Zaterdag 19/06/2021

NieuwsCoronamaatregelen

Ook in ons land ontvangen restaurants stiekem klanten: ‘De rekening is vaak hoog’

. Beeld Pexels
.Beeld Pexels

Restaurants en cafés mogen nog niet open, maar sommige uitbaters slaan die maatregel in de wind. Heimelijk ontvangen ze toch klanten. Louis, een dertiger, getuigt in de kranten van Sudpresse hoe hij sinds maart 2020 - de start van de eerste lockdown - al zes keer de benen onder tafel schoof in clandestiene resto’s onder de taalgrens. ‘Een restaurantbezoek is zeldzaam geworden en dus twijfelen we niet om plezier te maken. De rekening is vaak hoog’, lacht hij.

In maart 2020 ging de horeca in ons land de eerste keer op slot in de strijd tegen Covid-19. Begin mei gingen de coronacijfers de goede kant op en mochten cafés en restaurants onder voorwaarden weer de deuren openen. Maar niet voor heel lang, want na de zomervakantie gingen alle virusalarmen opnieuw af.

Gevolg: op 19 oktober moest de horeca alweer dicht op bevel van de federale overheid. Intussen zijn we bijna zes maanden verder en hangen veel koksmutsen nog steeds aan de haak.

‘10 tot 15 personen’

Maar niet in alle restaurants: uit een reportage van Sudinfo blijkt dat verschillende resto’s onder de taalgrens stiekem toch klanten ontvangen. De Franstalige krant kon geen uitbater strikken die hierover wou getuigen, maar vond wel een klant die al meermaals ging dineren op restaurant tijdens de lockdown. “Sinds maart bezocht ik al zes keer een restaurant”, vertelt Louis.

“We gaan binnen via de hoofdingang en installeren ons aan een tafel zoals we normaal zouden doen”, beschrijft hij zo’n illegaal uitje. “Meestal gaat het om een tafel van tien tot vijftien personen. Op voorhand moet je het menu kiezen.” Hoe hij zo’n clandestiene resto’s dan wel vindt? “Daarvoor zijn er groepen op Messenger en WhatsApp.”

Mond-tot-mondreclame

Ook mond-tot-mondreclame brengt bourgondiërs op het spoor van resto’s die de deuren wel openen, maar de gordijnen gesloten houden. Klanten betalen cash, de inkomsten worden niet aangegeven. Louis voelde zich tijdens dergelijk diner als vanouds nog nooit onveilig. “De koks en obers dragen mondmaskers. Een restaurantbezoek is zeldzaam geworden en dus twijfelen we niet om plezier te maken. De rekening is vaak hoog”, lacht de dertiger.

Louis snapt dat restauranthouders illegale diners organiseren. “Sommigen hebben dit nodig om te overleven. Ze zijn het wachten beu. Ik begrijp ze.” Zijn deelname hieraan ziet hij als een “vorm van solidariteit”. “Het is de regering die deze mensen in de schaduw duwt”, meent de man.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234