Vrijdag 14/05/2021

'Ook ik ben ooit rebels geweest'

Cult. vraagt iemand elke dag, de hele week lang, naar zijn voorkeuren, routines en bizarre trekjes. Deze week: sportjournalist Ruben Van Gucht. Iedere woensdag brengt hij ons op de hoogte over het nieuwe wielerseizoen in Extra Time koers. Vandaag leren we zijn absurde kantjes kennen.

Welke vervelende gewoonte heeft u overgenomen van uw ouders?

"Van mijn moeder, die uiteraard heel veel ongelofelijke kwaliteiten heeft, heb ik overgenomen dat ik een tikkeltje vergeetachtig ben. Ik heb misschien al twintig keer mijn bankkaarten kwijtgespeeld. Dan vind ik ze toch terug, maar heb ik er al een nieuwe besteld. Daar heb ik al veel op gevloekt.

"Van mijn vader heb ik zijn koppigheid geërfd. Maar ik gebruik die koppigheid om te volharden in mijn werk, in het lopen,... Positief dus.

"Van hen allebei heb ik de slechte gewoonte overgenomen om te laat te komen. Voor dit interview had je geluk, maar de kans was reëel dat ik te laat was." (lacht)

Welk ritueel moet voor u blijven bestaan?

"Het is iets heel twintigste eeuw, maar het heeft zijn charme: de jaarlijkse processie, de Maria-ommegang. Ik kom uit Breendonk en in een naburig dorpje Kalfort wordt die elk jaar georganiseerd. Daar komt echt veel volk op af, zelfs uit het buitenland.

"Ik vind dat heel mooi. Dat zijn zo van die tradities die mensen samenbrengen en dat is zo sober en eenvoudig. Daar komen geen sociale media bij kijken, nee, dat is even teruggekatapulteerd worden in de tijd.

"Voor mij straalt dat een bepaalde rust uit en ik zou het jammer vinden mochten die rituelen verloren gaan. Ik besef dat ik nu heel christelijk klink, maar ik ben ook wel rebels geweest, hoor." (lacht)

Welke Belgische gewoonte koestert u?

"Er zijn heel veel gewoontes, want ik voel mij goed in België. Ik vind dit een fijn en goed land. Maar waar ik enorm van houd is de periode die nu aankomt: de voorjaarsklassiekers in het wielrennen en dat in combinatie met de opkomende lente.

"Het veldritseizoen loopt wat op zijn laatste benen en dan begint in mijn leefwereld iedereen te leuteren over het nieuwe seizoen van de koers. Soms ga ik dan naar een of ander boerencafé waar de oude mannen samenzitten en praten over de koers. Ik zet mij dan opzij aan een tafel tje met een krant en luister stiekem mee. Dat zijn zalige momenten, net omdat ze zo uitzonderlijk zijn."

Wat is het foutste kledingstuk in uw kast?

"Mijn vrouw zegt dat ik een jeanshemd heb dat te kort is, maar ik vind van niet. Ik doe dat nog regelmatig aan omdat ik dat een tof hemd vind."

Hoe ziet uw ideale zondagmiddag eruit?

"Die wordt bijna altijd ingevuld door hier eerst op mijn werk met sport bezig te zijn. Dan naar huis gaan en nog een fietstochtje maken met mijn vrouw. Om dan thuis te komen, eventueel nog een wandeling te maken met de hond en anders samen op het gemakske het eten klaar te maken en in de zetel neer te ploffen.

"Dat is voor mij een goede zondag. Het is misschien standaard, maar standaard is goed."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234