Vrijdag 02/12/2022

'Ook Jonathan is een killer'

Negen dagen zal Moskou vanaf morgen in de ban zijn van het WK atletiek. Dé kans voor de Borlées om hun blazoen op te poetsen na hun teleurstellende 400m-finale op de Spelen.

Kevin Borlée heeft in Moskou WK-brons te verdedigen, Jonathan moet eindelijk eens bewijzen dat hij de snelste van de twee is en een medaille kan pakken. Maar of ze er klaar voor zijn? "We gingen er keihard tegenaan op training, maar de resultaten volgden niet: frustrerend!"

Heren, wat is de ambitie op dit WK?

Jonathan: "De finale lopen. We stonden in de finale op het WK van 2011 en in Londen, het zou belachelijk zijn om nu te zeggen: 'We gaan om goed te lopen.'"

Terwijl jullie in januari zegden: '2013 moet vooral plezant worden.'

Jonathan: "Neen, daar diende het indoor voor. 2013 moest een jaar worden om wat zaken te veranderen en uit te proberen. Dat is wat we deden: afwachten of dat zijn vruchten afwerpt."

Kevin: "We zijn wel vertrokken vanuit de gedachte dat het een minder jaar zou zijn. We trainden niet zo hard als vorig jaar, maar het léék wel harder."

Jonathan: "Omdat het niet zo goed aanvoelde. Niet alleen op training, ook op wedstrijden. Normaal kraken we pas op het einde, nu al halfweg. Mentaal was dat hard om te incasseren. Niets is moeilijker dan te trainen als het niet goed aanvoelt. Het ís al hard als de resultaten wél volgen, maar als het niet vlot, is het nog erger."

Kevin: "We moeten lessen trekken uit dit jaar - (lacht) géén conclusies, want het seizoen is nog niet gedaan en wie weet lopen we op het WK beter dan ooit."

Al dat experimenteren met nieuwe zaken: voelden jullie je geen proefkonijnen?

Kevin: "Néé-neen. We geloofden in de route die was uitgezet. Zo niet doe je het ook maar half-en-half en dat werkt vooral contraproductief. We staan achter alles wat we doen en dat is met heel de entourage goed doorgenomen."

Raakten jullie nooit in paniek, want jullie chrono's waren soms alarmerend?

Jonathan (schudt het hoofd): "Dat konden we relativeren. We weten dat elke atleet het soms wat moeilijker heeft. Het enige wat je kan doen, is blijven trainen en geloven dat het goed komt."

Kevin: "Het gaat in stijgende lijn, zoveel is duidelijk. Jo bewees op de Diamond League in Londen dat zijn vorm aan het komen is en mijn chrono op het BK (44.73) stelde me gerust."

Is het niet vervelend om niet te weten waar jullie nu staan?

Jonathan: "Ik wéét dat het beter gaat, vraag is alleen of dat voldoende zal zijn."

Jonathan, je broer won al EK-goud en WK-brons. Is het geen tijd dat jij ook een medaille pakt?

Jonathan (geïrriteerd): "Dat vraag je alleen omdat Kevin al medailles won. Zonder zijn prestaties zou je niet zeggen dat ik een medaille mis op mijn palmares."

Intrinsiek ben jij sneller: je bent Belgisch recordhouder.

Jonathan: "Zo eenvoudig ligt het niet. En trouwens, Kevin is maar 13 honderdsten trager, dat is niet gigantisch veel. En ik won in 2009 de NCAA (de Amerikaanse universitaire kampioenschappen, red.) vóór Kevin - oké, dat heeft misschien niet dezelfde uitstraling maar hopelijk is het dit jaar mijn beurt. Ik kan me alleen maar helemaal geven."

Kevin, hoe komt het dat jij wel medailles pakt? Kan jij beter met een kampioenschap om?

Kevin: "Ik denk niet dat het daaraan ligt. Jonathan stond er ook altijd: op het WK junioren in Marrakesh, in Peking, op de NCAA en ook op het EK 2010. Hoe hij daar zijn halve finale liep: meesterlijk. Ook zijn finale liep hij zoals het hoorde maar hij kraakte in de laatste 50 meter, wat aan een dipje in zijn voorbereiding lag. Soms mist hij gewoon wat jus in de finale."

Heb jij niet gewoon een grotere 'motor'?

Kevin: "Neen. In Londen sukkelde Jo met een kleine blessure. De dag voor de halve finale vroeg hij zich af of hij wel zou kunnen lopen. Uiteindelijk haalt hij nog de finale en blijf ik hem maar nipt voor."

Ben jij niet meer een killer?

Kevin: "Pfff, Jo is dat ook hoor, maak je geen zorgen. In zijn hoofd is hij ertoe in staat. En soms laat ik het ook afweten. In Londen had ik de vorm om een medaille te pakken en had ik een record in de benen, maar ik heb mijn plan niet goed uitgevoerd in de finale."

Je liep in de buitenbaan. Had een andere baan een verschil gemaakt?

Kevin (denkt na): "Die dag wel, ja. Ik voelde het ritme niet aan. Ik was verrast dat de anderen zo dicht zaten toen ik uit de bocht kwam. Als ik dat had geweten, dan zou ik sneller gereageerd hebben. Maar dat is sport."

Je trok naar het WK in Daegu met 44.74, naar Moskou nu met 44.73. Dus...

Kevin: "... is brons haalbaar, ja. Na Kirani James en LeShawn Merritt ligt alles open. In Daegu ben ik twee jaar geleden fris aangekomen en als ik mijn wedstrijd hier tactisch goed indeel, zullen de resultaten ook volgen."

Jonathan, jij stond met de 13de tijd voor het WK 2011, waar je vijfde werd. Nu 18de...

Jonathan: "Is dat zo? Daar kijk ik eigenlijk nooit naar en nu nog minder dan anders, want waarom zou ik de ranking bekijken als ik weet dat ik niet in vorm was?"

Jullie staan er al sinds Peking 2008 en een minder jaar wordt niet vergeven. Lastig?

Jonathan: "ça va. Het is wel zo dat de medaillehoop en alle druk die daarbij hoort, altijd op onze schouders rust en dat we geen recht lijken te hebben op een mindere dag, maar altijd op je best zijn en altijd toptijden lopen: dat is niet mogelijk."

Kevin: "Verwachtingen en kritiek zijn er altijd en komen ook snel, maar ik weet dat ik als een gek heb gewerkt. Dit jaar misschien nog harder dan ooit omdat mijn geest en lichaam elkaar niet volgden. Maar toch heb ik élke dag op training alles gegeven, ook al bleek dat niet uit de resultaten. Ik heb nooit mijn hoofd laten hangen of gezegd: 'Foert, het kan me niets schelen.' Nu pas voel ik dat de vorm aan het komen is."

Als tweeling liepen jullie al in de kijker, nu broer Dylan er op het WK bij is, zijn jullie helemaal een curiosum.

Kevin: "Met zijn drieën in het stadion, samen in de call room, op de piste: geniaal, niet? Ik heb altijd graag de 4x400m gelopen, maar met Dylan erbij is de zin nog groter. Hij zal wel grote ogen opzetten en we zullen hem wat plagen - zoals grote broers doen."

Jonathan: "Met twee was al plezant, met drie wordt het nog leuker. Ik kijk er echt naar uit en volgens mij is Dylan sterk genoeg om al mee te kunnen, ook al is het zijn eerste WK bij de senioren."

Volgens jullie vader is Dylan op zijn minst even begaafd en staan er op het EK volgend jaar drie Borlées in de finale. Akkoord?

Jonathan: "Ja, maar in een jaar kan er veel gebeuren. Dylan heeft in elk geval de kwaliteiten om onder de 45 seconden te lopen."

Kevin: "Dylan heeft zeker talent. Misschien is hij intrinsiek zelfs sneller dan wij. Maar een finale halen is meer dan snel lopen alleen. Je moet met de situatie kunnen omgaan. Dylan heeft zeker het potentieel, maar hij heeft nog veel te leren en te doen."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234