Woensdag 07/06/2023

NMBS

Ook Gent-Sint-Pieters light raakt niet gerenoveerd

De werken aan Gent- Sint-Pieters werden in 2010 opgestart. Een tweede fase kan echter pas in 2020 van start gaan, zo geeft de NMBS aan. Beeld Eric de Mildt
De werken aan Gent- Sint-Pieters werden in 2010 opgestart. Een tweede fase kan echter pas in 2020 van start gaan, zo geeft de NMBS aan.Beeld Eric de Mildt

De werken aan station Gent-Sint-Pieters liggen een jaar langer stil omdat de NMBS nog een aannemer zoekt. Het resultaat zal vanwege besparingen overigens maar een lightversie van de eerste plannen zijn, tot onvrede van de gemeenteraad.

Dieter Bauwens

Gent-Sint-Pieters is met ruim 56.000 dagelijkse reizigers het op één na drukste station van België, na Brussel-Zuid. Maar het is oud en aan renovatie toe. De eerste fase, waarin spoor 8 tot en met 12 werd hernieuwd, begon met enige vertraging in november 2010. Hoewel die renovatie is afgerond, blijft het intussen wachten op fase twee, waarin aan spoor 1 tot en met 7 zal worden gewerkt. Die werken zijn nog niet begonnen en de hele werf ligt al een jaar stil.

Nu blijkt dat er ook in 2019 geen schot in de zaak komt. "We kunnen de werken pas in 2020 aanvatten", zegt woordvoerder Bart Crols. "We zijn op zoek naar een nieuwe aannemer. We hebben het hele project moeten herzien omdat de biedingen die we hadden gekregen substantieel hoger waren dan het budget." Volgens sommige bronnen waren de offertes tot 52 procent duurder dan de raming.

Ook voor de eerste fase dreigt het prijskaartje duurder uit te vallen dan begroot. De renovatie van spoor 8 tot en met 12 heeft al 85 miljoen euro gekost, maar dat bedrag kan nog oplopen omdat de aannemer meer geld wil. De onderhandelingen daarover lopen nog. Door de hogere kosten zijn de ambitieuze plannen voor de tweede fase teruggeschroefd.

'Jaren 60-station'

Het nieuwe Gent-Sint-Pieters moest een heus prestigeproject worden, maar intussen blijkt dat het eindresultaat een pak minder indrukwekkend zal zijn. Zo komen er minder winkels in het station, en wordt er bespaard op materialen.

Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) toont begrip voor de besparingen. "Dit is niet plezant, maar wel verstaanbaar." Waar Termont en de Gentse gemeenteraad niet mee kunnen lachen, is het feit dat terwijl de perrons wel overkapt zullen worden, dit voor de sporen niet langer het plan is. "Ze gaan enkel de perrons overkappen, de rest zal open zijn. Dat is een concept van een station van de jaren 60. Dat betekent dat we de komende honderd jaar met een half afgewerkt station zitten, waar reizigers in weer en wind blijven staan. Dat kan niet."

De NMBS erkent dat die keuze gemaakt werd om te besparen, maar betwist dat de reizigers de dupe zijn. "We hebben die beslissing genomen om het budgettair onder controle te houden, maar tegelijk het comfort voor de reizigers niet in te perken", zegt Crols. "De perrons worden volledig overkapt. Reizigers staan dan bij mijn weten niet in weer en wind."

De Gentse gemeenteraad stuurde een brief naar mobiliteitsminister François Bellot (MR) om meer uitleg te vragen. Een antwoord kregen de raadsleden nog niet. Bellot reageerde wel al in de Kamercommissie Infrastructuur. "De NMBS moet, net zoals elk gezin dat bij een renovatie geconfronteerd wordt met een hoger uitvallende prijsraming, bij gebrek aan bijkomend budget prioriteiten stellen om het project te voltooien zonder het budget te overschrijden", verantwoordde hij de keuzes.

Vraag is wanneer het hernieuwde Sint-Pieters volledig klaar zal zijn. De deadline van 2020 werd al snel losgelaten. Intussen wordt 2027 als nieuwe streefdatum vooropgesteld, al worden er ook bij de haalbaarheid van die timing heel wat vraagtekens geplaatst.

"Het zal een half afgewerkt station zijn waar reizigers in weer en wind blijven staan", zegt de Gentse burgemeester Daniël Termont.Beeld NICO VAN DAM

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234