen en alternatieven gezocht", geeft Dekelver toe. "Maar dat kan maar een deel van de leveringen opvangen."

De woordvoerder zegt dat de economische schade door de stakingsacties al "enorm groot" is, maar wil er geen cijfer op kleven.

PS-voorzitter Elio Di Rupo.Beeld PHOTO_NEWS

Overheidssteun
PS-voorzitter Elio Di Rupo schaart zich volledig achter de actie van de Delhaize-werknemers. Hij vindt het onaanvaardbaar dat een bedrijf dat overheidssteun geniet "massaal werknemers ontslaat". Een herziening van de manier waarop de paritaire comités functioneren, is nodig, vindt Di Rupo.

Terwijl het nog steeds winstgevend is, wil Delhaize 2.500 mensen ontslaan en via andere, "zeer harde sociale maatregelen" elke werknemer jaarlijks 2.000 euro doen inboeten, brengt Di Rupo in herinnering. De ex-premier vraagt aan de federale regering om het verlenen van fiscale en sociale voordelen aan bedrijven te koppelen aan de creatie van jobs. "Het is onaanvaardbaar dat een onderneming massaal werknemers ontslaat terwijl ze staatssteun krijgt."

Paritaire comités
Daarenboven vraagt de PS dat de regering de functionering van de paritaire comités herziet. Delhaize is de dupe van de intra-Belgische concurrentie tussen de verschillende grootdistributeurs, door de verschillen die bestaan onder de paritaire comités, stelt Di Rupo vast. "Elke kassier en elke kassière, elke rekkenvuller en elke rekkenvulster wordt anders betaald en heeft andere werkomstandigheden, afhankelijk van de keten die hem of haar tewerkstelt."

Het sleutelen aan het functioneren van de paritaire comités moet gebeuren door de sociale partners, vindt Di Rupo nog. "In geen geval mag de federale regering dit opleggen."

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).Beeld PHOTO_NEWS

Sociaal overleg
Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) riep eerder vandaag op zo snel mogelijk het sociaal overleg bij Delhaize te hervatten, onder leiding van de sociaal bemiddelaar, om op die manier een aanvaardbare oplossing voor de op til zijnde herstructurering te bereiken. Intussen raakte bekend dat de vakbonden maandag zullen samenzitten met de directie.

Peeters zegt begrip te hebben voor de onzekerheid waarin de werknemers en hun families nu leven. "De problematiek en de ontwikkeling van het sociaal conflict volgen we dan ook op de voet. Vanuit mijn kabinet hebben we contacten met alle betrokken actoren", aldus de minister.

Regeerakkoord
Hij wijst er ook op dat het nieuwe regeerakkoord voor de paritaire comités voorziet in een modernisering en herschikking. Het behoren tot een bepaald paritair comité mag namelijk geen element zijn in de concurrentiestrijd tussen ondernemingen met dezelfde activiteit, voert Peeters aan. "Deze herschikkings- en moderniseringsoperatie van de paritaire comités moet in overleg met de sociale partners gerealiseerd worden", luidt het nog.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234