Donderdag 09/02/2023

Nieuws3M-vervuiling

Ook Groen wilde geld uitdelen aan 3M, tot tweemaal toe

Ook Groen wilde geld uitdelen aan chemiebedrijf 3M. Beeld Photo News
Ook Groen wilde geld uitdelen aan chemiebedrijf 3M.Beeld Photo News

Ook Groen wilde geld uitdelen aan chemiebedrijf 3M. Tot tweemaal toe. Opvallend, want Groen wijst al maandenlang op de politieke verantwoordelijkheid van andere partijen. ‘Misschien ging het hier wel om een milieuvriendelijke investering?’

JM

In 2000 en 2003 zetten Vera Dua en Ludo Sannen, toen beide groene ministers van Leefmilieu voor Agalev, het licht op groen voor een federale belastingaftrek voor 3M. Dat deden ze door het chemiebedrijf een attest te geven dat moest aantonen dat 3M een “milieuvriendelijk karakter” had.

Wat was de aanleiding voor deze attesten?

Aanleiding voor de attesten waren investeringen die 3M wilde uitvoeren op haar fabriekssite, en waarvoor ze een federale korting wilde krijgen. Om in aanmerking te komen voor die korting, moest 3M over een attest beschikken van de Vlaamse overheid waaruit blijkt dat het bedrijf milieuvriendelijk is. Zowel Vera Dua als Ludo Sannen, beide in die tijd Vlaams minister van Leefmilieu, gaven 3M zo’n attest.

Lees ook:

Bij de buren van 3M in Zwijndrecht: ‘Hoeveel nanogram PFAS heb jij in je bloed?’

Waren de schadelijke effecten van PFOS toen al bekend?

Het was net rond die tijd dat er heel wat internationale studies naar boven kwamen over de slechte reputatie van PFOS. Naar aanleiding daarvan, kondigde 3M begin jaren 2000 aan de productie van PFOS stop te zetten omdat de stof nauwelijks afbreekt in het milieu. Het is net in die periode dat Dua en Sannen aan het bedrijf een attest voor “milieuvriendelijk karakter” afleverden.

Hoe reageren de toenmalige ministers?

“Ik kan me hier echt niets meer bij voorstellen”, reageert Vera Dua vanuit het buitenland. “De problematiek van PFOS was volgens mij in die tijd nog niet aan de orde. Dit attest zal me voorgelegd zijn door de administratie en ik heb het getekend.”

Ook Sannen voelt zich niet aangesproken: “Ik heb als minister nooit een signalement gekregen dat er problemen waren bij 3M. Misschien ging het hier wel om een milieuvriendelijke investering?”

Of 3M uiteindelijk heeft kunnen gebruikmaken van een federale korting, is niet duidelijk. De federale overheidsdienst Financiën zegt gebonden te zijn aan het beroepsgeheim.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234