Dinsdag 02/06/2020

Ook middenklassejobs verdwijnen naar lagelonenlanden

De herstructureringen in ons land volgen elkaar in ijltempo op. Verhuisden vroeger vooral industriële jobs, dan is vandaag niks nog veilig in de zoektocht naar efficiëntie en rendement. 'Alles is commodity geworden.'

Een commodity is een term uit de beleggingswereld en staat voor grondstoffen en bulkgoederen. Vandaag is alles en iedereen bulk geworden. Lingeriecollecties, telecomproducten, ja zelfs financiële diensten. Gisteren maakten de telecombedrijven Alcatel-Lucent en TE Connectivity bijna tegelijk bekend dat ze fors snijden in de tewerkstelling in ons land. In een klap werden 445 banen geschrapt. De ontslagen passen in een efficiëntieoefening die maakt dat dezelfde jobs goedkoper in andere contreien kunnen uitgevoerd worden.

De tijd dat enkel repetitieve machinearbeid werd gedelokaliseerd ligt al lang achter ons. De ontslagronde die deze week plaatsvond, onder meer ook bij technologiebedrijf HP en staalreus ArcelorMittal, zijn daarvan slechts trieste symbolen. De polarisatie op onze arbeidsmarkt, waarbij de klassieke jobs uit het middensegment steeds vaker verloren gaan, is volop aan de gang. Eerder beslisten ook al de financiële dienstverleners Euroclear, of The Bank of New York Mellon in het werknemersbestand te snijden. Niet eens koudweg, maar uit pure noodzaak.

Met principes koop je geen brood, ondervond ook recent nog Murielle Scherre, ontwerpster van het lingeriemerk La Fille d'O. Met haar voornemen om een deel van de productie te delokaliseren verbaasde ze vriend en vijand, en misschien vooral nog zichzelf. Murielle Scherre: "We zaten op een punt dat 44 procent van de kosten niet werden doorgerekend aan de klant. Dat is een kwestie van aftellen tot je de boeken moet sluiten. Een aantal maanden terug besprak ik met mijn financiële adviesgever de toekomstmogelijkheden. De opties die op tafel lagen waren: ofwel commerciëler gaan, besparen op personeel, of op materiaal. Kortom: alle ingrediënten voor de cake zouden moeten sneuvelen voor het behoud van de bakkerij." Tegen al haar principes in zal een deel van de productie nu uitbesteed worden aan het buitenland. "Polen is een optie, maar dat ligt nog niet helemaal vast", zegt Scherre. "Ik wil een verhaal blijven brengen van superieure en eerlijke producten. Niet meedoen aan de wet van de sterkste of de goedkoopste."

Krakau

Lovenswaardig principe, alleen is het nog maar de vraag of je daarmee je business overeind kan houden. "Voor de eenvoudige jobs is België te duur geworden", zegt Paul Peeters van The Bank of New York Mellon. Onbekend bij de man in de straat, maar een naam als een klok bij bankiers, verzekeraars en pensioenfondsen. In Brussel werken er zo'n 780 mensen, drie jaar geleden waren dat er nog meer dan duizend. De groep besliste een aantal activiteiten te verhuizen naar landen met lagere lonen, waaronder India. "De gewone commodity-jobs verdwijnen. Voor financiële jobs met een hoge toegevoegde waarde blijft België wel in de running."

Dat bevestigt Denis Peters, van Euroclear. Het settlementshuis (zeg maar de back office van de financiële markten) leidt momenteel in Brussel mensen op voor haar nieuwe vestiging. In de volgende vijf jaar moeten minstens 500 van de 2.400 arbeidsplaatsen in België verhuizen naar een nieuwe vestiging in de Poolse stad Krakau. Stuk voor stuk goedbetaalde jobs voor geschoolden. "Geen gedwongen ontslagen. Maar het klopt dat onze expansie de komende jaren allicht niet in België zal gebeuren. In Polen is er een groot poten-tieel, en de criteria zijn er goed." Versta: de kostprijs.

Onheilstijdingen

Stefaan Deckmyn, advocaat bij Loyens & Loeff, en beslagen in herstructureringen en reorganisaties erkent dat ons land niet op de bovenste plank ligt bij de buitenlandse hoofdkantoren. "We denken graag dat West-Europa nog de leidende markt is, maar de geografische verschuivingen zijn al een tijdje aan de gang. En in die andere contreien hebben ze ook hoog gekwalificeerd personeel." De beweging is al een tijdje ingezet, weet Deckmyn, die voor de komende weken nog onheilstijdingen verwacht. "Het staat in de sterren geschreven. En die beweging is vrees ik onherroepelijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234