Zondag 01/11/2020

Ook in VS-cellen bijten honden gevangenen

Washington l Niet alleen in de Abu Ghraibgevangenis in Bagdad werden honden ingezet om gevangenen te intimideren, ook in de VS zelf blijkt het recept te worden gehanteerd.

Een en ander is te lezen in een kersvers rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Twee jaar geleden gingen de beelden van Abu Ghraib de wereld rond. Daarop was te zien hoe gevangenen doodsangsten uitstonden terwijl bewakers hun honden vlak voor het gezicht van de betrokkenen lieten blaffen. Nadat de feiten aan het licht gekomen waren, en voor opschudding gezorgd hadden, werden twee sergeanten van het US Army door een militair hof veroordeeld.

Uit een onderzoek van Human Rights Watch, opgetekend in het gisteren verschenen rapport Cruel and Degrading, The Use of Dogs for Cell Extractions in US Prisons, blijkt nu dat die werkwijze ook in de VS zelf gangbaar is. In staten als Connecticut en Iowa blijkt het inzetten van gevaarlijke honden een regel, in Delaware, Zuid-Dakota en Utah betreft het veeleer uitzonderingsbehandelingen.

De typische situatie waarbij uit Europa geïmporteerde Mechelse schepers of Duitse herders door het gevangenispersoneel gebruikt worden, is die van de cell extraction, het onder dwang uit zijn cel verwijderen van een gevangene. Dergelijke situaties doen zich bijvoorbeeld voor als door diens gedrag de veiligheid van andere gevangenen of van het gevangenispersoneel niet langer gewaarborgd is.

Normaal gezien gaat aan de celverlating een reeks gesprekken vooraf waar ook psychologen bij betrokken worden, mensen die de gevangene enigszins moeten afkoelen en hem op vrijwillige basis de cel moeten doen verlaten. Als dat niet lukt, wordt de dwang geleidelijk opgevoerd. In heel wat staten in de VS zijn pepperspray of stroomknuppel, in combinatie met gespierd optreden door agenten, het meest gevreesde coërcitie-instrument.

Niet zo echter in voornoemde landsdelen. Daar worden honden gebruikt die getraind zijn op bijten en hun prooi pas loslaten als baasje lief daar het bevel toe geeft. In de hoop hun ledematen zo te beschermen proberen gevangenen zich even tevoren nog snel in handdoeken, dekens of zelfs toiletpapier te hullen. Meestal raken ze echter wel geblesseerd.

De oncontroleerbaarheid van de dieren, en het feit dat ze meer dan welk ander machtsinstrument ook aan de primaire angstgevoelens appelleren, is voor HRW een belangrijk argument om van mensonwaardige behandeling te spreken. Heel wat door de organisatie bevraagde veiligheidsspecialisten vinden de inzet van honden ook onnodig.

Human Rights Watch herinnert eraan dat de federale en staatswetten in de VS het gebruik van geweld enkel toestaan als dat geweld ten eerste nodig is, en ten tweede proportioneel. Door de dieren te gebruiken, vegen de Verenigde Staten bovendien de vloer aan met de internationale mensenrechtenwetgeving. (LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234