Maandag 20/01/2020

Ook gedetineerden mogen trouwen

Waarom mocht Fouad Belkacem, leider van Sharia4Belgium, trouwen in de gevangenis van Hasselt? En welk voordeel haalt hij hieruit? 'Ik vind dit huwelijk een non-event.'

1 Kan het huwelijk van een gedetineerde zomaar worden verboden?

Neen. Een gedetineerde heeft volgens professor familierecht Frederik Swennen (UAntwerpen) even veel recht om te huwen als andere burgers. Wel moet het huwelijk in alle openheid plaatsvinden, wat betekent dat Belkacem, die in 2015 definitief werd veroordeeld tot een celstraf van 12 jaar, penitentiair verlof nodig zou hebben of dat de ambtenaar van de burgerlijke stand naar de gevangenis van Hasselt moest gaan. "Een ambtenaar kan wel weigeren om te gaan, bijvoorbeeld omdat er een vermoeden bestaat dat het om een schijnhuwelijk gaat", zegt Swennen.

Belkacem, die al jarenlang met zijn partner volgens de islamitische wet is getrouwd, vroeg eerder al minstens drie keer om te mogen trouwen. Zijn aanvraag werd telkens geweigerd. In 2014 wees toenmalig Antwerps schepen van Burgerlijke Stand Zuhal Demir (N-VA) er nog op dat een gevangene alleen mag trouwen als hij of zij voor een langere periode opgesloten is. Belkacem zat toen nog in voorlopige hechtenis. Ook in 2012 en 2013 kreeg Belkacem nul op het rekest.

Demir, nu staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, geeft aan dat ze niet inziet waarom Belkacem nu wel mocht trouwen. "Hij verafschuwt onze wetten, maar gebruikt ze om legaal te huwen." Swennen begrijpt die redenering niet. "Er bestaat een verschil tussen een mening over hoe de rechtsstaat eruit zou moeten zien, wat onder de vrijheid van meningsuiting valt, en de rechten die ook Belkacem binnen de bestaande rechtsstaat heeft."

2 Waarom krijgt Belkacem nu wel toestemming?

De Hasseltse schepen van Burgerlijke Stand Brigitte Smets (sp.a) heeft het huwelijk voltrokken. Zij geeft aan dat ze advies had gevraagd aan het parket, maar dat uit hun onderzoek duidelijk werd dat er geen reden bestond om het huwelijk te weigeren. Zo meent het parket dat Belkacem een "duurzame relatie" heeft met zijn partner. Het feit dat hij met zijn vrouw, een Belgische van Marokkaanse origine, drie kinderen heeft, zal daarin een rol spelen.

In het verleden probeerde ook Nizar Trabelsi, die in ons land voor terrorisme was veroordeeld, vanuit de gevangenis te trouwen. Maar waar Belkacem al jaren verzoeken indient om met dezelfde vrouw te trouwen, daar schoof Trabelsi in de loop der tijd verschillende kandidaat-bruiden naar voren. Enkele weken voor zijn uitlevering aan de Verenigde Staten strandde zo een laatste huwelijkspoging.

"Ik vind dit huwelijk een non-event", zegt Swennen. "Er kan bijvoorbeeld alleen maar sprake zijn van een schijnhuwelijk als de intentie van een van de aanstaanden alleen is gericht op het verblijfsrecht. Een ambtenaar moet dat aantonen. Bij Belkacem is dat lastig, want hij heeft vandaag de Belgische nationaliteit."

3 Haalt Belkacem hier voordeel uit?

De oprichter van Sharia4Belgium hangt al jarenlang een uitlevering naar Marokko boven het hoofd. Hij werd daar veroordeeld tot een celstraf van acht jaar wegens drugshandel. Al in 2012 gaf toenmalig minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) aan dat ze zijn Belgische nationaliteit wilde afpakken. De procedure werd in november door het Antwerpse gerecht opgestart bij het Antwerpse hof van beroep. Die bevindt zich nu bij het Grondwettelijk Hof. Een uitspraak wordt pas vanaf het najaar verwacht.

Volgens Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, zal de uitlevering moeilijker maar niet onmogelijk worden door het huwelijk. "Ik ben erg gemotiveerd om hem terug te sturen", klinkt het op sociale media. "Trouwen helpt Belkacem natuurlijk wel."

Swennen spreekt Francken tegen. "Laten we ervan uitgaan dat hij de Belgische nationaliteit verliest, wat ik ook wel zie gebeuren. In dat geval kan hij hier nog altijd een verblijfstitel krijgen door het recht op gezinshereniging. Zijn drie kinderen wegen daarbij een stuk zwaarder dan het huwelijk. Die stap zorgt hooguit voor wat extra werk voor de overheid. Maar uiteindelijk zal die uitlevering bijvoorbeeld afhangen van hoe nauw de band is met zijn kinderen. Zo vroeg hij onlangs penitentiair verlof aan om overdag voor hen te zorgen. De impact van een uitlevering op zijn kinderen, en dat kunnen wij niet inschatten, is van tel."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234