Maandag 05/06/2023

Dieselschandaal

Ook in Brussel gebouwde Audi A1 betrokken in dieselschandaal?

Koning Filip bezocht in oktober 2014 Audi Brussel ter ere van de 500.000ste in Vorst gebouwde Audi A1. Beeld PHOTO_NEWS
Koning Filip bezocht in oktober 2014 Audi Brussel ter ere van de 500.000ste in Vorst gebouwde Audi A1.Beeld PHOTO_NEWS

In het milieuschandaal rond het Duitse autoconcern Volkswagen (VW) moeten ook vier modellen van luxedochter Audi onder de loep genomen worden, waaronder de in Brussel gebouwde A1. De motor van het type EA 189 wordt immers ook in de Audi-modellen A1, A3, A4 en A6 gebruikt. Dat heeft een woordvoerder van Audi vandaag in Ingolstadt bekendgemaakt.

redactie

Precieze bouwjaren van de betrokken wagens en aantallen kunnen nog niet genoemd worden. Of de auto's met die motor daadwerkelijk uitgerust zijn met de sjoemelsoftware, is ook nog niet duidelijk.

Ook moederconcern Volkswagen werkt hard aan een lijst van betrokken dieselwagens. "We werken eraan, maar kunnen nog niet zeggen wanneer die vrijgegeven wordt", aldus een woordvoerder van Volkswagen.

Volkswagen gaf eerder toe dat wereldwijd zowat elf miljoen wagens de sjoemelsoftware aan boord hebben. Die zorgt ervoor dat emissietests gemanipuleerd worden.

De merken binnen het Volkswagen-concern delen heel wat onderdelen, zoals motoren en aandrijvingen. Een woordvoerder van dochtermerk Skoda bevestigt dat ook de Skoda-modellen Fabia, Roomster, Octavia en Superb uit de jaren 2009 tot 2013 gedeeltelijk uitgerust werden met de betrokken dieselmotoren. Ook de Spaanse dochter Seat bevestigt wagens met de sjoemelsoftware uitgerust te hebben.

Het milieuschandaal, dat in de Verenigde Staten uitbrak, heeft zich dus ondertussen ook naar Europa uitgebreid.

Volkswagen-ceo Martin Winterkorn heeft zijn ontslag aangeboden. Beeld AP
Volkswagen-ceo Martin Winterkorn heeft zijn ontslag aangeboden.Beeld AP
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Nog meer koppen rollen

Het milieuschandaal kost ondertussen ook bij luxewagendochter Audi al aan enkele toplui de kop. Audi-bestuurslid Ulrich Hackenberg en motorenontwikkelaar Wolfgang Hatz verlaten het Volkswagen-concern. Ook Volkswagen-ontwikkelingschef Heinz-Jakob Neußer moet vertrekken. Dat meldt Automobilwoche. De krant Bild voegt daar nog de naam van de Amerikaanse CEO van Volkswagen Michael Horn aan toe. Zij zouden allemaal morgen ontslagen worden door de raad van bestuur.

Ook de Australische consumentenbeschermings- en mededingingsautoriteit is nu een onderzoek gestart. De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) wil achterhalen of Volkswagen de eigenaars van dieselwagens heeft misleid over de werkelijke uitstoot van hun wagens. Volkswagen heeft naar schatting 50.000 dieselwagens verkocht in Australië sinds 2009, klinkt het.

De onderzoekers die het milieuschandaal bij Volkswagen aan het licht brachten, willen bovendien ook andere aandrijfvormen onder de loep nemen. "Voor de komende maanden zijn meer voertuigtests gepland, zowel in het labo als onder reële verkeersomstandigheden", zegt Peter Mock van de International Council on Clean Transportation (ICCT) aan Automobilwoche. "Hierbij zullen we ook andere aandrijfvormen onderzoeken."

Ook andere merken in de fout?

Of ook andere autobouwers zich schuldig gemaakt hebben aan technische manipulatie, is voorlopig nog niet vastgesteld, aldus Mock. "Eerdere vergelijkingen van meetgegevens uit labo en praktijk laten vermoeden dat er ook bij andere autobouwers grote afwijkingen kunnen zijn. Verdere tests zijn evenwel nodig om die afwijkingen beter te onderzoeken."

De Duitse luxewagenbouwer BMW wees beschuldigingen van manipulatie van zijn motoren of vervalsing van emissietests alvast van de hand. De autobouwer benadrukt overal de wettelijke normen na te leven, zo zegt het in een reactie op berichtgeving in de media op basis van een artikel van het magazine Auto Bild, en waardoor het aandeel BMW een klap kreeg.

"Bij BMW bedriegen we niet en houden we ons uiteraard aan de wettelijke vereisten in alle landen", klinkt het in een persbericht van de autobouwer.

Ook de Duitse autobouwer Opel, een dochter van het Amerikaanse General Motors (GM), haastte zich vandaag om te bandrukken dat al zijn wagens strikt aan de emissienormen voldoen en dat er geem metingen vervalst worden. Hetzelfde geluid bij de Amerikaanse autobouwer Ford. "Onze voertuigen en motoren, met inbegrip van dieselmotoren, halen alle opgegeven emissies bij tests en bij normaal gebruik", aldus een woordvoerder van Ford Europe. "Toestellen die onder testomstandigheden de uitstoot reduceren, bouwt Ford niet in zijn voertuigen in", klinkt het.

Autobouwer Fiat Chrysler heeft dan weer gemeld dat vervalste emissiemetingen bij zijn voertuigen uitgesloten zijn. "Ik ben er bijzonder trots op dat Fiat Chrysler wereldwijd tot de bedrijven behoort die het milieu het meest respecteren", zei toezichtsraadvoorzitter John Elkann in Rome aan het persbureau Ansa.

Over het milieuschandaal bij het Duitse autoconcern Volkswagen wilde Elkann niet meteen commentaar kwijt. "Hoe zwaarwegend het gebeurde is, zullen we in de loop van het onderzoek beter begrijpen", aldus de kleinzoon van Fiat-patriarch Gianni Agnelli (1921-2003).

Na Fitch dreigt ook S&P met ratingverlaging

Een dag na kredietbeoordelaar Fitch heeft ook het Amerikaanse ratingbureau Standard and Poor's (S&P) de Duitse autogroep Volkswagen een negatieve outlook gegeven. Dat betekent dat de kredietbeoordelaars de rating van de autobouwer dreigen te verlagen. We anticiperen op boetes en kosten ten gevolge van het milieuschandaal, klinkt het.

De "A"-rating van Volkswagen zou met een of twee stappen verlaagd kunnen worden, in functie van de impact op de resultaten van de groep en de perspectieven. Voor een bedrijf betekent een verlaging van de rating hogere kosten bij het ontlenen van geld op de markten onder de vorm van obligaties.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234