Woensdag 12/08/2020

Column

Ook in financiële sector valt veel te verdienen voor wie correct en duurzaam wil handelen

Beeld kos

Pascal Paepen is financieel analist en doceert bank & beurs. Zijn wekelijkse les economie verschijnt elke zaterdag in De Morgen.

JP Morgan Chase zou met het Amerikaanse ministerie van Justitie overeengekomen zijn om een recordbedrag van 13 miljard dollar te betalen als vergoeding voor de schade die de bank veroorzaakte door foute informatie te verstrekken bij de verkoop van hypotheekleningen. De bank bracht niet alleen duizenden huiseigenaars in de problemen, ze zadelde ook Fannie Mae en Freddie Mac, hypotheekverstrekkers in dienst van de overheid, op met miljardenverliezen die niet gerecupereerd kunnen worden. De boete is dus terecht.

Ook Rabobank mag wellicht een boete van 1 miljard dollar verwachten voor haar aandeel in het Libor-schandaal. Een of meerdere dealers van de bank zouden de tarieven van de interbancaire rente mee hebben helpen manipuleren. Eerder al kreeg de Zwitserse bank UBS een boete van 1,5 miljard dollar opgelegd voor haar rol in hetzelfde schandaal, en Royal Bank of Scotland en Barclays werden ook al gestraft voor hun gesjoemel met rentetarieven. Zij kwamen er nog relatief goedkoop vanaf met boetes van 'amper' 610 miljoen dollar en 451 miljoen dollar. Het onderzoek naar de fraude met Libor loopt verder. We krijgen in de toekomst ongetwijfeld nog te horen van boetes voor banken die bij de affaire betrokken waren.

De oorzaak van alle kwaad kan in één woord samengevat worden: hebzucht. Het is zeker niet slecht om ambitieus te zijn en geld te willen verdienen, maar als de langetermijnvisie van mens en onderneming moet wijken om op zo kort mogelijke tijd met alle middelen, legaal of niet, zoveel mogelijk te verdienen, dan kun je er zeker van zijn dat het vroeg of laat fout zal gaan. Wat nu het best lijkt zal later asbest blijken. De winst van sommigen (een paar toplui en een handvol handelaars in Londen of New York) zal dan niet opwegen tegen het verlies van velen (klanten, overheid en aandeelhouders).

Jammer, want in de financiële sector valt er, net als in heel wat andere sectoren, best veel te verdienen voor wie correct en op een duurzame manier wil handelen. Maar velen laten zich blijkbaar toch nog verleiden door de verboden vrucht. Ze spelen Russische roulette. Statistisch is de kans klein dat het meteen al fout zal gaan. En gaat het toch fout, dan zal de betrokken manager of 'sterhandelaar' gauw weer een andere werkgever opzoeken, waar hij het spelletje zal herhalen.

Het vergt veel inzicht en moed om toe te geven dat je fout bezig bent. Zou er bij JP Morgan Chase iemand wakker liggen van een boete van 13 miljard? Bij Rabobank heeft men blijkbaar wel conclusies getrokken. De bonussen zijn er afgeschaft. Eerder besloot de bank al over 2012 en 2013 geen variabele vergoeding uit te betalen aan de bestuurders, maar nu is men principieel tegen elke bonus. Volgens de bank valt zo'n vergoeding niet te verantwoorden.

Rabo heeft overschot van gelijk, natuurlijk, en dat vinden ook de klanten die er coöperant zijn. Even herbronnen, weer terug naar de basis, naar de filosofie van Friedrich Wilhelm Raiffeisen, de Duitse burgemeester die arme boeren aan een eerlijk krediet en een deftig inkomen wilde helpen. Zo'n zelfreflectie werkt ongetwijfeld en maakt een coöperatie weer sterker. Je moet alleen wel de moed hebben om eraan te beginnen. Voor de coöperanten van Arco is het helaas te laat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234