Maandag 20/03/2023

Ook Gentse anarchisten staken mee

Ook de Gentse anarchisten roepen op om maandag het werk neer te leggen en op verschillende plaatsen actie te voeren. Dat meldt de anarchistische zelforganisatie Vrije Bond op haar website. De Algemene Vereniging van Belgische Beroepsjournalisten (AVBB) heeft journalisten intussen opgeroepen solidariteit te tonen met de syndicale acties van volgende maandag.

De anarchisten zullen in de voormiddag piketten versterken in de Gentse haven "om zo te helpen de economische blokkade van de haven een succes te maken". Zo klinkt het in een mededeling. Sympathisanten worden maandag om 9 uur aan het station Gent-Dampoort verwacht, om met de fiets naar piketten in de haven te rijden. Vanaf 15 uur wordt een stakerspiket bemand aan de deur van het UNIZO-kantoor in de Lange Kruisstraat in Gent.

Journalisten

De AVBB heeft intussen opgeroepen tot solidariteit met de syndicale acties van komende maandag, maar roept niet op te staken. De AVBB wil dat journalisten die dag "hun werk doen en alle gepaste tijd en ruimte besteden aan de acties". "Door vrij en voluit hun informatietaak te vervullen, kunnen journalisten het nuttigst bijdragen tot de mobilisatie van werkenden in functie van hun sociaal-economische toekomst."

Ook loontrekkende journalisten werden tijdens de besparingsronde van eind 2011 in hun pensioenrechten getroffen, doordat de regering het wettelijk aanvullend journalistenpensioen heeft afschafte dat sinds 1972 bestond. Dat pensioen wordt gefinancierd door 3 procent extra sociale bijdrage, waarvan 2 procent ten laste van de werkgevers en 1 procent ten laste van de journalist.

Bekommerd om sociale zekerheid

"Als beroepsunie zijn we vanzelfsprekend ook bekommerd om de pensioenrechten van alle werkenden en om de toekomst van de sociale zekerheid in het algemeen", aldus de AVBB.

De regering besliste tegelijkertijd evenwel om "een alternatief systeem uit te werken dat robuust genoeg is om deze aanvullende pensioenen te blijven uitbetalen, zonder beroep te doen op subsidiëring vanuit het algemeen beheer en sociale zekerheid". Daarover praat het kabinet van Pensioenen momenteel met de AVBB.

Uit berekeningen van de Rijksdienst voor Pensioenen blijkt inmiddels dat het systeem in de periode 2006-2010 geenszins deficitair was, maar overschotten opleverde. Er werd immers om en bij de 2 miljoen euro meer bijgedragen dan opgenomen als aanvullend journalistenpensioen.

Verlies
Een afschaffing zou volgens het Rekenhof bovendien neerkomen op een verlies voor het algemene pensioenstelsel omdat de verworven rechten nog moeten worden uitgekeerd. (belga/adha)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234