Woensdag 31/05/2023

Interview

Ook in de Lego-wereld drukken auto’s fietsers van de baan. Deze man wil dat veranderen

Marcel Steeman pleit voor fietspaden bij Lego. Beeld Olaf Kraak
Marcel Steeman pleit voor fietspaden bij Lego.Beeld Olaf Kraak

Steeds meer mensen nemen de fiets, alleen is in Legoland de fietsinfrastructuur nog slechter dan in België en blijven goede fietspaden achterwege. Net als in de echte wereld drukken auto’s daar de fietsers van de weg. De Nederlander Marcel Steeman gaat de strijd aan met de Deense speelgoedmaker.

Floris Akkerman

Deze keer wilde hij Lego er niet mee weg laten komen. Vol overgave ontwierp Marcel Steeman vorige maand op zijn zolder achter de computer een Lego-fietsset: een fiets met voorop een krat en een kinderzitje, fietsenrekken en een poppetje dat een band oppompt. En, waar het Steeman echt om te doen is, een breed fietspad. In het blauw, net als de Deense fietspaden.

Steemans doel: het Deense speelgoedmerk overhalen om fietspaden toe te voegen aan de Lego-wereld. Want die ontbreken nu. Na eerdere afwijzingen was het met dit ontwerp wél raak, zegt de 41-jarige Steeman op diezelfde zolder bij hem thuis in Castricum, een gemeente in Noord-Holland. Op de grond speelt zijn zoon Dorus (10) met Lego.

Lego gaf toestemming om zijn plan te plaatsen op hun officiële platform Lego Ideas, waarop burgers stemmen kunnen vergaren voor hun ontwerp. Steeman heeft binnen twee jaar tienduizend stemmen nodig voor zijn creatie. Pas dan gaat Lego zich over zijn ontwerp buigen om er een officiële set van te maken. “Succes met je campagne”, kreeg hij van de Denen mee. Na twee weken had hij begin februari al vijfduizend stemmen.

Frustratie

Zes jaar geleden begon zijn verbazing over Lego. Zoon Dorus kreeg een Lego-set met een paar fietsjes en grijze wegplaten, vertelt Steeman. Maar de fietspaden ontbraken. “Dit is niet zoals wij dat in Nederland gewend zijn. Waarom is dat?”, twitterde Steeman aan Lego. Hij kreeg geen antwoord.

Dat frustreerde hem. Want, zo begreep hij uit reacties, in de jaren tachtig hadden de wegplaten wél een fietspad. Hij kwam met vijf ideeën die Lego om verschillende redenen afwees. Een Lego-wereld met fietspaden leek er niet te komen. Tot hij eind 2019, na bijval van fietsfanaten in binnen- en buitenland, een hoopvolle Twitter-reactie kreeg van een Lego-topontwerper: “Verwacht in de niet al te verre toekomst een aantal spannende nieuwe sets te zien.”

Zo geschiedde. Begin dit jaar introduceerde Lego een set met een blauw fietspad. “Dat is echt een heel flauw fietspad, van twee nopjes breed waar nog niet eens een fiets op past”, becommentarieert zoon Dorus vanaf de grond, bouwend aan een zelfontworpen Lego-voorwerp.

Zijn vader vond het ook een mager fietspad. Maar hij claimde het als een zege voor de fietspadlobby. Nu was de tijd rijp om door te pakken. Hij ontwierp zijn fietsset, die nu dus op weg is naar de tienduizend stemmen.

Parallel met de echte wereld

Zijn ontwerp ontstond uit verbazing en frustratie, maar heeft ook een ideologische lading. Steeman zit namens de links-liberale partij D66 in de Provinciale Staten van Noord-Holland als woordvoerder mobiliteit. “Ik hamer er altijd op: denk aan de fietsers.”

Hij trekt een parallel tussen de Lego-wereld en de echte. In beide werden de auto’s breder en duwden ze volgens hem de fiets van de weg. “Vroeger waren de Lego-auto’s vier nopjes breed en hoefde er geen poppetje in te zitten. Er was ruimte zat voor fietsers. Maar de auto’s werden groter, namen steeds meer ruimte in beslag en drukten de fietsers van de Lego-wegplaten. In het echt zie je ook dat de nieuwe Mini groter is dan de oude.”

Ondertussen staat de teller al op meer dan zesduizend stemmen. Het is voor Steeman een ‘politiek dingetje’ om er werk van te maken. “Als je kinderen kunt laten opgroeien met een Lego-stad waarin je veilig kunt fietsen, kun je een zaadje planten. Als ik Lego ervan kan overtuigen fietspaden te ontwerpen, is dat een overwinning op de echte auto.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234