Maandag 10/08/2020

PensioenenInfolijn

Ook jonge mensen zitten met vragen over hun pensioen

Beeld Sven Franzen

De pensioenen schopten het deze week, met de hulp van Bart De Wever, nog maar eens tot hot topic. Maar bij de federale Pensioendienst zien ze het aantal mensen dat bij hen komt aankloppen met vragen al drie jaar stijgen. “Ook dertigers en veertigers zitten met veel vragen.”

“Mensen vragen me vaak: wat zou u doen, meneer? Ze hopen dat wij hen advies geven, maar we kunnen enkel luisteren en correcte informatie geven.” Eddy Van Ransbeeck beantwoordt al acht jaar oproepen bij de gratis Pensioenlijn. En dat het de afgelopen jaren druk was, mag duidelijk zijn. Om een idee te geven: de lijn kreeg in 2018 800.000 vragen binnen. Nog eens 1,5 miljoen mensen checkten hun online-pensioendossier op mypension.be. En 2,5 miljoen mensen bezochten de website van de pensioendienst, die nu trouwens helemaal vernieuwd is.

Het toont vooral aan dat ons pensioensysteem een kluwen is waar een kat haar jongen nauwelijks in terugvindt. En waar hulp van experts nodig is om een zicht te krijgen op je situatie.  

Verschuiving

De hoofdvraag die bij de Pensioenlijn binnenkomt is nog altijd: wanneer kan ik met pensioen? Toch zien de medewerkers een duidelijke verschuiving. “Vroeger waren het vooral mensen die op een zucht van hun pensioen stonden die ons belden”, zegt Kelly Van Biesen, die sinds 2009 bij de Pensioenlijn werkt. “Nu bellen ook veel jongere mensen, bij wie het pensioen nog veraf is. Ze willen dan vooral weten wat het effect is van bijvoorbeeld tijdskrediet nemen of veranderen van job op hun pensioenopbouw. Soms zijn de bellers zo jong, dertigers bijvoorbeeld, dat we nauwelijks een concreet antwoord kunnen geven. We kunnen enkel correcte info geven en ramingen maken.”

Dat jonge mensen advies inwinnen over de gevolgen van een beslissing op hun pensioen, is opvallend, vindt ook Van Ransbeeck. “Daar waren jonge mensen vroeger niet mee bezig. Maar nu is er zoveel onstabiliteit in het hele pensioenverhaal dat ze eerst geïnformeerd willen zijn. Het probleem is wel dat niemand weet hoe het verder zal evolueren. Wij kunnen enkel maar vanuit de huidige situatie spreken. Maar wie zegt dat die in 2030 nog zo zal zijn? Hoe zal het evolueren met het pensioen met punten, om maar iets te zeggen? Wie zal het zeggen?”

En ja, heel wat bellers maken zich ongerust. Vooral de mensen die op een aantal jaar van hun pensioen staan en vrezen toch nog enkele jaren langer te moeten werken. Maar ook jongeren, die vrezen dat een carrièreswitch, bijvoorbeeld zelfstandige worden, hen later zwarte sneeuw zal doen zien.

Schrijnende verhalen

Vaak zien de bellers door de bomen het bos niet meer. En hebben ze geen zicht op mogelijke opties. Kelly Van Biesen: “Er belde onlangs een 55-jarige verpleegkundige, die vertelde hoe de vele nachtshifts en het zware werkschema haar steeds zwaarder vielen. Dan kan je de optie tijdskrediet uitleggen en ramingen doen van wat dat zal geven voor haar pensioen. We maken berekeningen, zodat mensen zelf op basis van concrete info een beslissing kunnen nemen.”

De medewerkers krijgen ook vaak heel schrijnende verhalen te horen. Die gaan meestal over het overlevingspensioen, een regeling die in 2015 grondig gewijzigd is. Er werden onder andere strengere leeftijdsvoorwaarden ingevoerd. Van Ransbeeck herinnert zich nog heel goed het telefoontje van een vrouw die haar partner verloor in een verkeersongeval.

Toch zijn er bij de Pensioenlijn ook leuke momenten. Eddy: “Als je mensen kunt zeggen dat ze eerder met pensioen kunnen dan ze verwacht hadden, of dat het wettelijk pensioenbedrag hoger uitvalt dan ze dachten. Maar neen, over het algemeen wordt er bij ons niet veel gejuicht.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234