Woensdag 25/11/2020

Update

Ook in België stijgt de schaatskoorts

Beeld UNKNOWN

Slecht nieuws voor wie staat te popelen om te schaatsen: ondanks de aanhoudende vrieskou is het ijs op vijvers nergens dik genoeg om veilig schaatsplezier te garanderen. Zich op het ijs wagen is levensgevaarlijk, waarschuwt het Agentschap voor Natuur en Bos.

"Op dit moment is het ijs op geen enkele plaats in een natuurgebied van het agentschap veilig genoeg om op te schaatsen, glijden of sleeën", luidt het. Indien dit in de loop van volgende week verandert, zal Natuur en Bos hierover communiceren en op de website www.natuurenbos.be de beschikbare gebieden vermelden.

Het agentschap wijst recreanten erop dat schaatsen in natuurgebied in principe verboden is. "Enkel bij uitzondering kan er geschaatst worden op enkele natuurvijvers. Voor die uitzonderingen is er een besluit van de burgemeester nodig (als hoofd van de politie) en een beslissing van de brandweer die moet controleren of het ijs wel veilig is. Sowieso gebeurt het betreden van het ijs dan nog op eigen risico", luidt het.

Voor de fauna en flora is een volkstoeloop op natuurijs overigens een slechte zaak. Vissen, padden en kikkers worden wakker door het geluid en verbruiken dan in het ijskoude water te veel energie. Vissen zwemmen naar boven om meer zuurstof te happen, maar vriezen daar vast aan het ijs.

Provincie Antwerpen
Enkele recreatiedomeinen in de provincie Antwerpen hopen in de loop van volgende week het licht toch op groen te kunnen zetten voor schaatspret. De stad Antwerpen zal dit weekend waarschuwingsborden plaatsen bij verschillende vijvers, om waaghalzen op andere ideeën te brengen. Zowel de stedelijke als provinciale diensten monitoren dagelijks de dikte van het ijs op hun vijvers, die minimaal 12 centimeter moet bedragen om erop te kunnen schaatsen. "Maar momenteel is dat nog maar enkele centimeters", zegt Dirk Delechambre, persverantwoordelijke van de stad Antwerpen. "We zullen dan ook waarschuwingsbordjes plaatsen aan verschillende vijvers, omdat we vrezen dat er anders mensen niet aan de verleiding zullen kunnen weerstaan."

Ook in de provinciale recreatiedomeinen komen schaatsliefhebbers dit weekend nog van een kale reis terug. In de domeinen Zilvermeer, De Nekker en Rivierenhof zijn de vijvers sowieso niet geschikt om op te schaatsen, elders wordt nog enkele dagen afgewacht tot het ijs voldoende dik is. Op de Facebookpagina's van elk van de domeinen wordt de huidige toestand van het ijs weergegeven.

De eerste locaties waar schaatsen eventueel mogelijk zou worden in de tweede helft van volgende week, zijn het Prinsenpark (Retie), De Averegten (Heist-op-den-Berg), het Vrijbroekpark (Mechelen), het Provinciaal Groendomein d'Ursel (Bornem) en het provinciaal recreatiedomein De Schorre (Boom). Momenteel heeft de ijslaag daar een dikte van 5 tot 7 centimeter.

Ondertussen in Sint-Laureins
Met een zelfgebouwde sproeiwagen toverde Sint-Laureinsenaar Georges Campe de Vaartweg in de Oost-Vlaamse palinggemeente om tot een 200 meter lange ijspiste. Schaatsers kunnen er vanaf vanavond over het ijs scheuren.

Wachten tot het ijs van een kreek of plas voldoende dik is om te schaatsen, deed Georges Campe uit Sint-Laureins niet. Hij bevloeide sinds dinsdagavond met een zelfgemaakte sproeiwagen de Vaartweg in Sint-Laureins. De piste is 200 meter lang en drie meter breed, het ijs is er 8 millimeter en in perfecte staat.

"Vrijdagmiddag kwamen 46 lagere schoolkinderen langs en het ijs bleek zeer goed om te schaatsen", aldus Campe. "Het publiek is heel het weekend welkom, ook langer als het verder vriest." Campe bedacht en bracht het idee zelf tot uitvoering, hij wilde een veilig alternatief voor schaatsers aanbieden. "De Boerekreek in Sint-Laureins krijgt te veel grondwater en is veel te gevaarlijk om te schaatsen", klinkt het.

Het initiatief kreeg toelating van het stadsbestuur en de lokale politie. De straat, waar slechts één woning staat, is afgesloten voor het verkeer. Schaatsen in de Vaartweg is gratis, de opbrengsten van een drankstalletje moet Campe uit de kosten helpen.

Nog in Oost-vlaanderen
Liefhebbers kunnen vanaf morgen hun schaatsen aantrekken op de fonteinvijver in het bloemenpark van het provinciaal domein Puyenbroek in Wachtebeke, laat de provincie Oost-Vlaanderen weten.

Het bassin werd gevuld met 30 cm water en de ijslaag is nu voldoende stevig om veilig te kunnen schaatsten. Op alle andere waterplassen van de provinciale domeinen Puyenbroeck, De Gavers of Het Leen is het niet veilig om te schaatsen en is schaatsen er dan ook niet toegelaten. In Berlare mag ook nog niet geschaatst worden op de Donkvijver.

Op de Kraenepoel in Aalter, traditioneel één van de eerste plaatsen waar geschaatst wordt, wacht het stadsbestuur nog af vooraleer toelating te geven. "Het ijs is slechts 7 of maximaal 8 centimeter dik en moet naar 10 of 11 cm", aldus waarnemend burgemeester Patrick Hoste (CD&V). "De draagkracht is er nog niet goed door teveel gecompacteerde sneeuw." Volgens Hoste zouden licht positieve temperaturen zondag en wat regen niet slecht zijn voor de ijskwaliteit. "Daarna kunnen we misschien zeven dagen schaatsen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234