Donderdag 24/09/2020

Culinair

Ook handig voor ná de lockdown: leer uw kinderen nu koken

Beeld Getty Images

Wat te doen met al die vrije tijd, nu voetbaltrainingen, muzieklessen en verjaardagsfeestjes zijn gecanceld? Simpel: zet de kroost aan het werk in de keuken. Wie weet kan u er na de lockdown ook nog de vruchten van plukken.

Koekjesbijbel

Alleen die geur al, van een huis waar koekjes gebakken worden. Perfect voor een instant portie ­geluksgevoel. Bovendien is koekjes bakken zoiets waarbij je echt zelf kiest hoe moeilijk of makkelijk je het maakt. En dus een ideale manier om de kinderen aan het werk te zetten. In de Koekjesbijbel vind je maar liefst 500 pagina’s inspiratie. Het fleurigste recept uit het hele boek zijn toch de smartiekoekjes. Volgens mij krijg je daarvoor zelfs een peuter al enthousiast, al is het maar om de smarties over de koekjes te strooien.

Koekjesbijbel, Rutger van den Broek, Carrera Culinair, 29,99 euro

Beeld rv

SMARTIEKOEKJES

Ingrediënten voor 40-50 koekjes

Voor het deeg: 175 g boter, op kamertemperatuur / 140 g witte basterdsuiker / 1 tl va­nille-extract / 1/4 tl zout / 1/2 ei, op kamertemperatuur, losgeklopt / 250 g bloem / 2 tl bakpoeder

Verder nodig: bloem, voor het werkblad / 300 g pure chocolade, getempereerd (zoek even op internet, of als je dat te ingewikkeld vindt: gesmolten) / 250 g smarties

Zo maak je het

1. Doe de boter, basterdsuiker, het va­nille-extract en zout in een kom en meng door elkaar. Meng het halve ei erdoor. Voeg de bloem en het ­bakpoeder toe en kneed alles tot een deeg. ­Verpak het in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor op 170°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

3. Kneed het deeg kort door en rol het vervolgens op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4 millimeter. Snijd rechthoekjes van 4 bij 6 centimeter uit het deeg en leg deze op de bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen. Prik elk koekje drie keer in met een vork.

4. Bak de koekjes in 12-17 minuten goudbruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster.

5. Bestrijk de afgekoelde koekjes met de getempereerde chocolade en strooi de smarties erover.

Wereldbakboek

Vorig jaar verscheen het Wereldbakboek van de beroemde Gentse bakkerij Bloch, waarin meester­bakker Stefan Elias stap voor stap uitlegt hoe je maar liefst honderd heerlijkheden uit de hele wereld uit je oven tovert. Om lekker te bakken heb je niet veel speciale ingrediënten nodig: bloem, suiker, boter, eieren. Maar het belangrijkste onderdeel voor heerlijke viennoiserieën is volgens Elias geduld. Ideaal receptje voor in de langste paasvakantie ooit: paashazen om zelf te maken.

Wereldbakboek. Het beste gebak van Gent tot New York, Stefan Elias, Kannibaal, 39,50 euro

Beeld rv

PAASHAZEN

Voor 1 kg basisdeeg brioche 

50 à 60 g verse gist / 190 g volle koude melk / 2 eieren (100 g) / 525 g tarwebloem / 50 g kristalsuiker/ 10 g zout / 100 g ongezouten boter op kamertemperatuur

Voor de afwerking van vier stuks: 1 kg basisdeeg brioche / 4 lichtgekookte eieren / 12 rozijnen / 1 losgeklopt ei

Zo maak je het

1. Verkruimel de gist in een grote kom en roer die glad met de koude melk en de twee eieren. Doe er dan de bloem, de suiker en het zout bij en meng verder tot een egaal deeg.

2. Stort het deeg uit op de werktafel en kneed 6 tot 8 minuten tot het soepel is en je een vliesje kunt trekken.

3. Kneed daarna de boter door het deeg. Je zult merken dat het deeg vrij kleverig wordt. Voeg vooral geen bloem toe maar kneed voort tot het deeg niet meer kleeft aan de tafel. Belangrijk is dat je het deeg vaak met een krabbertje bijschraapt en in een ruimte werkt waar het niet te warm is. Laat het basisdeeg 30 minuten rusten.

4. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verwarm de oven voor tot 220°C.

5. Weeg voor 1 haas 3 porties van 50 g af (oren, hoofd en poten) en 1 van 100 g (buik). Maak iedere portie rond. Leg ze in de volgorde oren, hoofd, buik en poten dicht bij elkaar op de bakplaat. Herhaal dit voor nog 3 hazen.

6. Knip het bolletje voor de poten diep in en plooi de stukjes volledig open.

7. Knip in het hoofd twee ogen en een muiltje en duw in elk gaatje een rozijn. Knip het bolletje voor de oren ook diep in en rek ze een beetje op. Knip het midden van de buik diep in. Rek de snede open en leg daarin een gekookt ei. Knip aan de zijkant van de buik aan elke zijde een pootje. Strijk de hazen mooi in met het losgeklopte ei. Laat een uurtje narijzen.

8. Bak de haasjes ongeveer 10 minuten in een oven van 220°C.

Little Green Kitchen

David Frenkiel en Luise Vindahl van de blog Green Kitchen Stories weten dat koken voor kinderen geen walk in the park is. Het koppel heeft drie kinderen tussen 2 en 8 jaar, en ook bij hen kletteren al wel eens borden tegen de grond, of moeten ze zwaar onderhandelen om hen iets te doen eten. Het tweetal, dat in Scandinavië woont, publiceerde al meerdere prachtige kookboeken. Hun meest recente boek heet Little Green Kitchen. Lekkere vegetarische recepten voor het hele gezin. Erg leuk aan het boek is dat ze telkens tips geven over hoe je de kinderen kan betrekken bij het koken. Deze romige chocoladepasta boks je samen met je kroost in een oogwenk ineen. >

Little Green Kitchen, David Frenkiel en Luise Vindahl, Becht, 22,99 euro

Beeld rv

CHOCOLADESPREAD MET KIKKERERWTEN

Ingrediënten voor 350 g

1 blik kikkererwten van 400 g, afgespoeld en ­uitgelekt / 8 zachte dadels, pit verwijderd / 3 el pindakaas zonder stukjes of tahin / 4 el cacao, gezeefd / 2 el water of melk / 1/2 tl zeezout/ ­olijfolie, om te verdunnen (optioneel) / rauwe ­honing of ahornsiroop, voor een extra zoete smaak (optioneel)

Zo maak je het

1. Doe alle ingrediënten, behalve de olie en honing, in een foodprocessor en pureer tot de spread de gewenste consistentie heeft. Is het mengsel te dik, voeg dan wat olijfolie toe, of wat extra water of melk. Als je het zoeter wilt maken, kun je er wat honing of ahornsiroop bij doen.

2. Bewaar tot 5 dagen in een luchtdichte doos of pot in de koelkast (maar voor die tijd is het potje allang leeg!).

Volwassen upgrade: wij vinden dit het lekkerst met tahin, maar de kinderen hebben de spread liever met pindakaas.

Helpende handjes: de ­kinderen kunnen de ­kikkererwten afspoelen, alles in de blender doen en de smaak van de spread ­controleren.

De wereld thuis

De Nederlandse auteur Ronald Giphart en zijn vrouw Mascha Lammes brengen de wereld naar onze keuken met hun splinternieuwe kookboek De wereld thuis. Terwijl ze uitleggen hoe je een reuzen­sandwich samenstelt, reizen Ronald en Mascha in hun hoofd terug naar hartje Manhattan, waar ze die voor het eerst proefden. En hun favoriete wereldstad, dat is Stockholm, de thuisstad van de Zweedse gehaktballetjes. Je kroost even in het ballenbad van Ikea droppen, dat zit er voorlopig niet in. Maar toch niks zo leuk als ze deze keer zelf maken?

De wereld thuis, Mascha Lammes en Ronald Giphart, Thomas Rap, 24,99 euro

KÖTBULLAR IKEA-BALLETJES MET ROOMSAUS

Beeld rv

Voor ongeveer 20 gehaktballetjes

boter/ 1 ui, fijngesnipperd/ 500 g half-om-halfgehakt / 1 ei / 30 g paneermeel/ 150 ml slagroom / 2 kruimige aardappelen, gekookt en fijngeraspt / ½ tl pimentpoeder / zout en peper / bloem

Voor de roomsaus: boter / 1 el bloem / 200 ml runderbouillon 100 ml slagroom / 1 tl suiker / scheutje worcestershiresaus / peper en zout

Zo maak je het

1. Smelt een klontje boter in een koekenpan en fruit de ui ­­3 minuten. Schep de ui over in een ruime ­beslagkom en voeg het gehakt, het ei, het paneermeel, de slagroom, de aardappelen, de piment­poeder en een flinke snuf peper en zout toe.

2. Kneed het geheel tot een egale massa. Dek af met wat plasticfolie en zet 1 uur in de koelkast om op te stijven. Draai er vervolgens kleine balletjes van en rol deze luchtig door de bloem.

3. Verwarm de oven voor op 160 °C.

4. Smelt wat boter in de pan en bak de balletjes in 10 minuten gaar en mooi bruin, dit moet ­waarschijnlijk in twee keer. Houd de balletjes warm in de oven.

5. Smelt voor de saus nog wat boter in de pan en voeg de bloem toe, roer 1 minuut door. Voeg dan beetje bij beetje de runderbouillon toe. Schenk de room erbij en voeg de suiker en worcestershiresaus toe. Laat de saus een kleine 10 minuten inkoken op matig vuur.

6. Breng op smaak met peper en zout. Schep als laatste de balletjes erdoor, even goed omhusselen.

7. Serveer met aardappelpuree en lingonbessenjam van Ikea of cranberrycompote.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234