Dinsdag 21/03/2023

Ook het massaprotest op Tahrirplein kan de Moslimbroeders niet stoppen

Terwijl veel andere partijen het uitstel van de verkiezingen vroegen omwille van het geweld rond het Tahrirplein, zijn de Moslimbroeders gewoon doorgegaan met campagne voeren. Of hen dat stemmen gaat opleveren of kosten, zal volgende week blijken.

Op het moment dat op het Tahrirplein honderdduizenden mensen toestromen om te protesteren tegen de militaire junta, loopt de Ameriya-wijk in het noordoosten van Caïro vrijdagmiddag uit voor een verkiezingsmeeting van de Moslimbroeders. Ameriya is het soort wijk waarvan er in Caïro veel te veel zijn: met flats die zo dicht tegen mekaar zijn gebouwd dat er amper een auto langs kan.

Het podium waarop Amr Zeki, een onafhankelijke kandidaat op de lijst van de Moslimbroeders, plaatsneemt verspert de hele straat. Enkele honderden mensen zitten op stoelen of staan rechtop. Vanaf de balkons kijken de omwonenden toe. Boven Zeki's hoofd hangt een spandoek met zijn foto en zijn symbool. Een kwart van de Egyptische bevolking is analfabeet; daarom heeft elke kandidaat een symbool gekregen dat makkelijk te herkennen is. Dat van Zeki is een goudstaaf.

"Ik wil jullie vertellen over ons vijfjarenplan om de huisvesting en de gezondheid in dit soort wijken te verbeteren", zegt Zeki. "Maar ik wil het ook hebben over de grondwet. Wij leven nu onder een militair regime. Daar willen we vanaf. Daarom is de grondwet zo belangrijk."

De prijs van medicijnen

"Hou toch op over de grondwet", roept een man in het publiek. "Praat liever over de kostprijs van de geneesmiddelen. Wij kunnen die niet meer betalen." Zeki, als hij het al gehoord heeft, reageert niet.

Anderen in het publiek zijn positiever. "Ik vind het een goeie speech. Hij heeft het over de gezondheid gehad en dat is heel belangrijk voor ons", zegt Akram Islam, 41, een boekhouder op het ministerie van Justitie.

Over de betogers op het Tahrirplein is Islam kort. "Het brengt het land in gevaar. Het kan alleen meer stabiliteit opleveren. Die mensen op het Tahrirplein vertegenwoordigen niet het Egyptische volk." Maar Islam wordt overstemd door Zeki, die vanaf het podium roept: "En wij hebben het volste respect voor de martelaars op het Tahrirplein. Dit soort geweld tegen het volk kan niet geduld worden."

Het incident maakt de impasse duidelijk waarin de Moslimbroeders, de gedoodverfde winnaars van de parlementsverkiezingen die maandag beginnen, zich bevinden sinds het heroplaaien van het protest op het Tahrirplein. Vorige vrijdag waren de Moslimbroeders nog van de partij op de grote betoging tegen de legerleiding. Maar toen er opnieuw brutaal geweld uitbrak op en rond het Tahrirplein, haakten de Broeders officieel af.

Essam el-Erian, de vicevoorzitter van de nieuwe politieke partij van de Moslimbroeders, vatte het deze week in Giza als volgt samen: "Wij hebben het als partij even te druk met campagne voeren maar het staat onze leden vrij om op individuele basis naar het Tahrirplein te trekken."

Met andere woorden: de Moslimbroeders wedden op twee paarden. Ze willen van het leger af én ze willen graag hun reputatie behouden als een partij die aan de juiste kant van de revolutie staat. Maar ze weten ook dat ze een goede kans maken om de verkiezingen te winnen en ze willen die dus in geen geval geannuleerd zien, zoals velen op het Tahrirplein wel willen. Of het de juiste strategie is zal nog moeten blijken.

De 31-jarige Mustafa Said, die gewond raakte tijdens de februarirevolutie, zegt: "De Moslimbroeders hadden mijn stem maar ze zijn hem kwijt nu. Zij hebben zich teruggetrokken op het moment dat de gewonden van de revolutie aangevallen werden door de politie." Twee, wat oudere toehoorders zeggen: "De Moslimbroeders hebben de revolutie verraden. Maar we gaan straks toch voor hen stemmen omdat zij schone handen hebben en omdat zij de enige partij zijn waarin zeker geen feloul, overblijfsels van het oude regime, zitten."

Ahmed Ma'awad, een 25-jarige werkloze archeoloog, zegt het nog het beste. Ma'awad behoort tot 6 april, de jongerenbeweging achter het Tahrirplein, maar het was hij die de Moslimbroeders heeft gevraagd om in zijn buurt te komen spreken. "Ik behoor tot geen enkele politieke partij maar ik wilde dat de mensen in mijn buurt alle opties konden horen vooraleer ze straks gaan stemmen. De revolutie heeft ons die vrijheid gegeven." Het enige probleem is dat, behalve de Partij van de Vrije Egyptenaren van miljonair Naguib Sawiris, alleen de Moslimbroeders gehoor hebben gegeven aan Ma'awads oproep.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234