Zondag 25/08/2019

Spoorstaking

Ook Franstalig België is treinstakingen meer dan beu

'Mensen hebben er genoeg van, ze willen gewoon op tijd op hun werk geraken' Béatrice Delvaux, Le Soir. Beeld Belga

Is er aan de overkant van de taalgrens meer begrip voor de treinstaking? Neen, dus. 'De Franstaligen zijn de hinder even goed meer dan beu.'

Het was hét onderwerp aan de Franstalige feestdis: de vijf dagen staking op het spoor. "Ik hoorde vooral wat voor schande het was", zegt Béatrice Delvaux, opiniemaker bij Le Soir. "Zeker bij de studenten die niet op hun examens dreigden te geraken."

Hoezo? Was er in Franstalig België dan niet meer begrip voor de vakbondsacties? Het krantencommentaar van Francis Van de Woestyne van La Libre gisteren geeft alvast een ander beeld. Zijn boodschap is duidelijk: de vakbond schiet zichzelf in de voet. Zijn collega Delvaux sluit zich daarbij aan. "Mensen zijn de hinder beu, ze willen gewoon op tijd op hun werk geraken."

De opeenvolgende vakbondsacties sinds de hete herfst van 2014 hebben het geduld van Jan Modaal al te veel op de proef gesteld. Zeker omdat de regering nauwelijks toegevingen doet. Terwijl aan Vlaamse kant de vakbondstop resoluut voor het overleg kiest, willen de Franstalige afdelingen de actie net verharden.

In de herfst vorig jaar voerde de Franstalige overheidsvakbond al eens op zijn eentje actie. Maar nadat iemand stierf door wegblokkades, ontstond een bijzonder fel debat over de methodes van de bonden. "Zeker sinds toen staat de publieke opinie bijzonder kritisch tegenover de stakingen", zegt Delvaux. "Heel wat mensen vinden ook dat bepaalde hervormingen nodig zijn."

Gelijke publieke opinies

Een erg groot verschil in de publieke opinie met Vlaanderen is er niet, geeft politoloog Dave Sinardet aan. "Omdat de PS de grootste partij is, gaan we er al snel vanuit dat de Waal veel linkser is. Wel, onderzoek bewijst het tegendeel. De meningen lopen vaker gelijk dan je zou denken."

Een tekenend voorbeeld: in aanloop naar de verkiezingen van 2014 werd gepeild naar het standpunt over minimale dienstverlening bij een treinstaking. Net geen 85 procent van de Franstaligen waren voor, tegenover 87 procent van de Vlamingen.

Maar wat dan met de politieke context? Die verschilt toch volledig, met slechts één Franstalige partij in de federale regering. Delvaux: "Je zou denken dat dit de bonden vleugels zou geven. De boulevard om oppositie te voeren lag helemaal open, maar het resultaat is dramatisch. De acties ontploffen in hun gezicht. Er heerst complete verdeeldheid, terwijl de regering meer en meer steun krijgt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden