Donderdag 20/02/2020

Witwasaffaire ING

Ook in België onderzoek naar witwaspraktijken ING

CEO Ralph Hamers erkent dat ING 'grote fouten' heeft gemaakt. Aan opstappen denkt de topman evenwel niet.Beeld BELGAIMAGE

Ook in ons land loopt een onderzoek naar betrokkenheid bij ING. In Nederland betaalde de bank een recordbedrag om aan een rechtszaak te ontsnappen. Dat de top blijft zitten verhit de gemoederen.

Met 775 miljoen euro heeft ING de duurste schikking ooit met justitie in Nederland getroffen. Minstens zo pijnlijk is de imagoschade die de witwasaffaire oplevert: ondanks alle crisisbeloften beknibbelde de bank uit winstbejag op het interne toezicht.

Intussen loopt ook in ons land een gelijkaardig onderzoek. De Nationale Bank van België (NBB) gaat na of ING België voldoende maatregelen heeft genomen om witwassen tegen te gaan. Het onderzoek kwam er nadat uit de zogeheten Panama Papers gebleken was dat ING België de voorbije jaren, en nog zeer recentelijk, bankrekeningen leverde voor postbusvennootschappen in Panama en op de Britse Maagdeneilanden. Dat gebeurde via het bijkantoor in Genève.

De Panama Papers is de naam van een grote verzameling vertrouwelijke documenten van de Panamese juridische en zakelijke dienstverlener Mossack Fonseca die in 2015 naar de internationale pers gelekt werden. Voor ons land waren De Tijd, Knack, MO en Le Soirde betrokken onderzoeksmedia.

Bijkantoor in Genève

"Het administratief onderzoek van de NBB staat los van het strafrechtelijk onderzoek dat in Nederland werd gevoerd", zegt NBB-woordvoerder Geert Sciot. "Aangezien het onderzoek van de NBB nog loopt, kunnen hierover voorlopig geen verdere uitspraken worden gedaan." Wanneer het onderzoek afgerond zou worden is nog niet duidelijk. Volgens betrokkenen zijn er al diverse vragenrondes geweest en zou de NBB momenteel de gegevens analyseren.

Het onderzoek speelt zich af op verschillende niveaus. Gezien de link met het bijkantoor in Genève is Zwitserland bevoegd voor dat luik. Maar aangezien het gaat om ING België, voert de NBB hier een onderzoek. Daarnaast is ING op groepsniveau een Nederlandse entiteit. En dan is er ook nog de Europese Centrale Bank, die toezichthouder is op de grote banken in samenwerking met de nationale banken in de landen.

Karel Van Eetvelt, topman van de bankenfederatie Febelfin, toont alle begrip voor de verontwaardiging over de schikking van ING in Nederland. "Alle bankmedewerkers moeten zich ervan bewust zijn dat ze mee verantwoordelijk zijn voor de antiwitwasstrijd. Banken in België doen dit al goed en zijn een cruciaal onderdeel in de strijd tegen fraude en witwassen."

De Belgische banken strijden actief mee om witwaspraktijken in de kiem te smoren. In 2017 kreeg de Cel voor Financiële Informatieverwerking 31.080 meldingen van verdachte transacties binnen. 25.020 meldingen of meer dan drie kwart waren afkomstig van de financiële sector. Deze cijfers tonen volgens Febelfin aan dat de financiële sector alert is. Dit wordt ook bevestigd door de internationale Financial Action Task Force, die landen evalueert op de kwaliteit van hun witwaspreventie. In een zopas verschenen rapport schrijft ze dat de Belgische financiële sector goed werk levert om witwassen en terrorismefinanciering op te sporen.

'Buitengewoon ernstig'

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) maakte al bekend dat de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) een onderzoek zou voeren naar de praktijken bij ING België. Zijn Nederlandse collega Wopke Hoekstra noemt de gang van zaken bij ING intussen "buitengewoon ernstig". "Dit raakt opnieuw aan het vertrouwen in de financiële sector." Of de schikking nog een staartje krijgt, is onduidelijk. Justitie zegt onvoldoende bewijs te hebben gevonden om ING-bankiers persoonlijk te vervolgen.

In het Nederlandse onderzoek gaat het om vier witwaszaken die speelden tussen 2010 en 2016 bij ING in Nederland. Zij zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) "exemplarisch" voor de talrijke blunders die de bank maakte bij de aanpak van criminele geldstromen. Om aan een slepende rechtszaak te ontkomen, betaalt ING 675 miljoen euro. Daar komt nog eens 100 miljoen euro bovenop. Dat is het bedrag dat ING ten onrechte zou hebben bespaard door te weinig personeel in te zetten om dubieuze klanten en verdachte geldstromen te controleren.

ING-CEO Ralph Hamers erkende intussen dat de bank "grote fouten heeft gemaakt". Aan opstappen denkt de topman evenwel niet. Volgens Hamers vragen de problemen juist om leiderschap en "rigoureuze maatregelen". Die zijn deels al genomen. Een tiental verantwoordelijke medewerkers is bestraft, van schorsing tot het terugvorderen van bonussen. Ook is het aantal medewerkers dat toezicht moet houden op dubieuze transacties in Nederland verdriedubbeld, van 150 naar 450 voltijdse functies.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234