AchtergrondSpionage
Ook Macron op lijst van mogelijke doelwitten spionagesoftware
Ook het mobiele nummer van de Franse president Emmanuel Macron staat op de lijst met 50.000 telefoonnummers die mogelijk bespioneerd werden door middel van Israëlische software.
Macron is niet het enige staatshoofd: naast talloze politici, activisten en journalisten, blijken er ook drie presidenten, tien premiers en een koning potentieel doelwit te zijn geweest van de Israëlische Pegasus-spionagesoftware.
Onder hen zijn, naast oud-premier Charles Michel van België (nu voorzitter van de Europese Raad), de presidenten van Irak en Zuid-Afrika, de premiers van Pakistan en Egypte en de koning van Marokko. Omdat hun telefoontoestellen niet beschikbaar zijn voor controle, is niet bekend of deze mensen echt zijn gehackt, meldt de krant The Washington Post .
Meekijken met de camera
Pegasus, spionagesoftware voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten, is gebouwd door het Israëlische bedrijf NSO Group. Als een telefoon hiermee is besmet, kan de dienst bijvoorbeeld meekijken met de camera, telefoontjes afluisteren, berichten lezen, of iemands gps-locatie volgen. De NSO Group bezweert dat de software enkel is bedoeld voor inzet tegen terroristen en zware criminelen.
Als gevolg van een datalek kregen de journalistieke non-profitorganisatie Forbidden Stories en mensenrechtenorganisatie Amnesty International een lijst in handen met 50.000 mogelijke doelwitten van overheidsdiensten. De organisaties deelden die met zeventien internationale mediaorganisaties. De lijst toont volgens hen dat overheden Pegasus gebruiken om bijvoorbeeld kritische journalisten, mensenrechtenactivisten en oppositieleden te bespioneren.
Alle genoemde regeringen zwijgen over de onthullingen of ontkennen. NSO Group stelt in een reactie dat het onderzoek vol gebrekkige aannames en feitelijke fouten zit.