Dinsdag 24/11/2020

Natuur

Ook giraf wordt voortaan beschermd

Giraf Dana en dochter Sallagh in de Antwerpse Zoo. Foto uit 2008.Beeld HLN

De handel in onderdelen van de giraf, zoals huiden en vlees, wordt beperkt. Het Afrikaanse zoogdier wordt zodanig bedreigd, dat maatregelen nodig zijn om de soort te beschermen en zijn voortbestaan veilig te stellen. Hiertoe is donderdag besloten op een internationale vergadering in Genève over de handel in bedreigde dier- en plantensoorten.

Het conceptvoorstel, dat volgende week nog formeel moet worden bevestigd op de plenaire vergadering van de Cites-conferentie, werd aangenomen met de stemmen van 106 landen voor en 21 tegen. Zeven landen onthielden zich van stemming.

Het aantal giraffen is de afgelopen dertig jaar volgens wetenschappers met minstens 40 procent afgenomen. “Als de trend zich doorzet, gaan we in de richting van uitsterven”, zei Maina Philip Muruthi van de African Wildlife Foundation.

“We hebben het over enkele tienduizenden giraffen, terwijl er honderdduizenden Afrikaanse olifanten zijn”, zei bioloog Tom De Meulenaar, hoofd wetenschappelijk onderzoek van Cites. “We moeten dus voorzichtig zijn.”

De olifant valt onder Appendix I van het internationale Cites-verdrag, bedoeld voor bedreigde dier- en plantensoorten. Alle handel in deze soorten is verboden.

Niet geheel verboden

Negen ondersoorten van de giraf worden toegevoegd aan de iets lichtere Appendix II, bedoeld voor planten en dieren die niet direct met uitsterven worden bedreigd, maar wel zodanig gevaar lopen dat de handel in hun producten moet worden gereguleerd. Het betreft onder meer huiden, geweien, botsnijwerken en vlees. De handel wordt niet geheel verboden.

De afname van het aantal giraffen wordt vooral veroorzaakt door verkleining en aantasting van hun leefgebied, droogte als gevolg van klimaatverandering en het stropen van dieren voor de internationale handel. Er is een ‘stil uitsterven’ gaande, stelde de Natural Resources Defense Council in een verklaring.

De maatregel is het resultaat van een hoog oplopende discussie op de Cites-conferentie tussen Afrikaanse landen onderling. Landen in West-, Centraal- en Oost-Afrika waar de inkrimping van de giraffenpopulatie het grootst is, hadden aangedrongen op drastische stappen om de giraf te beschermen. De delegatie van Tsjaad liet weten dat “de commerciële internationale handel een belangrijke bedreiging vormt voor het overleven van de giraf”.

Verkleining van leefgebied

Deze groep vond landen in zuidelijk Afrika tegenover zich waar de planteneter met de lange nek beter wordt beschermd en waar de leefomstandigheden voor het dier beter zijn. Volgens Zuid-Afrika, Botswana en Tanzania is er weinig bewijs dat internationale handel de oorzaak is van de afname van het aantal giraffen. Maatregelen tegen de handel noemen zij onnodig en onrechtvaardig.

“Een dergelijk besluit miskent onze inspanningen ter bescherming van de giraf”, stelde de delegatie van Tanzania. Ook het secretariaat van Cites is van mening dat de terugloop in de giraffenpopulatie niet zozeer het gevolg is van handel, als wel van verkleining van hun leefgebied door menselijke activiteiten.

De conferentie besloot verder het verbod op handel in olifantenivoor te handhaven. Botswana, Namibië en Zimbabwe hadden om toestemming gevraagd hun voorraden ivoor in regeringsdepots te verkopen. Het zou gaan om een eenmalige verkoop, gevolgd door een moratorium van zes jaar.

Het voorstel werd met ruime meerderheid verworpen. Andere Afrikaanse landen stelden dat ook een beperkte verkoop de vraag naar ivoor op de internationale markten zou stimuleren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234