Zorgverlof
Ook gescheiden ouder krijgt zorgverlof
De ouders van een minderjarig kind dat in het ziekenhuis wordt opgenomen, kunnen een week zorgverlof vragen bij de RVA. Ze kunnen dan onbetaald thuisblijven van hun werk, maar krijgen een vergoeding van de RVA, zo'n 190 euro per week. Maar wat met gescheiden ouders?
Niet alle ouders krijgen dat verlof: de wettelijke regeling voorziet dit enkel voor de ouder(s) of plusouder die met het kind samenwoont. Bij gescheiden koppels kan dus niet elke ouder dat verlof opnemen. Wie niet met het zieke kind samenwoont, kan er enkel aanspraak op maken als de andere het niet opneemt. Nochtans mogen samenwonende ouders dit wel allebei opnemen.
Die discriminatie moeten we wegwerken, vindt CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri. Ze vroeg minister van Werk Kris Peeters (CD&V) daarom om de regelgeving aan te passen, maar die laat weten dat de wet in principe wel toelaat om dat verlof toe te kennen aan de andere ouder. Het bewuste Koninklijk Besluit stelt dat de regeling geldt voor iedere persoon die met het zieke kind samenwoont en instaat voor de dagelijkse opvoeding ervan. Volgens Peeters kan samenwonen ook op een andere wettelijke manier aangetoond worden, bijvoorbeeld met een rechterlijke beslissing die het co-ouderschap regelt.