Zaterdag 15/05/2021

Visafraude

Ook Francken stelt zich burgerlijke partij na visafraude

Theo Francken.  Beeld BELGA
Theo Francken.Beeld BELGA

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) reageert geschokt op de Pano-reportage van gisteren over de misbruiken bij de toekenning van humanitaire visa. Ze rekent erop dat het gerecht de zaak uitspit en schuldigen gestraft worden en stelt zich burgerlijke partij. Ook oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) stelt zich burgerlijke partij.

Francken stelt zich burgerlijke partij na de zaak van de visafraude in Mechelen. Die ontstond onder zijn staatssecretariaat. Uit voorzorg aanvaardt huidig bevoegd minister De Block enkel nog aanvragen voor humanitaire visa die via de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR komen. “De achterpoort via schimmige tussenpersonen is onherroepelijk dicht. Ik zal niet aanvaarden dat men dit humanitaire instrument kan misbruiken voor persoonlijk gewin”, voegt minister De Block toe.

CD&V-vicepremier Kris Peeters. Beeld BELGA
CD&V-vicepremier Kris Peeters.Beeld BELGA

Het Mechelse N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam is dinsdagmiddag opgepakt. De man zou oosterse christenen aan een humanitair visa hebben geholpen in ruil voor betaling. Kucam werkte als een soort tussenpersoon voor het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), maar het parket heeft geen aanwijzingen die zouden wijzen op de betrokkenheid van Francken of van iemand van zijn kabinet.

CD&V-vicepremier Kris Peeters had eerder vandaag gezegd dat de affaire rond het Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam en de humanitaire visa bij de regering is “ingeslagen als een bom”. “De vroegere staatssecretaris besliste daarover in alle autonomie, hij stond daar ook op”, benadrukte hij bij zijn aankomst aan de Wetstraat 16, waar het kernkabinet momenteel samenzit over de brexit.

Peeters noemt de affaire “zeer zeer ernstig”, maar wil niemand beschuldigen “zonder kennis van zaken”. “Het parket moet zijn werk kunnen doen. Ik ga ervan uit dat het alles blootlegt wat blootgelegd moet worden.”

Groen: “Francken is politiek verantwoordelijk”

Eerder vandaag had Kamerlid Wouter De Vriendt van oppositiepartij Groen gezegd dat Francken politiek verantwoordelijk is, indien het verhaal klopt. “Kucam kon blijkbaar via een connectie op het kabinet bepalen wie een humanitair visum kreeg en wie niet. Uiteraard is Francken dan politiek verantwoordelijk”, aldus De Vriendt.

Wouter De Vriendt (Groen). Beeld Tim Dirven
Wouter De Vriendt (Groen).Beeld Tim Dirven

Het onderzoek moet voor De Vriendt nu uitwijzen of er sprake was van naïviteit of slecht bestuur op het toenmalige kabinet, of dat er sprake was van medeplichtigheid en dat er mensen op het kabinet wisten van een carrousel.

Hervorming

Minister Maggie De Block (Open Vld) laat intussen weten dat hervestiging, op basis van humanitaire visa, voortaan enkel nog mogelijk is “via betrouwbare organisaties”.

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block. Beeld Photo News
Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block.Beeld Photo News

De Vriendt had eerder vandaag zijn pleidooi herhaald om het systeem van humanitaire visa te hervormen. Er moeten duidelijke criteria komen en er mag niet meer met tussenpersonen gewerkt worden die naar eigen believen kunnen optreden, vindt hij. De Vriendt pleit ervoor een rol te geven aan de VN-vluchtelingenorganisatie.

Ook CD&V pleit voor een hervorming. “Dit volledig toevertrouwen aan een staatssecretaris zonder controle leidt jammer genoeg tot wanpraktijken. We moeten samen met de collega’s en de huidige staatssecretaris bekijken hoe we dit in de toekomst moeten organiseren”, zegt Peeters. CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri: “Ik blijf het jammer vinden dat er drie kostbare jaren voorbij zijn gegaan zonder dat de procedure kon worden verbeterd. Vanuit de meerderheid en de oppositie zijn daarover vragen gesteld.”

Dat het oordeel uiteindelijk de bevoegde staatssecretaris of minister toekomt, stelt voor de CD&V-politica op zich geen probleem. “Het blijft een gunstmaatregel, die dus geval per geval moet worden bekeken”, vindt Lanjri.

Open Vld-vicepremier Alexander De Croo zei bij zijn aankomst aan de 16 dat hij twijfelt of de hele constructie met tussenpersonen wel legaal is. Hij vindt het ook “gevaarlijk”. Volgens De Croo werkt huidig minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block, zijn partijgenote, niet met tussenpersonen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234