Woensdag 23/09/2020

Onderwijs

Ook het hoger onderwijs hanteert volgend academiejaar kleurcodes

Toekomstige studenten leggen een ingangsexamen af aan de Franstalige Brusselse universiteit ULB.Beeld Photo News

Ook het hoger onderwijs hanteert volgend academiejaar de kleurcodes (groen, geel, oranje en rood) die in basis- en secundaire scholen zullen gelden. Opvallend is dat universiteitsauditoria in de gele fase voor de helft bezet kunnen worden als studenten een mondmasker dragen.

Zowat elke Vlaamse universiteit of hogeschool had de voorbije weken gecommuniceerd over het komende academiejaar. Onder de filosofie ‘zoveel mogelijk onderwijs op de campus’ tekenden ze elk plannen uit voor welke lessen waar konden plaatsvinden vanaf oktober.

Officieel lagen de plannen echter nog voor bij de GEES, de werkgroep onder leiding van professor Erika Vlieghe die de exitstrategie voor ons land helpt uittekenen. Eerder deze week gaf die haar finale zegen waardoor Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ze vandaag samen met de de Vlaamse Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) definitief kon afkloppen.

Daardoor worden alle afzonderlijke plannen nu geharmoniseerd. Het schema dat gebruikt wordt is een kopie van de kleurencodes die volgend schooljaar in het leerplichtonderwijs (basisscholen en secundaire scholen) zullen gelden: ook hier wordt dus gebruik gemaakt van vier verschillende pandemieniveaus, elk met hun eigen kleurcode. Het is wel nog niet duidelijk wanneer van de ene naar de andere fase zal worden overgegaan. Momenteel bevinden we ons in de gele fase. Iedereen hoopt dat ook het begin van het academiejaar nog geel zal kleuren.

Voor alle duidelijkheid: de hieronder geschetste aantallen zijn een vormkader. Het is nu aan elke instelling om dat zelf in te vullen naargelang van de eigen situatie.

Universiteiten

Inhoudelijk verandert er weinig aan de plannen die al naar voor werden geschoven. In de gele fase zullen slechts een op de twee studenten (met mondmasker) of een op de vijf studenten (zonder mondmasker) ter plekke les kunnen volgen. Dit geldt zowel voor onderwijs in kleine groepen als voor lessen in auditoria. Voor practica en labo-lessen zullen zelfs alle studenten aanwezig kunnen zijn, als ze een mondmasker dragen. Dat laatste geldt voor alle pandemieniveaus.

In de oranje fase zal er nog steeds een bezettingsgraad van een op twee mogelijk zijn voor onderwijs in kleine groepen, in auditoria schakelt men dan terug naar een op vijf, mét mondmaskerplicht. Bij code rood wordt volledig overgeschakeld op afstandsonderwijs.

“Dankzij het dragen van een mondmasker kunnen universiteiten dus een stapje verder gaan dan ze tot nu toe hadden gehoopt”, zegt Koen Verlaeckt, secretaris-generaal van de Vlir. “De strikte toepassing van de 1,5 meter-regel zou voor volgend jaar betekend hebben dat de bezettingsgraad veel lager zou uitvallen - een stuk onder de 50 procent dus. In het recente gesprek tussen de rectoren en de experten van de GEES werd duidelijk dat een bezettingsgraad van een op twee in combinatie met een verplichte mondmaskerdracht vanuit virologisch oogpunt overeenkomt met een bezettingsgraad van een op vijf zonder mondmasker.”

Al is het natuurlijk zo dat online onderwijs voor elke student vaste koek wordt. Daarnaast worden lessen in aula’s vanaf code oranje drastisch teruggeschroefd.

Hogescholen

In de hogescholen liggen de kaarten een beetje anders. In de gele fase kunnen zij meer onderwijs op de campus laten plaatsvinden. Zo zullen alle studenten ter plekke les kunnen volgen, maar nooit allemaal tezamen. Door een mix van fysiek onderwijs en online lessen wordt de omvang van het aantal studenten in circulatie van en naar de campus met minstens 25 procent verminderd wordt. Eerstejaarsstudenten en studenten uit de graduaatsopleidingen krijgen voorrang voor lessen op de campus.

In de oranje en rode fase zijn de maatregelen in hogescholen opvallend strikter dan in de universiteiten. Er zullen respectievelijk maximum 20 procent en 10 procent op de campus kunnen les volgen. Er wordt dan “maximaal” overgeschakeld op afstandsonderwijs. In de oranje fase zullen geen studentenactiviteiten mogen plaatsvinden op de campus.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234