Zaterdag 28/05/2022

Ook het filmberoep houdt van 'De zaak Alzheimer'

Net als het publiek heeft ook het Belgische filmberoep de verfilming door regisseur Erik Van Looy van de Jef Geeraerts-thriller De zaak Alzheimer in de armen gesloten. Die film werd dé grote overwinnaar van de Joseph Plateau-prijzen 2003.

Gent

Eigen berichtgeving

Jan Temmerman

De filmploeg van De zaak Alzheimer mocht met vijf Plateau-prijzen naar huis: beste film (voor producers Erwin Provoost & Hilde De Laere), beste regie (Erik Van Looy), beste acteur (Jan Decleir), beste scenario (Carl Joos & Erik Van Looy) en de publieksprijs (op basis van de box office-resultaten). Ook Any Way the Wind Blows viel twee keer in de prijzen: beste componist (voor Tom Barman) en beste actrice (Natalie Broods).

Net als vorig jaar werden er ook Joseph Plateau-prijzen voor Vlaamse televisiefictie uitgereikt. Hier werd Het peulengaleis met drie prijzen de grote overwinnaar: beste tv-comedy, beste tv-actrice (voor Tine Embrechts) en beste tv-acteur (Warre Borgmans, die deze prijs ook kreeg voor de televisieserie Team Spirit). De serie Flikken werd bekroond als beste Vlaamse televisiedrama. Opmerkelijk aan deze categorie was dat er drie politiereeksen genomineerd werden, Flikken, Sedes & Belli en Zone Stad.

De Plateau-prijzen zijn een initiatief van het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent. Professor Joseph Plateau was de man die op het einde van de 19de eeuw, als hoogleraar aan de Gentse Universiteit, het principe van de gezichtstraagheid formuleerde. Daarmee legde hij mee de basis voor de film, die immers alleen bestaat bij gratie van de bewegingsillusie. De Plateau-prijzen worden toegekend op basis van een enquête bij 5.000 professionelen en critici uit de Belgische film- en televisiewereld.

Twee jaar geleden werd besloten de uitreiking van de Plateau-prijzen los te koppelen van het Gentse filmfestival, om verwarring met de competitieprijzen te vermijden. En vorig jaar werd de ceremonie zelfs in Brussel georganiseerd om daarmee het 'Belgisch' karakter van de Plateau-prijzen te benadrukken en om de beide taalgemeenschappen volwaardig bij dit initiatief te betrekken. In het erg mooi gerestaureerde Albert Hall-complex in Brussel waren toen cultuurminister Van Grembergen en mediaminister Van Mechelen aanwezig, maar de Franstalige excellenties hadden zich laten verontschuldigen en waren er dus niet bij toen Le fils van de gebroeders Dardenne met drie Plateau-prijzen bekroond werd: beste film, beste regie en beste acteur (Olivier Gourmet).

Dit jaar keerden de Plateau-prijzen terug naar de Arteveldestad, waar ze gastvrijheid kregen in de mooie Troonzaal van het Gentse stadhuis. Cultuurschepen Sas Van Rouveroij verwees in zijn welkomstspeech naar de troon waarop 'keizer-koster' Jozef II van Oostenrijk in 1781 gezeten had en waarop later ook Napoleon Bonaparte had plaatsgenomen. Wat de schepen er niet bij vertelde, was dat er ook zoiets als een Gentse legende bestaat die wil dat Napoleon op diezelfde troon in slaap was gevallen tijdens een toespraak van de toenmalige burgemeester.

Dat risico was vrijdagavond bijzonder klein, want de hele ceremonie, die door Martine Prenen gepresenteerd werd, duurde nauwelijks een uurtje. De sfeer zat er trouwens meteen in toen Julie de Clercq de Plateau-prijs voor beste Belgische korte film in ontvangst mocht nemen voor Mayra. De jonge cineaste zei dat ze geen speech had voorbereid omdat ze toch niet geloofde dat ze als winnares uit de bus zou komen. Meer zelfs, ze had gewed dat als zij de prijs zou winnen, ze dan net als Janet Jackson een borst zou ontbloten. De Plateau-prijzen hadden dus bijna hun eigen 'Nipplegate', maar, dixit De Clercq, "dat gaat niet door".

Ook Jan Decleir zorgde voor een leuk moment door met zijn zoveelste Plateau-prijs - hij kon zich echt niet herinneren hoeveel hij er al gekregen heeft - plaats te nemen op de keizerlijke troon met de mededeling: "En nu mogen jullie allemaal applaudisseren!" Het publiek gaf uitbundig gevolg aan zijn oproep.

'Any Way the Wind Blows' viel twee keer in de prijzen: beste componist (Barman) en beste actrice (Natalie Broods)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234